RSS

Serveis de salut i gènere

15 abr.

La Conselleria de Salut de Catalunya s’ha proposat incrementar el treball dels metges i metgesses de capçalera atribuint a aquest primer nivell la responsabilitat del tractament i diagnòstic de malalties com la Fibromialgia i la Sindrome de la Fatiga Crònica i fent que assumeixin en determinats casos tasques de pediatria, i tot en l’horitzó de descarregar de visites al personal mèdic especialitzat.

La primera reflexió que em sembla evident és que cada vegada l’atenció primària està més feminitzada (són cada vegada més les doctores que ens atenen), i que semblen també especialment feminitzades les responsabilitats que s’els hi volen encomanar: són en la seva majoria dones les que pateixen la SFC i la FM, però són també dones les que acompanyen al seu fill o filla al pediatra. Sembla especialment injust que si es produeix una situació de desajust o frustració en la qualitat de l’atenció dels serveis públic de salut hagin de ser en la seva majoria dones (les metgeses d’atenció primària i sense que en tinguin cap culpa) les que en pateixin les conseqüències com a professionals i també, en el altre costat, les dones que pateixen determinades malalties o que esperen sense éxit la visita del o la pediatra. Tant unes com altres es veuen abocades a la frustració personal i professional perquè són les primeres víctimes de la pèrdua de valor dels serveis públics de salut.

És evident, una vegada més, que som les dones les primeres interessades en que es mantigui un servei de salut públic de primer ordre, perquè anar laminant la qualitat de l’atenció té un biaix de gènere que em sembla especialment colpidor.

 

Etiquetes: ,

One response to “Serveis de salut i gènere

  1. Elena Alvarez

    13 Mai 2007 at 7:11

    Angels, enhorabona pel blog i per compartir els teus punts de vista.
    Al tema en questió de la FM i SFC i les dones voldria afegir el comentari que ens va fer el Dr. Fernandez de la Unitat de FM i SFC del Clínic, quan va visitar a la meva filla, respecte les investigacions actuals d’aquesta malatia, dons suspiten que pot tenir a veure amb el contacte quotidià amb els productes de neteja: la gran majoria d’afectades sòn dones i especialment dones de neteja.

     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: