RSS

Dones i religió, bisbes i ciutadania

22 juny

obispos2.jpg

Aquests darrers dies en que els bisbes s’alcen contra l’ensenyament d’una assignatura cívica per defensar el seu caduc monopoli sobre una moral heretada del patriarcat i refrendada pel franquisme, i s’obliden no sols de les subvencions públiques que reben sinó de la seva mateixa essència discriminadora, hipòcrita i homòfoba, val la pena recordar el comunicat del passat mes de maig del Lobby Europeu de dones. El LEF és una ONG de la que formen part associacions de dones de 25 Estats membres de l’UE i països en vies d’adhesió, i vetlla per l’igualat i eliminar tota forma de discriminació i violència de gènere. El LEF es va pronunciar sobre el creixent poder religiós a Europa, conscient del paper de les religions (totes) que es neguen a reconsiderar el paper “ideal” de mare, esposa i mestressa de casa heretats d’una cultura patriarcal, i va mostrar la seva inquietud per la influència de la religió en les polítiques europees i nacionals…

El LEF ens alerta que per a les autoritats religioses la fe no implica discriminació, però explica també que les violacions més escandaloses dels drets de les dones les trobem en el contexte religiós en negar-se el dret d’escollir de la dona dins la família a decidir si vol o no tenir fills, quan tenir-los i el seu nombre, negar el dret al divorci i voler controlar la sexualitat de les dones. Des del LEF segueixen dient que la majoria de les religions condemnen les relacions sexuals al marge del matrimoni, i només accepten la heterosexualitat. A més, aquestes normes les dicten jerarquies religioses que són homes, sense que la meitat de la població (les dones) tinguin cap possibilitat d’influir en la doctrina. El LEF mostra la seva preocupació per la presència de certs grups de pressió religiosos ultra conservadors, identificats com integristes (i no precisament islàmics), que intenten influir a la UE i a la ONU intentant eliminar drets adquirits que permeten l’igualtat de les dones i la seva autonomia. Per aquest motiu donen suport a la resolució del Consell d’Europa “Dones i religió a Europa”, i demanen, entre diversos punts, que:
– Es promogui un diàleg interreligiós a tots els nivells per a crear una plataforma ètica comuna que honori el principi fonamental d’igualtat entre dones i homes.
– Es condemnin totes les formes de pràctiques religioses que violin els drets humans de les dones.
– Es condemnin i castiguin les mutilacions genitals, els crims d’honor i totes les formes de violència, en particular la violència domèstica que es practica en nom de la religió i es promogui una legislació que prohibeixi i criminalitzi aquestes pràctiques.
– Es vetlli perquè l’ensenyament s’adigui als principis d’igualtat dels sexes a les escoles religioses i quan l’educació religiosa sigui permesa a les escoles.
– Es garanteixin, protegeixin i promoguin els drets sexuals i reproductors de totes les dones sense distinció religiosa ni cultural; donant informació sobre els riscs de malalties de transmissió sexual com el sida, explicant el dret de totes les dones a la integritat del propi cos.
– S’asseguri un fort suport a les ONG de dones que lluiten contra l’opressió religiosa.
– Es vetlli per assegurar la supremacia de les llibertats i els drets fonamentals, garantint una separació clara entre Església i Estat.

 
2 comentaris

Publicat per a 22 Juny 2007 in Ciutadania/Política, Gènere

 

Etiquetes: , ,

2 responses to “Dones i religió, bisbes i ciutadania

 1. Modest

  25 Juny 2007 at 2:47

  Em quedo amb la frase: “la fe no implica discriminació, però les violacions més escandaloses dels drets de les dones les trobem en el contexte religiós”.
  Es una llàstima que articles com aquest no estiguin a les primeres pàgines dels diaris. Unaltra ciutadanía, més lliure i formada tindríem.

   
 2. Rosa Bofill

  25 Juny 2007 at 11:09

  L’enhorabona per l’article. Ha sigut un plaer llegir-lo.
  Se’ls ha de parar els peus!! Pretenen regir el món i la vida de les persones des de la seva hipocresia i manca d’ètica.
  La fotografia molt ben trobada; ens fa falta una ventada més forta per fer net!

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: