RSS

EUiA felicita la victòria del poble de Bolívia

11 ag.

evo-morales1.jpgFa poques hores que han tancat els col.legis electorals de Bolívia i encara que els resultats oficials no es donaran per vàlids fins d’aquí a uns dies ja és un clamor la victòria d’Evo Morales i el seu projecte constitucionalista, és a dir, repectuós amb la Constitució i la legalitat.
Tot porta a suposar que el percentatge de suport al MAS estarà en torn al 60% del total de vots emesos, superant ampliament el suport amb el que Evo va ser elegit President, fa poc més de dos anys. El referèndum suposa doncs un gran recolzament popular a les polítiques que desenvolupa el legítim Govern bolivià.

De forma immediata Evo Morales ha manifestat la seva alegria i ha convocat a totes les forces, incloses les de la oposició, a incorporar-se al procés de reconstrucció de la nació, dins els paràmetres de la legalitat i el respecte democràtic.

Altra cosa són els resultats a nivell provincial i en particular pel que fa a determinats governadors que s’auto-qualifiquen de “rebels” o “autonomistes” i que han guanyat en els seus respectius territoris i pretenen aguditzar la divisió del pais. Els seus principals partidaris han expressat sempre les seves reserves en relació a acceptar el resultat de les urnes, i insisteixen en lectures interessades i, en qualsevol cas, desprès d’haver perdut la consulta i tal com titul.lava en grans caracters el diari El País vaticinen que “Bolivia s’enfonsa en la divisió”. Aquesta és una conclusió molt peculiar sobre el que ha expressat la voluntat popular. Podríem preguntar-nos quin titular estava previst si s’haguès donat el cas d’una derrota d’Evo Morales.

Aquests suposats opositors autonomistes són l’expressió de la continuitat històrica anterior al MAS, amb privilegis de terra i família, de supremacia racial blanca i actius oligarques antindigenistes, còmplices i servidors de les multinacionals que expolien Bolívia des de sempre, milícies mercenàrias paramilitars sostingudes i dirigides pel govern USA, la CIA i els seus al.liats. Són les èlites excloents de riquesa insultant per aquell pais i que compten amb el suport explícit de l’esglèsia oficial, de molts estaments judicials i també amb algunes inquietants toleràncies militars, i totes les benediccions dels mitjans de comunicació control.lats per empreses com l’espanyola Prisa i similars. És curiosa, com a mínim, la interpretació d’aquests mitjans sobre la secessió-independentisme-separatisme segons qui, com i on. També la diferent força de legitimació de les votacions ajustades o com a mínim no aclaparadores… recorden el referèndum de la OTAN a l’Estat espanyol ??

El govern Bush ha anomenat embaixador a La Paz a Philip Goldberg, expert i acreditat mestre en atiar conflictes a la ex Iugoslàvia i eficaç director d’hostilitats i secessions, que sap com orientar i finançar conflictes en la direcció de la guerra civil, si el cas s’ho porta. Europa, como sol fer, va parlant sense massa solta ni volta de democràcies formals i mira cap a un altre cantó quan es queda sense arguments… i mentrestant ajuda els interessos de les multinacionals i les grans empreses europees.

El govern del MAS ha rebut un missatge clar de continuïtat en les seves polítiques nacionalitzadores, de recuperació econòmica i de captació de recursos públics, de noves relacions comercials més justes, de desenvolupament social i educatiu, de desenvolupament just per a la majoria indígena, d’impecable respecte democràtic i jurídic, d’inversions en salut i ensenyament… N’és una nova prova l’acord aconseguit entre el Govern i els sindicats per a canviar el sistema de pensions que passa d’administradors privats (amb empreses como el BBVA o el Grup Zurich) a una gestora pública i estatal.

Però a més, Bolívia no està sola. Altres països del seu entorn li donen ajuda solidària i es relacionen en termes de reconeixement mutu i respecte per les seves sobiranies. I, a més, a nivell internacional, són moltes les veus dels pobles i persones que aplaudeixen i es sumen al progrès i a la dignitat de Bolívia, el seu govern i el seu poble.

 
1 comentari

Publicat per a 11 Agost 2008 in Ciutadania/Política, Igualtat

 

Etiquetes: , , , ,

One response to “EUiA felicita la victòria del poble de Bolívia

  1. Antoine

    12 Agost 2008 at 16:55

    A pesar de la alegria que supone, que el Presidente Morales y su proyecto siga adelante, tengo cierta inquietud.Ya que como planteas muy bien en el post, hay demasiados intereses desde multinacionales, oligarquias y demas grupos de presion, para que este proyecto al socialismo no prospere.

     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: