RSS

Per un Sistema Públic de Salut

29 set.

A partir de reflexions a les que donem suport, com les que es poden llegir a “Toni Barbarà: Sobre determinantes de salud” i la contradictòria pràctica privatitzadora del sistema públic de salut per part d’algunes Comunitats Autònomes (Madrid en seria l’exemple en majúscules), un grup de persones de Catalunya volem fer pública la següent

DECLARACIÓ

metge-nen1.bmp“Les persones que adherim aquest document considerem que el moment present és determinant pel que fa al futur de la sanitat i la salut a Catalunya i ens pronunciem en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d’ equitat garantida. Considerem igualment que el seu objectiu irrenunciable és el de donar la cobertura i els serveis adients per garantir el dret constitucional de la ciutadania a la protecció de la salut, sense discriminació per a les persones immigrades, que treballen o volen a treballar, a casa nostra.
Constatem, amb preocupació, com en aquests darrers temps sorgeixen una munió de declaracions, propostes, iniciatives, congressos i jornades, promogudes des de diversos àmbits de les Administracions i empreses del sector farmacèutic, tecnològic biomèdic, grans “media”, asseguradores i financeres privades i entitats de caire corporatiu. Sota el pretexta de “modernitzar” el Sistema Nacional de Salut de Catalunya, es reclamen noves aportacions econòmiques de la ciutadania – que anomenen “clients”. És el que es coneix, d’una o altra forma com a “copagaments”. En el discurs que s’intenta instal•lar es parla també de limitacions de cartera de serveis, contractacions de pòlisses d’assegurança particulars, tractament mixt – o híbrid públic- privat del finançament, generalització de pràctiques de privatització i d’ externalització, preeminència de rendiments. És a dir, valors economicistes pel damunt dels socials i polítics, i la supremacia d’ una gestió “moderna” i de “mercat” per sobre de la satisfacció dels drets democràtics, econòmics i socials.

La situació de greu crisi econòmica es ve a sumar al vell argument, reiteratiu i fal•laç, dels “límits econòmics i l’esgotament del finançament públic -sostenible del sistema públic”, i així pot estovar encara més les resistències d’una ciutadania, profundament confosa, espantada i culpabilitzada en les presents dificultats. En aquest sentit veiem amb inquietud com des dels tradicionals “globus sonda” i de les enquestes d’opinió interessades, es proposa passar ràpidament a la normativa tancada i al fet consumat. Això es sustenta en un discurs que de fet ignora l’existència real de les classes socials, les seves diferències, i les inequitats també en salut. Es vol imposar una mena de “Pacte Apolític”, “suprapartidista”, i pretesament “tècnic- neutral” que de fet obriria camí a la més absoluta impunitat per a la mercantilització de tot el sector… quan paradoxalment aquestes polítiques ultra neoliberals es demostren fracassades arreu.

Nosaltres, que provenim de diferents experiències, formacions, oficis i disciplines, organitzacions socials i polítiques, de diverses lluites i amplis compromisos per la salut, ens reafirmem en la concepció de la Salut com una categoria superior a la simple atenció en sanitat o l’absència de malaltia. Salut és aquella manera de viure, personalment i col•lectiva, autònoma, joiosa, plena, solidaria i harmònica amb un/a mateix/a, la resta de persones i amb l’entorn. Una definició que permet abordar el binomi salut/ malaltia des d’una visió en les seves tres dimensions : biològica, psicològica i social. Per tant ens comprometem a actuar a partir de les causes, dels Determinants de Salut: treball i les seves condicions, gènere, classe social, educació, estils de vida, medi ambient, urbanisme, origen, autonomia, mobilitat, etc.

Actualment ens orientem a promoure la reflexió col•lectiva, generar debats, cercar sinèrgies i acords des de la nostra pluralitat, manifestar públicament les nostres opinions i propostes, engrescar la mobilització social i l’acció cívica i política cap als objectius acordats. Igualment, per les característiques, espectre i composició del Grup, ens comprometem a donar a conèixer les elaboracions col•lectives i personals que tinguin interès per a la reflexió i l’acció sobre el tema.

Els tres àmbits en els que inicialment ens proposem treballar són:

metges.jpg1.- La defensa del caràcter PÚBLIC dels sistema nacional de salut. En forma argumentada i sostinguda des del rigor científic i de l’ interès col•lectiu, la bondat social, la justícia política i la oportunitat del moment. Sense mistificacions ni fórmules parasitàries, sempre orientades al benefici final del mercat, i que suposarien de forma molt greu la pèrdua de universalitat i d’ equitat.
2.- Participació social, empoderament i co- decisió, incorporant el gran ventall de potencialitat de la xarxa de societat civil organitzada, les associacions i grups d’ajuda. La salut, naturalment pública, per essència i concepció ho serà en funció de la incorporació real d’aquests agents socials.
3.- Abordatge interdisciplinari i de qualitat de les noves patologies emergents sotmeses a un tracte injust per a ser incorporades dins el sistema d’atenció sanitari i de l’ econòmic- social de cobertura, malgrat una prevalença i severitat inqüestionables. La recent experiència de la ILP per la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica en són exemples paradigmàtics i reeixits.

Sense competir amb cap de les plataformes, associacions i col•lectius que coincideixen en aquests objectius, i fent una crida a la major unitat i recolzament mutu, entenem com a necessari, urgent i oportú difondre aquesta Declaració en defensa del Sistema Públic de Salut.”

 
2 comentaris

Publicat per a 29 Setembre 2008 in Salut, Serveis Públics

 

Etiquetes: , ,

2 responses to “Per un Sistema Públic de Salut

 1. Antoine

  2 Octubre 2008 at 18:39

  Hola Àngels:
  En el Estado español en los 80 se empezo a desarrollar el estado del bienestar, comparandolo con otros paises de Europa, fue casi anecdotico, pero se consiguieron algunos avances importantes. Pero esto no ha durado mucho porque el proyecto practicamente en sus primeros pasos, se freno bruscamente y en lugar de crecer se esta produciendo todo lo contrario, se esta desmontando aquellos minimos conseguidos. La sanidad publica es buen ejemplo de ello, ya que cada vez se esta privatizando mas servicios. Por poner un ejemplo los C.A.P.
  Asi que aplaudo vuestra iniciativa por justa y necesaria.

   
 2. Gumersind Torrescusa i Begoña Simón

  9 Octubre 2008 at 11:54

  Estic completament d’acord amb la declaració, no obstant trobo a faltar un parell de puntualitzacions.
  En primer lloc, hem de passar del plànol general al concret. El sistema en el dia a dia, té certes mancances com: llistes d’espera, manca de recursos i de professionals com a conseqüència de la manca d’inversió del govern convergent. No renunciem al sistema de salut publica, sinó que a més a més el volem millorar.
  En segon lloc, la salut s’ha convertit en un bé de consum on s’incorpora de manera acrítica la defensa dels interessos dels grups de professionals i industrials. Unes de les repercussions ha estat: la medicalització de la vida, convertint en malaltia allò que és un fet normal, sense oblidar la intervenció de les farmacèutiques en la definició de què és malaltia i que no ho és, bàsicament en funció de si existeix o no un medicament.
  Gomi i Begoña

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: