RSS

Educació per la Ciutadania

25 oct.

mafalda.gifDes del primer moment que es va parlar de la introducció d’aquesta nova assignatura en el currículum escolar vaig pensar que la Mafalda en seria una ferma defensora: les persones s’han de formar en els valors ètics, de treball i del servei, sense discriminacions per gènere, ètnia, edat, orientació sexual o creences (o ateïsme). A més, l’educació per la ciutadania pot ajudar a eliminar els tics i hàbits de prepotència de certs gremis o grups de privilegi (que alguns anomenen erròniament “classe”. Per exemple, “classe mèdica”, “classe política”, etc…), i accelerar els procediments burocràtics.

Tot això ve a tomb perquè un ciutadà va preguntar a l’Administració de Salut si en els Pressupostos de la Generalitat d’enguany estaven contemplades les partides necessàries per convertir en realitat els acords de la Resolució aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya el passat 21 de maig, fruit de l’esforç i la massiva participació ciutadana entorn a la Iniciativa Legislativa Popular sobre la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica… (i que va ser per a moltes persones una autèntica lliçó de ciutadania).

La resposta rebuda des de la Divisió d’Atenció al Ciutadà de CatSalut no té desperdici. Diuen textualment:

“Senyor,
En relació amb el correu electrònic que heu adreçat referent a la Resolució 203/ VIII del Parlament de Catalunya, us comuniquem que hem sol.licitat informació a la Divisió de Compra de Serveis Assistencials del CatSalut, des d’on ens han comunicat que en aquesta resolució es proposa millorar l’atenció sanitària a les persones amb Síndrome de fatiga crònica i/o fibromiàlgia. El CatSalut ja va iniciar aquesta millora mitjançant la implantació d’un Nou Model d’atenció definit pel Departament de Salut al 2005. Per implantar el nou model es desenvolupà també un pla de formació dels professionals sanitaris implicats. Aquesta pla de formació s’inicià el 2006 i s’ha anat ampliant anualment.
Des del Departament de Salut estem treballant, en la actualitat, per desenvolupar totes les actuacions en els terminis establerts que preveu l’esmentada resolució.
Atentament….”

El text m’ha arribat a les mans i no puc deixar de fer alguns comentaris. En primer lloc, estic contenta de saber que la “Divisió de Compra de Serveis Assistencials” ha informat a la Divisió d’Atenció al Ciutadà (que pel que sembla no ho sabia) que la Resolució en qüestió proposa millores per a les persones malaltes de fibromiàlgia i/o la síndrome de la fatiga crònica…. No acabo de veure perquè la “Divisió de Compra” té un paper tan central en la qüestió, però una vegada ja introduida a la trama, la carta es despenja amb un apunt històric sobre el Nou Model (que precisament per la seva incompetència va motivar la ILP) i que sols serveix per liar la troca. El reconeixent final que el Departament de Salut treballa per desenvolupar la resolució en els terminis establerts és tot el que calia dir.

Llegida la carta, penso que si l’administració assumís el fons de l’Educació per la Ciutadania millorarien molt les formes. Per exemple, aquesta carta hauria estat molt més curta, entenedora, amable, i portadora de les bones notícies per les que es preguntava, i no donaria informació confosa sobre un Nou Model que si manté el seu text d’abans del 21 de maig és ja un exercici periclitat i democràticament vençut… Però és que a vegades –ves a saber per qué– alguns Departaments i Ministeris semblen respondre al model del vídeo:

 

Etiquetes: , , ,

6 responses to “Educació per la Ciutadania

 1. jordi calm

  25 Octubre 2008 at 16:32

  Si és, tota una declaració d’intencions…
  Bé. Si ells n’hi diuen “Nou Model” a una “cosa” anterior a la resolució del dia 21 de maig, i que és una “cosa” que mai ha funcionat, nosaltres podem donar valor a les paraules. Aques model no es nou, és vell i mai ha funcionat.Aixì de senzill.
  Jo intentaria fer divulgació d’aquest concepte. No és un nou model amb perpectives d’èxit …perquè els malalts no el volen. Per tant es tracta d’un model vell i fracassat!.
  Potser aixi escoltarien…

   
 2. Clara Valverde

  25 Octubre 2008 at 18:23

  Para bien o para mal, el Dept de Salut están más organizados que los de Monty Python. Los de “compras” son los que venden los servicios, o sea, la privatización en cubierta.
  El señor a quien la carta va dirigida, sigue en lista de espera para ver a un especialista.

   
 3. Cristina Montané

  25 Octubre 2008 at 23:01

  Estimadíssima Àngels, tens tota la raó com sempre! Aquest escrit és una bona mostra de que la persona que firma aquesta carta des del Departament de Salut pateix d’una claríssima manca d’educació per a la ciutadania com tu dius. Però aquesta carta és també un bon exemple de perquè la ciutadania es sent cada vegada més allunyada i desenganyada dels estaments polítics. Ara el que es porta és un cinisme, un passar de la gent amb prepotència, un no escoltar les seves necessitats i demandes, un sentir-se per sobre de lo diví i humà exercint el “poder” com si no l’haguessin de perdre mai i com si no haguessin de respondre a un vot que se’ls hi ha estat donat per exercir d’una manera molt determinada el “govern” del nostre país. Quina pena haver perdut l’oportunitat de fer les coses ben fetes!

   
 4. Antoine

  26 Octubre 2008 at 9:50

  La burrocracia ataca de nuevo!!!!.
  Los metodos son los mismos no negar la evidencia, respuestas inteligibles pero que parecen amables, departamentos que dependen de otros que a su vez un ente superior con una comision especifica debe de determinar la solucion del problema, pero que no la ha tomado ya que otra comision a su vez debe controlar la decision tomada por la comision no sea que se otrogue potestades al departamento equivocado y de ordenes al departamento responsable erroneas.
  En resumen para que esto se pueda entender, que el pobre ciudadan@ no se preocupe, algun dia le tocara su turno, que a ellos les importa un carajo!!!! y como son burr@s con estabilidad laboral, aun no se han enterado que hubo una movida y que el “nou model” se acabo hace unos meses.
  Y es que la cRisis no es tan solo economica, hay otra que dura hace mucho tienpo y es la CRISIS ETICA !!!!

   
 5. Toni Barbarà

  26 Octubre 2008 at 17:15

  He estat unes hores absent i en tornar a casa (gols del Barça apart) trobo els nous posts de l’Àngels que són un veritable lligam amb la nostra realitat més punyent i més saludablement política.
  El tema copagament m’ha mobilitzat tantes substàncies neurotransmissors (abans dèiem adrenalina ) que passo directament a un post propi al meu bloc/ratera i al que naturalment sou convidats.
  Pel que fa al present article veig com l’Àngels lliga un esperpent burocràtic- epistolar amb la reivindicació per la educació, en el seu més ampla i mafalder sentit de respecte, intel•ligència, i correcció també en les formes. Massa amable companya ! El pitjor ja no és l’animalada del lèxic encriptat – pseudotècnic emprat des de la Conselleria de Caminars estranys sinó el seu objectiu bàsic i més pervers dirigit a la persona- ciutadà de a peu: no sabeu res de res, ni tan sols sabeu com funcionem els qui governem i administrem, no us mereixeu el temps que ens robeu, no us entereu que – tanta ILP absurda ! – aquestes molestes patologies JA eren vistes i tractades abans no féssiu el xivarri inútil que vareu muntar per descreguts, per mala fe, per insubordinació política i ganes de gresca. El Nou Model ja ho resolia tot, i segueix en curs… Com va dir Noé moll fins els ossos en sortir de l’Arca: han estat quatre gotes !
  Tanta ignorància i despit només vol dir que encara cou… Mercès a tu i a tots i totes les persones en exercici de ciutadania que van/vam guanyar la causa de la ILP. Toni Barbarà

   
 6. Tito

  29 Octubre 2008 at 20:45

  No se si els nostres polítics tindrán “MEMÒRIA HISTÒRICA” (ara que está tan de moda la paraula, i que inclùs han fet una Lley que ha estat aprovada per les Corts Espanyoles, cosa que ens al.legrem molts), si es aixì s’enrecordaràn que, parafrasejant al nostre inestimable Joan Manuel Serrat, fa 30 anys que tinc 30 anys, que el Iltre. Sr. Jose Antonio Girón de Velasco (ex-ministre franquista i falangista) va fundar el INSS, el seu cap “S.E. el Generalísimo” a la seva mort digué que “Lo dejaba todo atado y bien atado”……….
  I jo hem pregunto, 30 anys desprès de la seva mort i 60 anys desprès de la fundació del INSS, els nostres polítics i “Procuradors” (Ay!!!!, s’hem ha escapat) volía dir Parlamentaris, i les nostres Institucions Democràtiques (CATSALUT inclòs i totes les seves ramificacions)encara no saben que han de fer per possar la nostra ILP en marxa?????.
  Potser, i a aquestes alçades, els de CATSALUT, els del Departament de Salut, els de Divisió de Compra de Serveis Assistencials del CatSalut, els de de la Divisió d’Atenció al Ciutadà de CatSalut, i totes les “capelles” i “capelletes” que han anat creant al voltant per anar col.locant als seus o ves a saber a qui, els mateixos polítics, Parlamentaris, o el mateix Govern, o el “sunsuncorda”, encara tindrán la “barra” de dir-nos: que varem presentar la ILP i que “HACIA FALTA LA PÓLIZA DE 25 PESETAS????. O lo del “VUELVA UD. MAÑANA”????. No estem ja al Segle XXI?, o es que s’hem ha parat el rellotge?, perque com diu el sabi: “Fins un rellotge espatllat, dona dos cops al dia la hora exacta”.
  Senyors: Com deien els Anarquistes a la meva època: “SI ÉSTO ES EL PROGRESO, QUE SE PARE EL MUNDO, QUE YO ME BAJO”.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: