RSS

Contra la utilització ideológica dels fets científics

12 juny

2009-02-08-aborto-a3.jpg

En plena lluita ideològica de la més baixa qualitat per part de la jerarquia eclesiàstica contra el dret de les dones a decidir sobre el seu cos és gratificant que un grup de persones que es dediquen a la ciència presentin aquest Manifest denunciant les interferències religioses que es volen apropiar de la ciència per ligitimar opcions totalment sectàries o partidàries.

El Manifest diu:

“Els i les sotasignants, investigadors científics, subscrivim el present Manifest per sortir al pas de la creixent utilització ideològica i partidista de la Ciència i la investigació científica en relació amb el debat suscitat entorn de l’avantprojecte de llei d’interrupció voluntària de l’embaràs.

Les dades científiques disponibles sobre les etapes del desenvolupament embrionari són fetes objetivables, la interpretació del qual i difusió han d’estar exemptes d’influències ideològiques o creences religioses. Per això, denunciem el reiterat ús del terme “científic” en referir-se a opinions sobre les quals ni la Genètica, ni la Biologia Cel·lular ni l’Embriologia tenen arguments decisoris. El moment en què pot considerar-se humà un ésser no pot establir-se mitjançant criteris científics; el coneixement científic pot aclarir característiques funcionals determinades, però no pot afirmar o negar si aquestes característiques confereixen a l’embrió la condició de ser humà, tal com s’aplica als individus desenvolupats de l’espècie humana. Això entra en l’àmbit de les creences personals, ideològiques o religioses.

Els científics, com la resta dels ciutadans, tenim la llibertat d’adoptar en funció de les nostres idees i creences, actituds|postures personals davant qualsevol iniciativa legislativa, que haurà de ser finalment aprovada pel Parlament de la Nació, però considerem important evitar que es confongui a la societat, contaminant problemes de caràcter social, i per tant de convivència, amb arguments als quals la Ciència no atorga legitimitat.”

(per ordre alfabètic)
Jesús Ávila, Profesor de Investigación del CSIC. Premio Nacional de Investigación
Carlos Belmonte, Catedrático de Fisiología. Premio Nacional de Medicina
José Borrell, Profesor de Investigación del CSIC . Ex Director del Instituto Cajal
Amparo Cano, Catedrática de Bioquímica
Roberto Gallego, Catedrático de Fisiología, Presidente de la Sociedad Española de Neurociencias
Elena Hernández Sandoica, Catedrática de Historia. Ex vicerrectora de la UCM
Fernando Hiraldo, Profesor de Investigación del CSIC. Director de la Estación Biológica de Doñana
Vicente Larraga, Profesor de Investigación del CSIC. Director del Centro de Investigaciones Biológicas
Juan Lerma, Profesor de Investigación del CSIC. Director del Instituto de Neurociencias

 
6 comentaris

Publicat per a 12 Juny 2009 in Gènere, Salut

 

Etiquetes: , , ,

6 responses to “Contra la utilització ideológica dels fets científics

 1. ulleresdesombra

  12 Juny 2009 at 23:04

  El mal és que la societat continua endavant amb considerables despeses pressupostàries per comunions i bodorris religiosos. Són com a mantres atàvics de què no es permet prescindir-hi ni a dia d´avui. Aquest manifest em sembla molt adient, perquè fa palès de quina manera la gent deixa que li porti el pensament aquesta onerosa superestructura que és l´església. I llavors, volen marcar distàncies amb el mutisme general del sector intelectual-científic.
  L´església catòlica és misògina i considera la dona un ésser inferior a l´home. A partir d´aquí, ja es creu en dret de criminalitzar-la i marcar-li tot el que pot fer i no pot fer per complaure al déu que s´atribueix de representar. Com Déu és mut, tira avant!
  Podem imaginar-nos el dia que obri boca i digui que si les dones són reu de justícia per avortar, els homes ho són més per criminalitzar allò que no tenen ni han tingut mai, que és un cony i un dret a fer-ne ús d´ell com els sembli millor. Darrere aquestes jerarquies hi ha un fatam de masclistes. No al fundamentalisme religiós.

   
 2. àngels

  13 Juny 2009 at 7:09

  Totalment d’acord, ulleresdesombra… i mentre des dels púlpits i les màfies fonamentalistes es monta una història de ciència ficció i terror, les dones seguim avortant culpabilitzades, en condicions no idònies, i amb l’amenaça del codi penal… I alguns dels que ens voldrien a la garjola són pederastes demostrats!

   
 3. Elena Alvarez

  13 Juny 2009 at 8:35

  Fa anys un amic argentí em va dir: “España no será un estado laico hasta que no se saquen ustedes de encima a la iglesia en los momentos más importantes de la vida: cuando nacen, cuando se casan y cuando mueren”. Y no ho he oblidat mai.

   
 4. ulleresdesombra

  13 Juny 2009 at 11:50

  I tant, Àngels!
  Llavors, s´hauria de fer un repàs a la psicologia que considera la dona amb enveja del home pel fal.lus que ella no té. Entre tots aquests clergues, hi ha un niu de pederastes declarats o reprimits que envejen ostensiblement la maternitat a què no arribaran mai per naturalesa pròpia. Carreguen contra allò que envejen com uns fariseus de la seva pròpia doctrina. I Elena, en aquesta radiografia esquemàtica però claríssima de l´amic teu, també cal fer esment d´un altre moment que potser no és “importante”, pero sí reflecteix aquest tarannà de pederastia consentida per una gens menyspreable massa social: és i es tracta de les “comunions” dels petits en edat escolar. Per què es continua deixant que porti la veu cantant una institució totalment desprestigiada en un tema que pot arribar a malbaratar l´educació d´un nen, una nena? En les despeses originades a cadascun d´aquestos fasts podria viure a collibé un any sencer un-a nen-a de Wukro actualment sota pandèmia de fam. La insolidaritat, pandèmia nostra de cada dia, és encara més greu i no la veiem. És per això que paguem els dels rosaris? Perquè continuïn tapant-nos els ulls?

   
 5. ines sabanes

  14 Juny 2009 at 0:04

  Muy interesante y oportuno el manifiesto y una reflexión atinada la de Elena Alvarez.
  He estado inmersa en la campaña electoral y el jueves pasado el Parlamento reginal aprobó las conclusiones de la “fallida” comisión de estudio y preparan la ley de libre elección vinculada al area única para primaria.
  Ya comentaremos, pero lo mas importante es la preparación del encuentro para septiembre porque todo se va acelerando.
  Un abrazo¡¡¡¡

   
 6. perritamarilin

  14 Juny 2009 at 11:37

  La pederastia subyace en nuestra suciedad. Si dejas a los pederastas que piensen por ti (en la religión se delega como autómatas en la Iglesia); si abres el paso a la perpetuación del abuso, ¿de qué sirve el atino de unos cuantos? Un manifiesto está muy bien y gota a gota, se hace mar. No es el momento de cerrarse de banda contra los que delegan su pensamiento. Abrir debates es más necesario aún. Mi única religión es lo que pienso.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: