RSS

El dret a la salut i la responsabilitat de la indústria farmacèutica

15 juny
The Lancet (Vol. 373 Number 9680 June 13-19, 2009) es dedica un editorial a comentar les responsabilitats de la indústria farmacèutica per fer realitat el dret a la salut.

health care rigthGairebé 2.000 milions de persones a tot el món no tenen accès als medicaments essencials. La responsabilitat de que es respectin els drets humans recau de manera fonamental en els estats. Tanmateix, hi ha altres actors no estatals, com la indústria farmacèutica, que també tenen una part de responsabilitat. El 3 de juny es va presentar al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides un informe independent sobre les pràctiques i polítiques  de GlaxoSmithKline (GSK) en relació a la seva responsabilitat amb el dret a la salut i l’accés als medicaments.

L’any 2008, Paul Hunt, Relator Especial de Nacions Unides va preparar unes  directrius sobre drets humans per a la indústria farmacèutica on analiza la transparència, la gestió, la supervisió i el rendiment de comptes, la fixació de preus i la ètica en la comercialització. Hunt recomava a la GSK sobre aquests punts — però les seves recomanacions podien aplicar-se igualmente a altres empreses: una major transparència a fi de garantir informació fidedigna sobre els medicaments, un rendiment de comptes més gran en relació al dret a la salut, i millorar l’accés als medicaments, en especial a les poblacions marginades. Finalment, en tant que  propietaris de patents de medicaments que salven vides, han de fer possible que el medicament sigui accessible, i quan abans millor, a totes les persones que el necessiten, en un model viable. Més concretament, les empreses han d’afavorir l’us voluntari de llicències comercials.

pharmLa GSK no es va sentir còmode amb aquestes recomanacions. Va insistir en que el dret a la salut no està ben definit per als actors no estatals i, per tant, que no han de retre comptes d’aquest dret humà internacional.  Contrariament al que deia, ja són dos els informes de les Naciones Unides que estableixen amb un grau de precisió força raonable com s’aplica a la indústria farmacèutica el dret a la salut en el marc internacional dels drets humans, i en els dos es fan requeriments de tipus operatiu molt específics.

 

Vist a Dempeus
 
3 comentaris

Publicat per a 15 Juny 2009 in Salut, Serveis Públics

 

Etiquetes: , ,

3 responses to “El dret a la salut i la responsabilitat de la indústria farmacèutica

 1. Elena Alvarez

  15 Juny 2009 at 19:27

  Angels, has millorat molt la traducció que vaig fer per Dempeus. Ara queda més clar.

   
 2. Carles

  15 Juny 2009 at 21:04

  Amiga Àngels: Novartis ja avisa de que medicaments gratis pels pobre res: la vacuna és de paganini. El que la OMS estigui a Suissa ningú diu si té que veure amb la primicia de Novartis, donat que la OMS va rebre totes les mostres dels països afectats…
  Sort que el xinesos han tret un altre vacuna, encara que a Espanya no comprarem la que sigui millor, sino la que diguin els manaires de les titelles que ens governen, sigui bona o dolenta i, segur, que la més cara.
  Les comisions, opaques com sempre, pels amics.
  Dempeus i emprenyats! Carles.

   
 3. catanyol

  16 Juny 2009 at 12:40

  Recalcar que parlem de malalts, versus sans i que no parlem de malalts, versus sants encara és adient. La indústria farmacèutica és a la sanitat el mateix, igualet, calcat que l´església és a l´estat: con-xor-xa pura et dura.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: