RSS

Els transgènics NO són una arma carregada de futur

02 jul.

transgenics.jpg

Avui s’ha vist al Parlament de Catalunya la ILP sobre el cultiu dels transgènics a Castalunya. PSC, CiU i PP han presentat esmenes a la totalitat i la ILP no ha prosperat. Una autèntica vergonya! S’ha substret a la ciutadania, i en el propi Parlament de Catalunya, un debat fonamental per la salut, la terra i el futur de la pagesia de Catalunya. I el més indignant és que es donaven com a “científics” arguments que els portantveus dels grups del PSC-CpC, Ciu i PP havien de saber que eren totalment falsos… Encara que la votació s’ha demanat secreta, ERC, ICV-euia i el grup mixt han declarat que votarien a favor de que continuès la tramitació parlamentària de la ILP… Però eren pocs vots… les més de 105.000 signatures que havien aconseguit des de la Comissió promotora de la ILP i la plataforma Som lo que sembrem no s’han tingut en compte!

Quan la tingui, reproduiré la magnífica defensa feta per Alexis Inglada de la ILP: sincera, contundent, amb propostes de futur i de dignitat… Mentrestant, us deixo amb la resposta del diputat d’ICV-euia, Francesc Pané:

“Senyores diputades i senyors diputats, els transgènics no són una arma carregada de futur, els carrega el diable, i és per això que el passat dia 25 a proposta d’Àustria, el Consell de Ministres de Medi Ambient de la UnióEuropea exigia que la comissió revisi amb urgència la legislació sobre el cultiu dels transgènics a fi que els estats puguin decidir d’admetre’ls o de foragitar-los. Catorze estats s’hi van comprometre, com sempre, Itàlia no, Espanya tampoc.

És obvi que la modernitat ja no passa per tancar els ulls als OGM, sinó per posar-los sota dubte rigorós. A tot Europa se succeeixen els debats sobre l’ús de la tecnologia transgènica en els aliments. Molts parlaments han debatut llargament sobre els OGM, França, Alemanya, Hongria, etcètera, han aplicat normes o moratòries sine die contra aquest artifici de productivisme agrari, regions senceres d’Europa es declaren lliuresde transgènics. No sabem exactament què és el que pensen els governs a l’Amèrica llatina, però coneixem que allà el cultiu transgènic devasta amplíssimes zones forestals per alimentar el negoci fàcil de les hamburgueses fast food.

Als països empobrits hi han penetrat de mans dels terratinents, els multinacionals de la transgènia han promès als camperols collites abundoses, la part bonica del somni del faraó, però els n’han ocultat la magra, la subjecció a la patent i a les condicions que els imposen. En aquell món agrícola on històricament ha estat impedida i prohibida la reforma agrària, els OGM hi han afegit més dependència i aflicció. La servitud hi escanya els pagesos i roba sobirania als països. És així com desapareixen arreu les llavors pròpies, les que han alimentat les cases, seleccionades generación rere generació, també a Catalunya perdem fins i tot les híbrides –fins i tot les híbrides–, senyor Grau, sàviament elaborades sota les lleis de Mendel per les nostres empreses.

És acceptable l’anihilació del dret sobre les llavors, aquesta progressiva neteja ètnica del patrimoni genètic? Es tracta d’un empobriment programat, d’una ràpida aculturació de l’agricultura. Qui afirma que els OGM són democràtics perquè són abastables a les economies camperoles, nega que la veritable democràcia agrícola és la suficiente possessió de terra cultivable per part del pagès i l’accés a l’aigua i a les llavors comunitàries. Els OGM, produïts en l’escandalós secret legal dels laboratoris, concentren en poques mans la propietat de cada vegada més varietats vegetals. Afirmem que els transgènics són genèticament antidemocràtics, donen a uns pocs i a uns pocs especuladors aliats el benefici dels graners del món, cosa que ja hem començat a patir.

És veritat que els OGM alliberen de la misèria i de la fam? Si a l’Amèrica i a l’Àsia els transgènics del panís, de la soja, de l’arròs, base de l’alimentació popular de la gent hi són tan estesos, per què persisteix al pobresa, per què la misèria és encara endèmica entre els camperols? Tothom sap que la fam no s’elimina amb transgènics, sinó amb el repartiment just dels recursos i amb la transferència de tecnologia, no hi ha cap multinacional dels OGM, de les poques que operen, que mai hagi tingut interès a traspassar resultats de recerques agràries, ni farmacològiques als països pobres.

Diuen que les llavors transgèniques són intel.ligents perquè toleren l’herbicida, sabem que les companyies que han creat els OGM han enginyat la substància que no danya les seves plantes, que naturalment cal comprar conjuntament amb les llavors transgèniques. El negoci rau en la substància herbicida, tant o més, que no pas en la llavor manipulada. A Catalunya això passa amb el panís transgènic, camí per cert llastimosament de ser l’únic que s’hi sembra. La llavor transgènica no és intel.ligent, ho és el sistema, convertit en una màquina de fer diners. El panís transgènic pol.linitza el convencional i en fa les plantes igualment transgèniques, també vivim aquest drama a Catalunya. Per què hem de permetre aquest vampirisme? Com podem fer que convisquin el cultiu convencional i l’ecològic amb el transgènic? Quan perdem el patrimoni genètic que ens ha estat llegat perdem una bona part de la sobirania alimentària i, doncs, senyores i senyors diputats, de la sobirania nacional, de la sobirania nacional de Catalunya, no ens somou aquesta realitat?

S’ha dit que el panís transgènic assegura majors collites. L’IRTA recentment publicat a ho posava en reserva. Algun agricultor que no era ric se n’ha fet d’ençà que planta panís transgènic?

Sigui com sigui Catalunya no podrà mai competir, ho hem dit moltes vegades, per quantitat, ha de fer-ho necessàriament fomentant la qualitat, i els OGM hi són a l’antípoda. Com ningú, cap de nosaltres, senyors diputats, mai no triarà al mercat els aliments transgènics si així consten en l’etiqueta, nom és l’enorme potència del lobby i dels OGM, i la indiferència amb què ho hem viscut fins avui explica que Catalunya sigui un dels països que més sembra panís genèticament modificat. Perquè el Monsanto sigui resistent a la plaga saben que ha incorporat al seu genoma una toxina aliena. No pocs estudis han demostrat que aquesta toxina mata insectes innocus a la planta i en canvi necessaris en la cadena tròfica. El verí transgènic es converteix de facto en una arma contra la biodiversitat, la toxina roman a la terra i en els aliments i es transfereix per ingesta, i la ciència no ha demostrat fefaentment la innocuïtat.

La traçabilitat s’ha convertit en la prova de la veritat dels aliments, i en això anem molt endarrerits. A casa nostra la presència d’elements transgènics en els compostos alimentaris no figura en l’etiqueta que els presenta. No ha de ser obligatòria, com demana la ILP? La llibertat d’elecció no és possible sense la informació veraç. La usen vostès, l’uso jo, aquesta llibertat, quan compren vostès la carn per als seus fills o un de qualsevol dels altres aliments derivats del panís o de la soja? No, perquè no poden.

transgenics2.jpg

La proposició de llei que debatem porta l’aval de més de cent mil ciutadans, compatricis nostres. Volen que el seu Parlament debati sobre la producció transgènica. No serà just ni raonable que cap grup parlamentari es desembarassi del compromís tot negant-lo, perquè el considera aliè, complex o perquè simplement li fa peresa.

Tenim un pla d’agricultura i alimentació ecològica, segells de qualitat, un mercat que s’obre al consum d’aliments segurs i sans, promovem les empreses que s’accepten llur responsabilitat civil. Per què ens neguem a debatre la manera de prescindir de les produccions transgèniques?

Senyores i senyors diputats, el meu grup està convençut que Catalunya pot fer-ho.Potser no en un dia, però és factible que amb intel.ligència i amb previsió acabem prescindint dels OGM. Fins i tot amb una cabana ramadera com la nostra ens ha de ser econòmicament viable, només cal que ens posem a pensar i a treballar en conseqüència.

Aquesta ILP ens exigeix un gest de sobirania. És el primer cop que parlem de transgènics, per això tenim l’obligació de decidir. La ILP potser conté preceptes sobre els quals cal pensar molt. Sabem que conté qüestions controvertides –i què?–, no hem estat elegits tot just per dirimir allò que és difícil i controvertit?, només allò que és realment important és difícil.

La dificultat no excusa el rebuig d’afrontar-la. Acollir la proposició, tramitar-la és garantia que el Parlament respon a un repte democràtic. Lligar la nostra disponibilitat amb les demandes populars és vincular la democràcia representativa amb la seva gent, fer útil i creïble l’exercici de la política.

Senyors diputats, els transgènics no són una arma carregada de futur. Potser no són les llavors del diable, però són diabòliques. Són la força del costat obscur de la perícia humana, la màscara negra oculta un rostre assedegat de guanys i uns ulls que no tenen compassió.”

Més informació a;
Som lo que sembrem i
Dempeus per la salut pública

 
7 comentaris

Publicat per a 2 Juliol 2009 in Ciutadania/Política, Salut

 

Etiquetes: , , , ,

7 responses to “Els transgènics NO són una arma carregada de futur

 1. Carles

  2 Juliol 2009 at 20:26

  Doncs espero que no hagis sentit al bocamoll convergent -i mestre d’escola- Puigvert, tertulià asidu d’en Cuní i la Ser i tot arreu, anomenant “fundamentalistes” als qui s’oposen a la merda de Monsanto y CIA. Dins de poc, seguint aquestes opinions tan asenyades (d’ase) i moderades (des de montserrat), s’ens declararà fora de la llei i potser, amb el nou cap militar del CNI -amic d’en Zipi- s’ens farà un auto de fe, escalfat -aixó sí- amb blat de moro transgènic, que la pela és la pela i la palla va cara! Salut i molta fresqueta amb llimonada del badiu! Carles, des d’el micaquer.

   
 2. Mercè

  3 Juliol 2009 at 19:40

  Fins fa poc, Catalunya era capdavandera en moltes matèries,la més europea i moderna de totes les regions del país , i ara cada vegada està més andarrerida i retrògrada.I no és a causa de la manca de finançament, sinò de l´intervenció de poders fàctics que compren els polítics.
  Els nostres polítics gaire bé no tenen ética , ni escolten el clamor dels ciutadans.El materialisme ho envaeix tot.Sento vergonya aliena pel resultat de la ILP sobre transgènics !!!

   
 3. Tamara i Jan

  29 gener 2010 at 11:44

  Hola.
  Sóc una alumna de l’institut i m’agradaria informació sobre els aliments transgènics, la majoria de la gent esta en contra, cosa lògica, però
  m’agradaria saber algún punt a favor de les llavors transgèniques.

   
 4. Tamara i Jan

  29 gener 2010 at 11:46

  PD: El meu blog és http://www.estaaenlesteveesmans.blogspot.com
  ens agradaria una resposta si us plau.
  Moltes gràcies!

   
 5. àngels

  29 gener 2010 at 12:11

  Tama i Jan: Ja us he contestat al bloc. Benvinguts a Punts de Vista!

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: