RSS

Les dones davant la crisi

04 jul.

A finals del passat mes de juny s’han reunit a Nova York diverses persones acadèmiques, representants de governs, de les Nacions Unides i de la societat civil per analitzar els impactes de la crisi econòmica des d’una perspectiva de gènere. El panel Economic Recovery and Sustainable Development with Gender Equality va ser organitzat pel Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides (PNUD), el Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a les Dones (UNIFEM), i les Missions Permanents d’Austràlia, Finlàndia i Nicaragua davant la ONU, i van arribar a la conclusió que els governs han de vetllar perquè les dones no carreguin amb el pes de la crisi econòmica .

bebe.JPG
Es varen analitzar diverses estratègies per suavitzar l’impacte de la crisi econòmica sobre les dones, que corren el risc de veure’s molt més afectades que els homes. Per exemple, en els països en desenvolupament, quan les famílies només poden enviar un nen a l’escola, les nenes són les que es queden a casa, i quan les famílies veuen com tenen menys diners per comprar aliments, les nenes són les pitjor alimentades. Des de les ponències s’expressava una gran preocupació per l’augment del nombre d’abandonament escolar de les nenes, els majors nivells de violència contra dones i nenes, la tracta d’éssers humans, l’explotació sexual, i les taxes de prevalença del VIH i la SIDA

Crisi i Violència

“La violència contra les dones és un greu problema mundial, i limita seriosament la contribució de la dona al desenvolupament social i econòmic”, va dir Gary Quinlan, Representant Permanent d’Austràlia davant les Nacions Unides. “Tenim por de que amb la crisi econòmica s’agreujarà el problema de la violència contra la dona – i per tal de fer front a la violència, cal que invertir en les dones es consideri una prioritat en les respostes a la crisi.” Els governs han de garantir la protecció social i promoure llocs de treball verds per a les dones a través d’inversions alternatives que ofereixin una ocupació decent.

El representant de Nicaragua va afirmar que “No pot haver recuperació econòmica o de desenvolupament sostenible sense la plena integració i l’empoderament de la dona en tots els nivells dels drets econòmics, socials i culturals”, en tant que altres participants encoratjaven els governs a proporcionar a les dones formació específica per al mercat de treball i l’accés al finançament, a més de promoure llocs de treball verds com un mitjà per facilitar a les dones a entrar en els sectors dominats fins ara per homes i que asseguren un lloc de treball decent en l’adaptació al canvi climàtic: energies noves i renovables, conservació de l’energia, prevenció de desastres i la reforestació.

Crisi econòmica i pobresa

Jarmo Viinanen, Representant Permanent de Finlàndia davant les Nacions Unides, va afirmar que “la contribució de les dones i la seva participació són necessàries per fer front a la crisi econòmica i financera.” En aquest sentit, s’ha de garantir que les accions relacionades amb la recuperació econòmica són inclusives i orientades cap a una major igualtat de les societats. Cada vegada més persones perden la seva ocupació, disminueixen els salaris i cauen les remeses de les persones emigrades. Al mateix temps, el cost de la vida augmenta i les famílies pobres corren el risc de caure en la pobresa més profunda.

“Són sempre els homes i les dones pobres els que paguen el preu més alt del mal govern i la cobdícia que ha portat a l’actual crisi econòmica i financera”, segons va declarar Geraldine Fraser-Moleketi, del PNUD. Per això cal un compromís real i renovat amb els més pobres i vulnerables, i de manera especial amb les dones, a fi de garantir que la crisi mundial d’avui no constitueixi un obstacle per a les perspectives de desenvolupament de demà.

 
1 comentari

Publicat per a 4 Juliol 2009 in Economia crítica, Gènere

 

Etiquetes: , , , , ,

One response to “Les dones davant la crisi

 1. Mercè

  4 Juliol 2009 at 23:19

  Està clar que, al nostre país, també la crisi està començant a tocar les dones i les més febles, que són les malaltes, amb més intensitat-si és possible-que abans.
  Diverses sentències dels últims dies als TSJ,han denegat les pensions anteriorment reconegudes pels Jutjats del Social que els donaven una incapacitat absoluta i han convertit malaltes cróniques severes i greus en persones capacitades per tot tipus de feina.Per art de màgia !!!
  Quan semblava que començaven els Jutjats i Tribunals a apreciar les malalties de les dones amb serietat, han fet un pas enrrera que només pot atribuir-se a la crisi que patim i a la voluntat d’estalviar recursos a costa dels més débils.Que són els que menys es queixen ( no pas com els Bancs i caixes)
  amb més cura aquestes malaties

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: