RSS

Falten entre 25.000 i 15.000 infermeres a Catalunya

18 jul.

enfermeras.bmp Hem pogut llegir a El Periodico un article de l’Àngels Gallardo sobre el problema de la manca d’aquestes professionals a Catalunya, que recollia a més les declaracions de Mariona Creus, presidenta del Col.legi d’Infermeria de Catalunya. La dada real és que no sols Espanya està per sota de la mitjana europea en despesa social, sinò que això es tradueix en la manca de personal sanitari (on són els pediatres formats en fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica?) i, en concret, infermeres. Encara que es fan declaracions d’arribar a les 8,4 infermeres per cada 1.000 habitants, no hi ha cap mesura planificada en aquest sentit, i la realitat és que exerceixen 5,2 infermeres per cada 1.000 ciutadans censats a Catalunya.

Així, doncs, segons declara Mariona Creus, caldien de fet 25.000 professionals per complir els objectius que ha fixat el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya (CPMC).

Mariona Creus segueix dient: «Els centres funcionen gràcies a l’enorme esforç d’unes professionals que treballen sota pressió, perquè falta molt personal –prossegueix Creus–. Aquesta situació, puntualitza, no implica que la infermeria estigui actuant amb un risc d’error superior al risc que existiria si disposéssim de prou personal. Els centres tenen molts sistemes de control i de supervisió perquè això no passi», afegeix. Un altre factor a què s’atribueix el risc d’error d’aquestes professionals és la impossibilitat, o la dificultat, d’exercir una especialitat concreta en què adquireixin experiència. Aquesta situació, focus d’enorme frustració professional, es va intentar solucionar el 2004, quan el Ministeri de Sanitat va autoritzar la creació d’especialitats en infermeria. El Diari Oficial de la Generalitat va publicar posteriorment les set àrees en què es podria obtenir la credencial d’infermera especialista. De moment, no obstant, només se n’han establert dues: la d’infermera llevadora i la d’experta en salut mental. En la resta de serveis, la possibilitat que una professional exerceixi de manera estable la seva experiència depèn de la voluntat de la direcció de cada centre. I, quan el personal escasseja, aquesta voluntat desapareix. La infermera experta existeix, però no se li reconeix l’especialització –diu Creus–. Als hospitals les continuen utilitzant per tapar forats sense valorar els seus coneixements».

Ara hi ha oportunitat per demostrar que l’acord sobre el finançament va en benefici de qui més ho necessita, i no és precisament tornant a desenterrar l’Informe Vilardell. El que cal és acabar amb les externalitzacions i les privatitzacions, acabar amb els criteris mercantils en el sistema de salut, dotar més fons per a la investigació, més fons per l’atenció primària i millors serveis de pediatria i especialistes, i MÉS INFERMERES.

Per llegir més sobre aquests temes: Dempeus per la salut pública.

 

Etiquetes: , , ,

4 responses to “Falten entre 25.000 i 15.000 infermeres a Catalunya

 1. clara valverde

  19 Juliol 2009 at 16:51

  Sí, la falta de enfermeras es un problema muy grande que afecta directamente al paciente. La pregunta a
  la Sra Creus es por qué ella siempre está llevando el rollo a la Marina Geli? El Collegi podría presionar y cambiar la situación, pero cada vez que veo a Mariona Creus y a Marina Geli en el mismo acto público de enfermería, parecen gemelas con el mismo discurso.

   
 2. Angelina

  19 Juliol 2009 at 17:41

  Si es cierto que por nuestro enorme esfuerzo y dedicación, por nuestro amor a la profesión, o por nuestra satisfacción al poder ayudar a los pacientes, segumos y seguimos…las enfermeras podemos estar hechas polvo, cansadas, a veces con ganas de no escuchar o “arreglar tal o cual descosido”, y sin embatgo aqui estamos, y eso lo sabe todo el mundo.
  Aún me pregunto cuando seremos capaces de quitarnos esa aureola de bondad y madreteresistmo y empezaremos a ayudar desde la profesionalidad, desde el arte y el conocimiento que nos proporciona nuestro cometido, me pregunto cuando perderemos el miedo a no ser buenas ante la profesión médica, cuando nos reconoceremos como hombres y mujeres que podemos disfrutar de una de las mejores profesiones del mundo.
  Mientras espero la respuesta a mis preguntas seguiré aqui.
  Gracias a todas las personas que he encontrado y encontraré en el camino seguiré aqui.

   
 3. clara valverde

  19 Juliol 2009 at 18:15

  Angelina, gracias por ser una enfermera tan comprometida, no sólo con los pacientes, si no también con la situación política y social. Sí, el cuidar es un privilegio pero la administración también debería cuidar, pero prefieren los beneficos económicos y son cómplices en los recortes de enfermeras que hay.

   
 4. Merce

  20 Juliol 2009 at 0:50

  Efectivamente, como dice Clara, hay que cuidar también al cuidador, porque lo que se hace bajo presión,sin seguridad en el trabajo, con cambios de horarios y turnos continuos,en trabajos de fines de semana, noches, con la angustia de tener que hacerlo superbién para que el contrato se renueve,el estrés de trabajar con personas enfermas que padecen y en ocasiones fallecen, acaba pasando factura.
  Siempre me ha asombrado la cantidad de SFC enfermeras que he conocido.Será por los virus de los pacientes, los fuertes desinfectantes que utilizan, lo cierto es que es una profesión de riesgo para la que se ha de tener verdadera vocación.
  Es lógico que se reclame efectuarla con los mayores medios posibles, por lo menos los imprescindibles ,y que se os eviten los estresores innecesarios.
  Si no lo hacen, que luego no se quejen de errores.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: