RSS

Toni Barbarà: Una grip mediàtica i productiva

02 ag.

Una grip mediàtica i productiva : Ah! La grip A!

Reproduïm l’entrada  que l’amic, metge i secretari de Dempeus,  el Dr. Antoni Barbarà Molina  ha publicat en el seu bloc, La Ratera.


El 14 de maig de 2009 El Punt em publicava un article al voltant de l’enrenou emergent de la nova grip i on m’avançava a fer algunes consideracions. També algunes previsions que han esdevingut lamentablement premonitòries. L’article se’n titulava deia ”Nous virus, vells capteniments”, per si algú te interès per la història i la prehistòria .

Confirmant pronòstics el tema ha seguit les claus explicitades i ens aquí en plena canícula estival amb el virus A com a una de les serps informatives de l’estiu. Però com sabem la realitat acostuma a superar la ficció, i això especialment quan hi ha en joc actors tan interessants com el negoci empresarial, la industria farmacèutica, la salut pública “entesa com a malaltia estesa del públic” i finalment les lliçons que ens voldran extreure i aplicar des de la sociologia i la comunicació de masses.

Repassem algunes novetats que van imposant-se en el tema i veiem en cada cas com hàbilment barrejades i condimentades poden donar molt de joc, ensurts, i/ o beneficis.
– Sabem molt menys del que aparentem. Sabem ben poc i la única actitud sensata per part de la idolatrada “comunitat científica” és la humilitat científica i col•lectiva: anar aprenent i estudiant sobre la marxa. Es el rigor, la prudència, la comunicació en la seva justa mesura i sobretot i pel damunt de tot la prioritat absoluta de la salut pública sobre tots els altres interessos comercials, econòmics, corporatius i polítics.

– Sembla ser que la grip nova –A/H1N1- afecta més als joves i menys a adults nascuts desprès de 1957, amb menys de 52 anys (tan sols un 13 % de malalts tenen més de 50). La explicació fora en que aquests tenen un estat immunitari adquirit front a les grips A comuns que fins llavors eren H1N1 (com la grip espanyola i com l’actual). Més tard van aparèixer i estendre’s les grips asiàtica o(H2N2) i des del 68 la grip Hong Kong (H3N2).

– Que ja és present a 41 països i que fins ara se la fa responsable de 700 morts a tot el món. Tot i que aclarint: Morts de grip ?? De fet morts sobrevingudes per causa de complicació o descompensació provocada per la grip-nova. Sovint malalts crònics, inmunodeprimits, o més fràgils en seu context. En tot cas són i seran a final d’any. Menys casos de mort que els previstos como a provocats per la grip clàssica.

– Que el negoci farmacèutic està resultant tan esplèndid com es preveia, i encara més. Tothom, totes les Administracions, malgrat la greu crisi estructural que patim a escala planetària, estan disposades i preparades per comprar i pagar quantitats astronòmiques que permetin tractar, vacunar, i sobretot tranquil•litzar a la opinió pública altrament dita votants. El Ministerio a Espanya preveu tractar el 20 % població: 15’4 milions de dosis dels pretesos tractaments antivirals. Tanmateix no sabem amb certesa de la seva eficàcia i en tot cas els oseltamivir i zanamivir serien tractaments discutibles, encara que ara pugnen per a la seva lliure venda en oficines de farmàcia. El que és un fet és que només el Tamiflu de la multinacional suïssa Roche recollirà un beneficis incrementats en un 203 %, el que suposen uns 2.000 milions de dòlars a finals de 2009.
Un dels debats avui és qui ha de prescriure i/o subministrar el fàrmac, amb l’afegitó que per ser útil s’ha d’usar en les primeres hores/dies de la malaltia quan aquesta és menys simptomàtica. Ho han de distribuir els CAPs de primària, o els hospitals a risc de quedar literalment col•lapsats ?
Podríem acabar afirmant que en el millor dels supòsits d’administració la grip en lloc de durar 7 el dies habituals en durarà 5,.. o una setmana !. I a més en el futur noves resistències. Però encara queda més i millor negoci…

La Vacuna ! Encara no existeix la que protegeixi de l’actual onada A H1N1, però com que hi ha demanda, encàrrec i diners disposats ens asseguren estarà llesta per a la tardor, i en parlem com si ja fos aquí. Amb tanta eficàcia i al capdavant Glaxo/Smith Kline ja projecta guanys de 1.600 milions ( Preu de mercat: a 10 dòlars la immunització.)

Tanmateix anuncien que “donaran” altruistament milions de dosis via OMS a països pobres. Es poden demanar millors sentiments ? Altres petits detalls que caldrà considerar son la seva eficàcia, o no? Els possibles- previsibles efectes secundaris com en tota immunització massiva i encara en aquest cas específic possibles reaccions a elements en la seva composició com el “Thiomersal” – un organomercuriat molt conegut i agressiu – a més d’altres riscos en relació a malalties com FM, SFC i SQM. I les futures resistències i noves mutacions?
En tot cas, que cal fer amb la vacuna de la grip clàssica o comú actual, la del virus H3N2 tipus Hong Kong. En fem una doble ? O una per a joves (H1)i l’altra per a vells (H3)? La indiquem solament per a col•lectius concrets, o en forma extensiva ?


– Un realitat també indiscutida és la modernitat de Nous negocis: empreses i serveis de seguiment i control, repercussions en el món del treball, centres d’informació – call centers – on rebre trucades, via Internet o telèfon. Producció massiva de certs materials sanitaris, productes de parafarmàcia,… Guants, màscares que alarmen i de poc serveixen com a protecció doncs en tot cas caldria portar-la l’emissor, el malalt. Un pastís per als més espavilats, ràpids i menys escrupolosos…
– Mentre tant es parla poc, de les Causes reals: necessariament lligada a canvis immunitaris humans i a mutacions genètiques dels virus, en relació directa amb agressions mediambiental, crisi econòmica i climàtica, trasbals ecològic, amb alteracions i recombinacions genètiques dins aquests veritables cresols – cultius laboratoris incontrolats que son per exemple les granges productores industrials de porcs i aviram.
– La rapidesa de disseminació avui en sis setmanes el que abans eren sis mesos, com a conseqüència de la globalització i les noves comunicacions.
– Alteració de l’ecosistema i els microbis i virus d’ allò que era el seu medi tòpic i “natural”, avui profundament impactat via megaestructures, desforestació, pèrdua biodiversitat. Sense oblidar riscos en la pròpia recerca com a mutacions experimentals a laboratoris treballant en transgènics i noves molècules .
– El mateix ús i abús de fàrmacs, excessos de medicalització, profusió d’ antivirals, antibacterians és a dir antibiòtics, desinfectants, antisèptics. Tot plegat propiciant una veritable selecció de noves soques més resistents.
– Els grans canvis migratoris, de milions de persones fugint de la desertització i de la misèria econòmica i social. La població immigrant esdevé més exposada i més sensible per manca d’antecedents immunitaris al lloc d’arribada. Aquest element és emprat amb tota vilesa i perversió per certs discursos populistes i xenòfobs –sempre a punt de rendibilitzar la por i les desgràcies- quan venen a dir “són el estrangers els qui ens porten la malaltia…fem –los fora d’aquí”. I com de costum fan de les víctimes els agressors, i tot mentint impúdicament elaboren actituds de rebuig social i racista.

– Amb un tal panorama, doncs, Què és el més sensat, lògic, factible ?: Extremar les mesures higièniques i de protecció personal com ara el freqüent rentat de mans (i sempre abans de taula) , no amuntegaments però sense defugir a les persones, allunyar-nos com sempre de rebre les escopinades i esternuts a la cara i usar mocador per evitar que la nostra tos projecti partícules, anar ben alimentat, ben hidratat, ben dormit, ben conformat amb un mateix, saber frenar l’ activitat als primers símptomes, rebre una mica d’atenció en proximitat i millor encara de “carinyo”, agafar la baixa laboral si s’escau, … en definitiva fer com si tinguéssim la grip.

Com sempre. No alarmar-se, no embotir-se de medicaments simptomàtics, una mica de dieta, el cos ja ho ensenya i demana…no forçar-lo ni tancar-lo dins una bombolla,… permetre, quan no hi ha una situació de dèficit immunitari ni una malaltia crònica, un aprenentatge de les nostres defenses per tal de aprendre a lluitar contra aquesta i properes infeccions. Actuar amb mesura i sabent-nos una peça, solament una peça més, del complexa engranatge biològic i ecològic… i social . I denunciant als mercaders de la malaltia i als negociants sense escrúpols , ni que siguin poderoses multinacionals.

I, qui en tingui, una mica de sort ! Salut !

Toni Barbarà

Veure també, a Basseta, “La nueva gripe”
I en el bloc de Dempeus, entre altres: “MITOS DE LA GRIPE A”i en aquest mateix bloc, “Grip nova i sentit comú”

 

3 responses to “Toni Barbarà: Una grip mediàtica i productiva

 1. Basseta

  2 Agost 2009 at 12:03

  Gracies per la cita. Hi ha mol que parlar sobre la cuestió, pero pareix que alguns volen contar tan sols una part.
  Salutacions desde la muntanya alicantina.

   
 2. àngels

  2 Agost 2009 at 23:12

  Sobre les precaucions que l’amic Barbarà dona, voldria afegir que a l’editorial de la revista Lancet del passat 7 de juliol es deia que “los países necesitan evaluar con cuidado los riesgos y beneficios de la aprobación rápida de unavacuna para el virus A/H1N1, especialmente dado que la enfermedad está siendo leve hasta el momento y la mayoría de pacientes se recuperanpor completo. Deben también asegurar que disponen de mecanismos parala vigilancia posterior a su salida al mercado antes de que se ponga en marcha la vacunación”. En resum, que l’editorial d’una revista de tant prestigi com Lancet no era gens favorable a la vacuna.

   
 3. Cristina

  3 Agost 2009 at 19:58

  Això que dius Àngels, a la pràctica vol dir que els nord americans NO pensen vacunar la seva població. El text del Lancet afegeix que les autoritats temen que es repeteixi el cas del brot de H1N1 de 1976 als EUA, en que una vacunació massiva es va associar amb complicacions greus que van provocar que es paralitzes la campanya de vacunació i fins i tot es retirés la vacuna. Ell s’inventen la vacuna, la comercialitzen per tot el món, però no se la prendran. Curiós.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: