RSS

Dubtes sobre la vacuna de la grip nova

09 ag.

L’ OMS desprès de LANCET

vacuna1.jpg

En el bloc de Dempeus es varen recollir fa unos dies les prevencions que feia públiques la revista Lancet sobre la vacuna de la “grip nova”. Però ara són ja diversos mitjans d’informació els que es fan ressó de la prùdencia que la OMS demana als països que aprovin la vacuna “per la via ràpida”.

En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut ha enviat un missatge d’alerta als països que volen iniciar la campanya de vacunació al màxim de ràpid possible. Tot i que també vol tranquil·litzar respecte als procediments que s’utilitzen per desenvolupar i aprovar les vacunes, l’OMS ha demanat a aquests països, entre els quals n’hi ha diversos d’europeus i els Estats Units, “que intensifiquin els controls per tal que la vacuna sigui segura i eficaç“. L’OMS remarca que les vacunes seran segures però que, tot i això, cal vetllar perquè quan s’apliquen a gran escala, els possibles efectes secundaris també es poden multiplicar.

L’OMS valora que “tirar endavant la vacuna per la via d’urgència suposa suspendre alguns assajos clínics“, i això ha fet que s’aixequin algunes veus d’alarma sobre el risc que podria suposar administrar de manera massiva una vacuna aprovada amb presses.

En vista d’això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha emès un comunicat en què detalla els pros i contres de la via ràpida. D’una banda, assegura que els procediments ràpids per a l’aprovació de la vacuna “són rigorosos i no comprometen la seguretat o la qualitat dels controls”. Segons l’OMS, les vacunes contra les epidèmies de grip del 1957 i 1968 van arribar tard. Per això consideren que si ara està disponible de manera ràpida i en grans quantitats augmentarà l’impacte protector en la població. Però l’altra, però, l’autoritat sanitària admet que poden sorgir alguns problemes arran de l’administració a gran escala encara que s’hagin aplicat tots els procediments. “Alguns efectes secundaris que apareixen amb molt poca freqüència als assajos clínics es poden fer més patents quan un gran nombre de persones rep una vacuna pandèmica”, avisa als països que estan seguint la via ràpida.

La pressió del temps significa que les dades clíniques en el moment que la vacuna pandèmica sigui administrada seran inevitablement limitats. Faran falta més tests sobre la seguretat i l’eficàcia després que hagi començat l’administració de la vacuna“, diu l’OMS en el comunicat.

L’organització també assenyala que un cop comencin les campanyes de vacunació “serà vital” la col·laboració a nivell internacional per compartir dades i avaluar si cal fer canvis en la política de vacunació. En un principi, l’OMS preveia que la vacuna no estigués a punt fins al novembre, però els països que estan accelerant el procés intenten que estigui a punt al setembre.

A Espanya, on la malaltia ha causat vuit morts, l’últim dels quals és una dona de 35 anys catalana, està previst que rebin la vacuna de la grip nova els treballadors sanitaris i de serveis essencials, com ara funcionaris de presons, les dones embarassades, els nens de fins a 14 anys i les persones afectades per patologies cròniques.

Segons informa el canal33 de Catalunya, Geli diu que la vacuna serà segura, però no dóna dates.

Veure també :
La revista Lancet alerta sobre la vacuna de la gripe A

Toni Barbarà: Una grip mediàtica i productiva.

 
Deixa un comentari

Publicat per a 9 Agost 2009 in Salut

 

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: