RSS

Trinidad Jimenez, Marina Geli i la pastilla postcoital

15 ag.

pildora-postcoital.jpg

Sembla que la ministra Trinidad Jiménez –amb força elements de raó– no aprova el protocol elaborat amb el Consell de Col.legis de Farmacèutics de Catalunya i la Conselleria de Salut de Catalunya per regular la venda en farmàcies –al “mòdic” preu de 18 euros!– de la pastilla postcoital.

Voldria dir que estic d’acord amb la Ministra, i que tampoc m’agraden els punts que des del Ministeri s’assenyalen com a problemàtics:

– que els farmacèutics puguin acollir-se a l’objecció de consciència per no dispensar el medicament,
– que les farmàcies de guàrdia que atenguin a través d’una finestreta no el dispensin,
– que el personal de la farmàcia realitzi una «prova de maduresa» a les menors d’entre 13 i 16 anys per comprovar si estan preparades per al fàrmac, considerat un mètode anticonceptiu, no abortiu, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
.

La Consellera Geli interpreta molt a la seva manera la participació en política, i els resultats sempre van en el mateix sentit: restringir llibertats, i en aquest cas concret, en lloc d’afavorir l’empoderament de les dones, donar veu i vot als farmaceutics en una situació especialment delicada.

Trinidad Jiménez no s’oposa a que qualsevol autonomia elabori un protocol amb les farmàcies sempre que no en dificulti l’accés, però és que el de Catalunya ofereix força dubtes, com la capacitat del farmacèutic per entrar a valorar la maduresa d’una usuària… Per què, qui valora la capacitat de valorar del farmacèutic?

Per la seva banda, el director de Recursos Sanitaris de la conselleria, David Elvira, ha tingut de fer malabarismes en defensa de la seva Consellera, i ha declarat que en cap cas es tracta de posar obstacles a la mesura aprovada el maig passat pels Ministeris de Sanidad i Igualdad per frenar el nombre d’avortaments, que creix cada any, fins la darrera xifra oficial –per al 2007– de 112.000.

Elvira reivindica Catalunya com a pionera en la regulació de l’accés gratuït a aquest medicament (ara també el faciliten Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Navarra, Extremadura, Balears i Galícia), que s’ha de prendre durant les 72 hores posteriors al coit. Sembla doncs estrany que ara s’hi posen entrebancs, sobre tot perquè la seva eficàcia disminueix amb el pas del temps: d’una efectivitat del 95% en les primeres 24 hores passa a un 85% a les 48 i sols ho és en un 58% quan n’han passat entre 49 i 72. El protocol de Catalunya queda lluny, però, de les dificultats que es posen a la Comunitat de Madrid, on els impediments per tenir accès a la pastilla postcoital representen una autèntica gimcana.

Però finalment, més que difícil, ho té gairebé impossible David Elvira per justificar l’objecció de consciència, que al protocol es vol presentar com un «dret constitucional» –i a la Constitució no apareix per enlloc. Per altra banda, el Tribunal Constitucional sols ha reconegut l’objecció en els casos d’avortament, quan la pastilla, segons els experts, no és abortiva.

Doncs si és així, a què juguem?

 
11 comentaris

Publicat per a 15 Agost 2009 in Gènere, Salut, Serveis Públics

 

Etiquetes: , , ,

11 responses to “Trinidad Jimenez, Marina Geli i la pastilla postcoital

 1. RGAlmazán

  15 Agost 2009 at 16:24

  La verdad, Àngels, es que cuando oí lo del examen del farmaceútico para ver la madurez de la joven, no me lo podía creer. Esto sólo se entiende como un obstáculo para que la píldora se de a menos gente. Menos más que el tripartito se autodenomina gobierno progresista.
  Un beso.

   
 2. àngels

  15 Agost 2009 at 17:15

  Rafa, el problema es molesto en una ciudad porque te puede obligar a andar bastante. Pero ¿y en un pueblo dónde el personal de farmacia sea OPUS, Guerrillero de Cristo o de cualquier otra secta ultramontana? ¿Cómo un gobierno progresista les da poder sobre una joven en una situación difícil? Marina Geli no acierta ni una, y entiende participación por dar la palabra a los poderosos de cada gremio… Un beso.

   
 3. Toni Barbarà

  15 Agost 2009 at 17:31

  A la Primera Jornada de Participació en Salut Pública de Barcelona, celebrada el 24 de maig de 2004 ja es recolia l’aspiració de fer accessible la “pastilla del dia desprès” al màxim abast de les adolescents que en tinguessin necessitat. Va ser aquesta revindicació pionera la que va posar Catalunya pel davant de la resta de l’Estat en aquesta dispensació. Es tracta d’un sistema anticonceptiu d’EMERGÈNCIA i això vol dir que no pot estar sotmès a obstacles, filtres, demores ni criteris discrecionals més que discutibles. Malauradament, avui, Catalunya ha passat de capdaventera a retrògrada… Perquè és retrògrade i reaccionari normativitzar en clar excès i en paral·lel obrir l’accès “lliure – pagant”…amb la qual cosa les clientes potencials hauràn de demanar ajut econòmic als “adults propers” …o veure com passen les hores i es perd l’oportunitat. Una nova mostra del que NO ha de ser, Sra. Geli..

   
 4. Emi Alderribo (i sí, sóc jo)

  15 Agost 2009 at 18:46

  Felicitats pel post i pels comentaris Àngels! Com bé dius, aquesta consellera no n’encerta ni una i fa anar a tot el Departament de Salut de corcoll. I ja en van tantes…
  De fet, ja ho heu dit tot, i tan ben dit!
  Anava a demanar la dimissió de la Sra. Geli. Però ja no ve al cas. Arribats a aquest nivell de desori, només hi ha lloc per adreçar-se al president Montilla i fer-li l’únic clam possible: cessi-la ja, president, abans que en faci una de massa grossa!

   
 5. Lídia

  15 Agost 2009 at 18:55

  Ja fa molt temps que la consellera Geli no l’encerta de cap manera, i els usaris de la sanitat en pateixen les conseqüències. No sé que espera Montilla per cesar-la, però el pitjor és que sembla que ni s´ho planteja

   
 6. àngels

  15 Agost 2009 at 19:06

  Ai, Emi, et trobava tant a faltar! M’han dit que has fet estralls aquest estiu! Molta píndola a gogò per Bahia??? Petonets

   
 7. àngels

  15 Agost 2009 at 19:08

  Hola, Lídia, benvinguda… sembla que la consellera Geli ho serà per sempre… fins i tot amb altres governs d’altres partits i altres galàxies… Quina creu! Petons,

   
 8. Josep Maria

  16 Agost 2009 at 20:50

  La Consellera Geli és una vergonya nacional, la pitjor consellera de salut que un es pugués imaginar. Tot el que toca, ho fa malament. La va pifiar amb la Fibromialgia, també aquella inútil vacuna del papiloma per a les nenes i ara amb la pindula del dia després. Prepereu-vos per aquesta tardor i hivern amb la grip A, segur que fa vacunar fins i tot als coloms de Barcelona. Ai quin govern! Ai quin malson! Que no es pren vacances aquesta dona, al menys que ens en doni a nosaltres!

   
 9. àngels

  16 Agost 2009 at 23:15

  Josep Maria, tens tota la raó, ja ho saps prou. Ara m’agafo uns dies de vacances, però intentaré seguir les notícies… Una abraçada!

   
 10. marisol

  19 Agost 2009 at 17:15

  “Tant n´hi ha per a donar com per a prendre”
  Les noietes adolescents n´estan preparant una de sonada, directament proporcional a la mesura pro-farmacéutics: elles se sometran a l´examen de mereixedores a la pastilla i si el passen, els lliuraran a la vegada un aprovat en estupidesa signat pel col.lectiu, a entregar pels farmacéutics a la consellera en persona.
  Quina ximpleria més gran hi ha en el govern!

   
 11. Estefania

  26 Octubre 2009 at 11:32

  Marina Geli està lesionando el derecho a la movilidad voluntaria de los trabajadores del Institut Catala de la Salut, IMPIDIENDO que se realice el correspondiente concurso de traslados en la convocatoria de atencion primaria P2009.
  Esta es la forma despotica y tiranica que tiene de gestionar esta señora las relaciones con los trabajadores. RECUERDA: no votes PSC!!!!

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: