RSS

A Portugal, la CDU i el Bloco avancen i el bipartidisme retrocedeix

28 set.

Avancen les esquerres!

Desprès de les eleccions d’ahir queda clar que a Portugal  s’obre amb rotunditat un camí polític a seguir –si el PS no s’aventura en pactes contra-natura: el camí dels pactes entre l’esquerra social, cívica i dels drets dels treballadors i treballadores front la crisi. Fins i tot el conservador diari O Publico assenyala que un dels dos guanyadors clars de les eleccions: d’ahir és  la del dirigent de la CDU (7,88), Jerónimo de Sousa.  Aquesta coalició guanya un escò. L’altre guanyador clar des de l’esquerra  ha estat el Bloco (9,85%), amb 16 escons (8 més dels que tenia. malgrat que les expectatives mediàtiques i pròpies li atorgaven un creixement superior com a receptor “natural” dels vots desenganyats i realment “socialistes” d’un PS de José Socrates que no sols perd la majoria absoluta sinó que té una caiguda espectacular (del 45,03% al 36,56%). Del mig milió de vots que perd el PS, 200 mil varen anar al Bloco de Francisco Louça i uns 30.000 a la CDU.  La resta, augmenta  l’abstenció o fins i tot es perd cap a la dreta.
El CDS encapçalat per Paulo Portas (10,46%), la dreta pura i dura, augmenta vots per a sorpresa dels mitjans de comunicació i del propi partit,  i sembla poder ser –contra natura– una opció de majoria parlamentària (i potser de govern) al PS per a una sortida a la crisi que afavoreixi als poderosos, ja que el PSD  (29,09%) amb Manuela Ferreira Leite, que també va millorar resultats, no va assolir l’objectiu ni de ser ni poder formar amb el CDS una alternança de dretes  al PS. La victòria que havia tingut a les eleccions europees magnifiquen el fiasco electoral d’ahir.  Però cada elecció és diferent i important a Portugal, i no hi ha cap dubte que les properes municipals del dia 11 d’octubre posaran de relleu, amb més força, l’arrelament i creixement real i amb solidesa demostrada de la CDU en els municipis.

Més lluny del bipartidisme

I una nota curiosa: la suma dels percentatges del PS i el PSD que sempre havia estat superior al 70%, en aquestes eleccions es queda en el 66%. Una bona notícia en el sentit que Portugal  sembla avançar també cap a un pluripartidisme més democràtic, més proper a la realitat i les necessitats socials de la ciutadania.

 
9 comentaris

Publicat per a 28 Setembre 2009 in Europa

 

Etiquetes: , , , , , , , ,

9 responses to “A Portugal, la CDU i el Bloco avancen i el bipartidisme retrocedeix

 1. RGAlmazán

  28 Setembre 2009 at 11:40

  Me alegro de los resultados. Los aspectos que destacaría, al igual que tú, son la subida del Bloque y la bajada del bipartidismo.
  Un beso.
  Salud y República

   
 2. àngels

  28 Setembre 2009 at 12:20

  Si Rafa, pero el escaño ganado y los 30.000 votos más para la CDU en una campaña de voto útil en la que se presentaba el voto “comunista” como el más inútil, “retrasado” y “antiestético” de todos son como oro en paño. La CDU tiene fuerza sindical y en las municipales un arraigo popular del que por el momento carece el Bloco… todo eso es fundamental porque si Socrates oye los cantos de sirena y se alía con el CDS (derecha, derecha) las izquierdas Bloco y CDU tienen que saber trabajar juntas respetándose y complementándose. Por ejemplo, el discurso de la noche electoral de Louça de defensa de los derechos de ciudadanía me parece que acaba de complementar el discurso de la CDU. Y eso promete! Salud (pública) República y un abrazo, Rafa!

   
 3. rafa hortaleza

  28 Setembre 2009 at 13:32

  ay Rafa cómo se ve el plumero 😉
  me alegro muchísimo de los resultados del Bloque y de la CDU. ¡¡qué envidia!!

   
 4. juan merino

  28 Setembre 2009 at 14:42

  me alegro del resultado de los comunista me inmagino que los sociata como siempre habran sacado el miedo y el voto util, y cuando cojen el poder se olvidan de los trabajadores asin por lo meno en portugal no acabaran con esa fuerza politica y trasformadora.

   
 5. iualhaurintorre

  28 Setembre 2009 at 16:00

  Y en este pais esta claro que los verdes saben donde tienen que estar, y no dando golpes de ciego como en el resto de paises europeos!

   
 6. Angels

  28 Setembre 2009 at 17:22

  D’acord amb la nota, i d’acord amb veure l’espai que aconsegueixen les organitzacions d’esquerres -Bloco d’Esquerda i CDU (PCP + Verds)- però jo no puc deixar de destacar que, més enllà del que diguessin les enquestes, el Bloco d’Esquerda passa de tenir 8 escons a 16…. ei! dobla….
  Està clar que el PS tindrà problemes per a formar govern. Pel que conec del Bloco d’Esquerda, durant la campanya electoral van dir que no donarien suport a un govern del PS per les polítiques neoliberals que ha estat desenvolupant.
  Ara no puc dir res més que felicitar a les organitzacions d’esquerres que han augmentat en suport, també a les institucions i molt especialment als meus amics del Bloco. …

   
 7. Angels Tomas

  28 Setembre 2009 at 17:23

  La nota anterior és meva, de l’Angels Tomás….

   
 8. àngels

  28 Setembre 2009 at 17:59

  Ja,ja,ja… l’ Àngels Tomàs vol deixar clar que els amics i amigues de l’altra Àngels són els de la CDU i no em vol “ficar” en cap embolic! Enhorabona, Àngels, per la part que ens toca, i un petó, maca!

   
 9. Amei

  29 Setembre 2009 at 11:07

  Nada nuevo a comentar.
  Coincido con todos vosotros sobre los analisis que realizais sobre las elecciones en Alemania y Portugal.
  Quiza, por desconocimiento, el aspecto que mas me interese son las relaciones BE versus PCP/CDU, pues no acabo de ver una diferencias programaticas excesivas que justifiquen la existencia de dos proyectos diferentes de izquierda alternativa en Portugal.
  Supongo que las habrá y espero que no sean del tipo que nosotros internacionalmente nos relacionamos con A y vosotros con B o del tipo que hace 20 años nosotros apoyamos una cosa y vosotros la contraria

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: