RSS

Die Linke: un gran avenç de l’esquerra alemana

28 set.

01365947_100.jpg

No és massa arriscat augurar més comoditat per a les polítiques de govern d’Angela Merkel en la propera legislatura, associada amb els liberals del FPO. La “gran coalició” amb el SPD ja no és necessària pel fort retrocès del partit socialdemòcrata, encara que també Merkel ha obtingut també el pitjor resultat des de 1949. Tot i així, amb un 33,8% segueix essent –sense sorpreses– la coalició guanyadora. En canvi, els liberals han tingut el millor resultat de la seva història amb un 14,6%, segurament perquè ja no es presenten con els ultraliberals aferrissats d’altres eleccions i s’apunten a l’invent de la “política social de mercat” que ha mantingut la majoria per a Merkel però ha fet fracassar els socialdemòcrates. Fins i tot sembla que avui –l’endemà de les eleccions– ja es veu probable que renuncïin a la baixada d’impostos que havien promès durant la campanya per a finançar el nou model d’estat social —l’Estat del Benestar “tradicional” alemany ja havia estat desmuntat pels governs socialdemòcrates de Gerhard Schröder.

El SPD, amb un 23% de vots, paga molt car haver governat amb Merkel 11 anys. Ara caldrà veure si davant els possibles intents de privatització del sistema sanitari el SPD s’arrenglararà amb Die Linke per a fer-hi oposició, o bé donarà suport a unes polítiques anti-salut pública que demostren la seva ineficiència i capacitat d’enriquiment d’uns pocs arreu d’on s’apliquen.

La bona notícia és la pujada electoral de Die Linke, que passa del 8,7% i 54 escons del 2005 a un 11,9% dels vots i 76 escons. Representa un augment del 36% de suport electoral i un increment del 40% dels diputats. Les eleccions confirmen també el procés de creixement experimentat per Die Linke des de la seva fundació el juny de 2007, tant en les successives eleccions als Länder com a les darreres eleccions europees.

S´han celebrat també eleccions aquest diumenge als Länder de Brandenburg i Schleswig-Holstein. A Brandenburg, Die Linke continua com a segona força més votada amb prop d´un 27,2% dels sufragis i pel que fa al Lander de Schleswig-Holstein ha passat del 0,8% al 6%, amb 6 diputats i una entrada espectacular al Parlament d’aquest Lander.

 
Deixa un comentari

Publicat per a 28 Setembre 2009 in Europa

 

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: