RSS

Noves malalties, nous virus i retrovirus…

27 oct.

portada-salud-que-viene-194x300.jpgMentre Miguel Jara està que no para en la promoció del seu nou llibre La salud que viene: Nuevas enfermedades y el marketing del miedo (Península, 2009), que estic segura de poder recomanar per la qualitat de l’obra anterior de l’autor, els diaris s’omplen d’opinions sobre el tema de la grip i, en menor mesura, sobre el retrovirus XMRV. (Sobre aquest tema es pot trobar una bona informació al bloc de Dempeus per la salut pública en el Dossier de la 1a. Jornada celebrada a la UPF i gràcies a la intervenció de Cristina Montané.) Avui, a més, l’amiga Àngels Graells Bofill ha publicat a l’Avui una carta que lliga perfectament la preocupació pels descobriments que s’estan fent i l’actitud ben diferent amb la que les autoritats de salut tracten i assumeixen aquestes descobertes. Pel que fa a declaracions de Miguel Jara sobre el seu llibre i la Grip H1N1, al final de l’entrada poden veure i sentir l’entrevista que li fa ver la periodista Susanna Griso.

El texte sencer de la carta és aquest:

Dues classes de virus

En el món dels virus, sembla que també hi ha classes. Durant les darreres setmanes, els mitjans de comunicació ens han parlat de dos virus, encara que amb una intensitat quantitativament molt diferent. Per una banda, l’H1N1, mediàtic com una estrella de rock. Per l’altra, el virus XMRV, que, segons un estudi recentment publicat a Science, sembla associar-se, amb molta probabilitat, a la gènesi i eclosió de l’encefalopatia miàlgica o síndrome de fatiga crònica (SFC). El primer ha estat motiu de conversa arreu, ha propiciat missatges d’autocomplaença entre polítics i, sens dubte, ardorosos fregaments de mans en el si d’algunes farmacèutiques. El segon s’associa a una severa malaltia crònica, crònicament ignorada i menystinguda des de l’administració. Els recents descobriments sobre el segon representen una esperança per a disset milions de persones que es calcula que pateixen la SFC a tot el món. I en el nostre context, l’esperança que, en un dia no molt llunyà, les persones que la pateixen no hagin de ser, a més, sistemàticament titllades de “depressives” i  sotmeses al menyspreu i a la vexació per part dels estaments dependents dels departaments de Salut i Acció Social i Ciutadania.

He sabut de persones  que han patit la “grip nova”. Els ha representat dos dies de febre i tres dies més de baixa, per precaució. El meu fill fou diagnosticat el 2002 de Síndrome de Fatiga Crònica. Fa vuit anys que té febre, a més d’una trent503130_400.jpgena de símptomes permanents o recurrents i el seu futur està totalment hipotecat per aquesta circumstància. Però el virus XMRV no és tan mediàtic…”

El primer virus s’està revelant, cada dia que passa, com un immens bluf, darrere del qual, molt probablement, s’amaguen la mediocritat, la irresponsabilitat i la cobdícia. Sobre el segon, alguns dels investigadors de la SFC més rellevants de la comunitat científica mundial ja s’han pronunciat remarcant el caràcter esperançador del descobriment. Potser, a la fi, tots dos virus revelaran una mateixa cosa: la incompetència, la sordesa i la ceguesa de determinades estructures administratives, preocupades essencialment de la seva imatge i d’aplegar vots.

Àngels Graells Bofill

I el videu és aquest:

 

One response to “Noves malalties, nous virus i retrovirus…

 1. clara valverde

  27 Octubre 2009 at 14:17

  Estimada Àngels Graells,
  Gracias por tu carta y por seguir luchando para que hayan servicios sanitarios y tratamientos para tu hijo y para todos nosotros. Díle a tu hijo que nos inspira y nos ayuda a seguir motivados en nuestra lucha por nuestros derechos básicos. Queremos que tu hijo esté mejor y que otros niños que están enfermando ahora no tengan que pasar tantos años enfermos.
  Somos un cuarto de millón sólo en Cataluña. Sigamos presionando.
  ¿Dónde están los médicos “expertos” ahora? En otros países están hablando con las administraciones para hacer más estudios sobre el XMRV. En otros países se está hablando con los especialistas en cáncer y VIH para juntar los recursos y conocimientos. Y aquí, ¿qué? Tenemos que presionar a los médicos que trabajan en SFC-FM para que se tomen esta noticia en serio.
  Abrazos muy grandes a toda tu familia,
  Clara Valverde
  Liga SFC
  Àngels Martínez,
  me muero de ganas de leer el libro de Miguel. A ver cuando estoy mejor y puedo salir a comprármelo.
  clara

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: