RSS

Les dones i el canvi climàtic

28 oct.

Convé de manera regular consultar la pàgina web d’Unifem perquè gairebé sempre dóna sorpreses agradables. La darrera, un petit opuscle de poc més de 30 pàgines sobre dones indígenes i el canvi climàtic que recomano de manera especial. Quan encara no han acabat les accions i convocatòries per exigir un món més habitable, com per exemple:
cartell_canvi_climatic3blog_copy_copia.jpg
val també la pena de dedicar atenció a les lectures que Unifem ens ofereix sobre l’impacte del canvi climàtic en altres cultures –més en precari encara que la nostra, que ja és dir– i que pateixen de manera desproporcionada els excessos d’un model econòmic i un model de creixement tremendament injust amb la majoria de persones… i suïcida pel que fa a la mateixa Terra.

Adivasi Women – Engaging with Climate Change

Adivasi Women – Engaging with Climate Change

Autor/Editor: Govind Kelkar

Per a la presentació dels llibre, ens expliquen que els pobles indígenes de tot el món sí que tenen un model de vida sostenible, i a més, contribueixen a regenerar l’atmosfera dels gasos hivernacle que tan agressius són amb el medi.  Però aquests mateixos pobles indígenes, i en especial les dones indígenes, són les que més pateixen els efectes del canvi climàtic. Aquestes societats malden per salvar els seus recursos de la deforestació i l’extracció de minerals que perjudiquen l’entorn, com el petroli o el gas, i lluiten també contra les platacions de monocultius que es van extenent arreu i que en bona part es deu als intents colonials de les grans empreses per apropiar-se dels seus recursos d’aquestes societats.

Adivasi Women — Engaging with Climate Change intenta desxifrar l’impacte de gènere del canvi climàtic a les societats indígenes a l’Àsia, i es centra en concret en l’ètnia  Adivasi i una tribu de l’Índia. Intenta explicar també com el seu impacte és molt més gran pels canvis estructurals dels sistemes socio-econòmics a partir de la seva història colonial, els recents intents de privatització i els rols de gènere en les comunitats adivasi. Com a conclusió, l’estudi ofereix algunes recomanacions polítiques per enfortir la capacitat de resistència de les dones.

Per a descarregar-vos el llibret: Adivasi Women – Engagin with Climate Change.

International Fund for Agricultural Development (IFAD), The Christensen Fund, UNIFEM
UNIFEM Office Involved in Publication: South Asia Sub-Regional Office


 
2 comentaris

Publicat per a 28 Octubre 2009 in Economia crítica, Gènere

 

Etiquetes: , , , ,

2 responses to “Les dones i el canvi climàtic

 1. Juan

  29 Octubre 2009 at 0:14

  Juan Fernandez
  Querría expresar mi desacuerdo y estupefacción con el resultado del concurso femitic (Dones en xarxa).
  ¿Porque gana un video que no se adapta a las bases del concurso?
  El video DONES:
  Dice que ella no pudo conectarse a internet durante 30 días, y que su abuela algún día puede que suba una foto a internet.
  http://www.youtu …be.com/watch?v=ocRunG3aPbA
  Aqui cuelgo las bases del concurso:
  “2. Tema i objecte
  Un vídeo que fomenti la participació de les dones a Internet: A través d’una situació o activitat que mostri la presència activa de les dones a Internet o bé les animi a participar a la xarxa.
  8. Clàusules finals
  – El jurat podrà reservar qualsevol treball que no s’adjusti a les condicions del concurs o el contingut del qual pugui resultar ofensiu o inapropiat.

  http://www.donesenxarxa.cat/Bases-del-concurs
  La pagina Dones en xarxa digo que publicaría el nombre de los jurados en su web FEMITIC. A día de hoy no sabemos nada de esto.

   
 2. Elena Alvarez

  29 Octubre 2009 at 0:48

  L’artícle de The Lancet “Salud sexual i reproductiva y el canvi climàtic”, que varem publicar a Dempeus a finals de setembre, també tractave aquests temes que son molt interessants.
  Per si a algú l’interessa:
  http://dempeus.nireblog.com/post/2009/09/22/salud-sexual-y-reproductiva-y-el-cambio-climatico

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: