RSS

El curriculum de Rodrigo Rato segons l’ODB (i II)

04 nov.

L’aigua gens clara a l’imperi familiar de Rato

el-roto-corrupcion.png

Els negocis de la familia Rato, ja no són el que eren. Des de mitjans dels anys 90 diverses fallides i nombroses pèrdues han estat la tònica en algunes de les empreses vinculades, directa o indirectament a Rodrigo Rato. Tot i això, l’entramat empresarial que s’estén sota l’ombra dels Rato encara queden molt lluny de l’abast del ciutadà mitjà d’aquest país i, cap a l’any 2001, comprenia més de seixanta societats que facturaven al voltant de 36 milions d’euros.

L’any 1990 la família Rato es va vendre a la ONCE la seva cadena d’emissores de ràdio per més de 30,05 milions d’euros (5.000 milions de pessetes). L’any 1998, l’altre joia de la corona, Refrescos y Bebidas de Castilla (Rebecasa), va suspendre pagaments fins a la seva insolvència definitiva, després d’anar perdent els contractes de distribució de marques com San Miguel, Schweppes i Trinaranjus.

El mateix any 1998, quan Rato era ja ministre d’economia i hisenda i vicepresident econòmic del primer govern del PP, aquest intercedia a favor d’Emilio Botín, acusat com a president del Santander Central Hispano per delictes fiscals, evasió de 48 milions d’euros i falsedat continuada en document oficial. Es diu que va ser Rato qui aconsegueix que la investigació sobre Botin no arribi a bon port, a canvi de que Banesto, banc controlat pel Santander, comprés a la familia Rato Aguas de Fuensanta, una empresa embotelladora que tenia un deute impagat amb Banesto per valor de 6 milions d’euros (febrer de 1999). Un negoci gens lucratiu per Banesto, ja que l’empresa va tenir al 1999 pèrdues per valor de 46 milions de pessetes. El negoci va acabar d’arrodonir-se quan, a l’abril de 2001, Aguas de Fuensanta, ja en mans de Banesto, rep una subvenció de 22 milions de pessetes del ministeri d’economia, no oblidem-ho, dirigit per Rato.

El mateix any 1998, Rodrigo Rato fa ús un cop més de les seves amistats en el lucratiu negoci de la banca, i aconsegueix que Ibercaja li atorgui un préstec a Muinmo (també del holding d’empreses controlades per la familia Rato), per valor de 100 milions de pessetes. En aquell moment el president d’Ibercaja no és altre que Manuel Pizarro Moreno, al que l’amistat amb Rato li va servir per col·locar-se com a vice-president d’Endesa i que l’ha ajudat a arribar fins al lloc de president, succeint a l’infame Rodolfo Martin Villa. Suposem, però, que en la concessió del préstec a Muinmo també va tenir a veure el fet que el conseller d’Ibercaja Servicios Financieros és un dels germans Rato. La concessió d’un préstec per part d’un banc a una empresa no és un fet que ens hauria d’estranyar o causar indignació, però en aquest cas resulta que Muinmo no era precisament en aquell moment una empresa massa prometedora, ni en aquell moment ni quan a l’any 2000 se li concedeix un préstec de 525 milions de pessetes per part del HSBC (Hong-Kong Shangai Bank). Perquè es decideix el banc londinenc HSBC a atorgar aquest préstec a una empresa que està lluny de demostrar la seva solvència? Pot haver influït en aquesta decisió el fet de ser el HSBC el banc implicat en el cas Gescartera?

Efectivament, el HSBC és el banc encarregat de “treure” els diners de Gescartera per dipositar-los en paradissos fiscals. Rodrigo Rato va ser qui va autoritzar la conversió de Gescartera en Agència de Valors, atenent als requeriments de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), presidida per Pilar Valiente, qui va ser nomenada per Rato com a Presidenta de la CNMV i va haver de dimitir quan l’escàndol es va fer públic. A més, durant la investigació del cas Gescartera el HSBC va reconèixer en un informe enviat a la jutgessa Teresa Palacios que Rodrigo Rato, a través de Muinmo, era un dels seus “clients especials”. La implicació de Rodrigo Rato en el cas Gescartera, tot i que clara, no va comportar el seu cessament ni la seva dimissió. Malgrat sortir-ne impune, la seva reputació va quedar marcada per aquest clar cas de corrupció.

Sobre Aguas de Fonsanta deia El Triangle:

“Fuensanta tenia impagats crèdits concedits per Banesto per valor total de 1.000 milions. El febrer de 1999, aquest banc va quedar-se les participacions de la família Rato, com una forma de condonar el deute. (…) una compra d’accions a aquest preu no s’entén de cap manera si es té en compte que Aguas de Fuensanta té un volum de vendes de 3.500 milions l’any, i que el 1998 va tenir un benefici net de 20 milions. Per altra banda, que Banesto no tenia cap interès en el negoci es dedueix del fet que, des que va entrar a l’embotelladora, no hi ha invertit un duro, i, sense anar més lluny, en l’exercici de 1999, Aguas de Fuensanta va tenir pèrdues per valor de 46 milions. En els mentideros de la capital pròxims al poder, fa temps que s’especula que al darrera d’aquest tripijoc hi havia un acord tàcit per aigualir i deixar en no res –per part del Govern – el presumpte frau que el Santander va cometre a través de les anomenades “cessions de crèdit”, que en aquell moment s’estava instruint a l’Audiència Nacional i que tenia pinta d’acabar en un sonat escàndol financer amb Emilio Botín pel mig. És simptomàtic que, pocs mesos abans, el fiscal en cap de l’Audiència demanés l’arxiu de la causa i, gairebé al mateix moment, l’advocat de l’Estat que representava els interessos d’Hisenda també retirés totes les acusacions. I això que a Hisenda li havien defraudat presumptament, amb les cessions de crèdit, 400.000 milions de pessetes.”

Font: Observatori del Deute en la Globalització, Universitat Polítècnica de Catalunya.

 
1 comentari

Publicat per a 4 Novembre 2009 in Economia crítica

 

Etiquetes: , ,

One response to “El curriculum de Rodrigo Rato segons l’ODB (i II)

  1. Carles

    4 Novembre 2009 at 23:06

    “En casa del herrero, cuchara de palo” o, com diria el Panchatantra (“Cinc cordes”, que no te res a veure amb les panxes contentes): “Un ciego guiando a cien”.
    Riure o plorar, tot és començar! Una abraçada! Carles.

     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: