RSS

El compliment de la Resolució 203/VIII

10 des.

defensa-ilp.jpg

El diari El Segre publica avui que la Unitat de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica, de l’Hospital de Santa Maria de Lleida ha atès més de 300 persones en els primers sis mesos de funcionament, entre els que hi han noies d’entre 10 i 15 anys. L’accceptació de que aquestes malalties afecten també a la infància i l’adolescència ve a donar la raó a les reivindicacions que al llarg dels darrers deu anys han vingut fent les associacions de persones malaltes, i que va acabar en una Iniciativa Legislativa Popular que va recollir 140.000 signatures de suport per tal de que el Govern i el Parlament obrís Unitats especialitzades en Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica, i entre les especialitats que les havien de formar hi havia la Pediatria.

Tanmateix, volem manifestar que no tot és tan bonic com ens volen fer veure: Les unitats no han seguit el model aprovat pel Parlament de Catalunya i la Resolució Parlamentaria que les regula. Sols cal llegir la notícia per veure que la Síndrome de la Fatiga Crònica està desatesa, i que hi ha greus mancances com la falta de metges internistes. A més, el temps no s’atura, i en poc més d’un any s’ha demostrat que cal ajuntar en una millor atenció –i investigació— les persones malaltes de Sensibilitat Química Múltiple, ja que molt sovint les tres patologies es manifesten juntes (amb diversos graus d’intensitat). La manca moltes vegades de criteris clars en el diagnòstic (com els “criteris canadencs”) poden ser la causa de la gran quantitat de persones diagnosticades de FM a les que se’ls hi nega: 1) la gravetat i complicacions de la seva malaltia; 2) baixes laborals absolutament justificades; 3) pensions d’invalidesa si el seu estat és prou invalidant. La manca d’un bon diagnostic diferencial pot portar a tractaments amb remeis equivocats i, molt sovint, i com s’ha demostrat, perjudicials.

Finalment, el descobriment del retrovirus XMRV demostra que cal incorporar viròlegs a la investigació i consulta de les unitats especialitzades.

En relació al que ens expliquen persones lleidatanes afectades per aquestes malalties, també lamentem haver d’afegir que si són certs els criteris d’incentiu per nombre de pacients, creiem que s’està desvirtuant amb un criteri de mercat una pràctica que hauria de ser totalment aliena al funcionament del servei de salut pública. El dubte entre l’interès real que mereixes com a persona afectada i el plus que reb el metge o servei per tractar-te ha d’enterbolir per força la confiança entre metge i pacient, en especial quan de nou, en molts casos, la derivació al psicòleg sembla massa immediata… i potser innecessària.

No deixa de ser un avenç respecte a l’abandó que hi havia abans, però el que està clar és que tampoc no és cap unitat com les que es contemplaven en la Resolució.

Podeu trobar l’enllaç amb el Diari El Segre clickant aquí:

 

Etiquetes: , , ,

7 responses to “El compliment de la Resolució 203/VIII

 1. Clara Valverde

  10 Desembre 2009 at 13:08

  Àngels, gracias por seguir informándonos. Todos tenemos una responsabilidad en vigilar cómo se está implantando la Resolución 203/VIII que es algo tan nuestro, que fue el fruto de tanto trabajo de tantas fibro-fatigadas.
  Esta tendencia del Dept de SAlut de diagnosticar cualquier SFC o SQM como Fibromialgia es peligroso. No se está haciendo en ningún otro país del mundo. Somos el “hazme-reir” de los congresos internacionales. Todos entienden que se quiere dar un diagnóstico leve de fibro a todas las SFC y SQM para no tener que ponerse a trabajar en serio, para no dar pensiones y para poder recetar todas esas medicaciones de farmacéuticas que tienen una relación tan estrecha con el PSC.

   
 2. Josep Maria

  10 Desembre 2009 at 14:14

  Gràcies Àngels per tenir-nos sempre al dia de tot el que es publica i a la vegada és interessant. I normalment ho és, en tant en quan tu ens expliques el rerefons de la notícia. Sort que tenim gent com tu, sempre a l’aguait de que no ens prenguin el pèl.

   
 3. Tito

  10 Desembre 2009 at 14:55

  Veo desolado, que entre nuestra clase política, existen dos tipos de ladrones: los que salen cada dia en los Telediarios, y los que nos “roban” dia a dia, golpe a golpe, verso a verso, nuestras esperanzas, nuestros ideales,nuestras ilusiones…..nuestras ganas de vivir.¿Es ser o no ser ladrón?, como diria William Shakespeare ¿To be or not to be….Thats the question?.

   
 4. àngels

  10 Desembre 2009 at 15:02

  Clara, Josep Maria… gràcies a vosaltres! I sí, Tito, hay ladrones de esperanzas, lo que no hay es clase política ¡que más quisieran algunos que pertenecer a una clase distinta de las clases en conflicto! Pues no se puede, y más tarde o más temprano se lo ecnontrarán, por más malabarismos semánticos que se hagan… Un abrazo!

   
 5. Lídia Monterde

  10 Desembre 2009 at 21:07

  Gràcies Àngels, en fas força palesa de la realitat que ens volen disfraçar, sempre amb bones paraules. Què no veuen que ja n’estem tips de les bones paraules?

   
 6. àngels

  10 Desembre 2009 at 21:13

  Hola, Lídia… és sempre aquest sí però no, aquest fer veure que es fa, per fer el mínim… I que costa tant d’esforç d’aconseguir…! Tant de bo entressis companyes de Lleida i ens expliquessin la seva experiència. Una abraçada, maca!

   
 7. Merce

  11 Desembre 2009 at 1:13

  Qui és capaç de tenir desatés sanitàriamente un col·lectiu tan gran de persones amb malalties greus, cròniques i incapacitants no mereix el seu lloc ni el nostre vot.
  Aquí barregen els criteris economicistes amb els mèdics i no hauria de ser així.
  Els metges els fan fer de vigilants de l´economía estatal.Els jutges els fan fer de metges…tot està trasbalsat.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: