RSS

De Iniciatives Legislatives Populars, braus, ratolins… i Fibromiàlgia.

18 des.

toro1.JPGAvui podem celebrar que els companys i companyes de la ILP sobre la prohibició de les curses de braus a Catalunya han aconseguit que la seva iniciativa legislativa segueixi endavant, i lamentar de nou que els companys i companyes de la ILP sobre els trangènics no ho aconseguissin.

Lamentem també que les peticions que varen motivar la ILP per a un millor tractament de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica –i que va donar pas a una Resolució aprovada per unanimitat–  segueixin pendents de que el Parlament compleixi la seva paraula.

No sabem si és que poc a poc parlamentaris i parlamentàries va entenent que cal discutir les propostes avalades pels centenars de milers de signatures que acompanyen les iniciatives legislatives populars perquè són l’expressió de preocupacions o necessitats reals de la ciutadania, o s’han marcat una de “bones festes” dedicada als braus. El sentiment que se’n deriva és confús, perquè semblen interessar més els toros que les persones que pateixen determinades malalties, o la nostra salut alimentària. En qualsevol cas, avui és dia de felicitacions als companys de la ILP anti -taurina, i de reproduir, també,  aquesta comunicació sobre noves dades descobertes en relació als perills dels transgènics.

NOTA DE PREMSA
Divendres, 18 de desembre 2009  

TOXICÒLEGS TROBEN NOVES PROVES D’EFECTES SOBRE LA SALUT DE VARIETATS DE BLAT DE MORO TRANSGÈNIC

>>>Noves anàlisis de proves fetes sobre ratolins revelen  nous efectes sobre la salut de tres diferents tipus de panís transgènic:  el NK 603, el MON 863, i el MON 810, que es conrea a Catalunya

>>>L’article detallant els resultats  ha estat escrit per quatre investigadors francesos, i ha estat publicat a la revista International Journal of Biological Sciences

Som lo que Sembrem, ara ja constituïda com una associació, torna una vegada més a exigir la prohibició del conreu MON 810 a Catalunya i també un etiquetatge rigorós i un control de tot els transgènics importats, de manera que els ciutadans d’aquest país puguin diferenciar clarament aquell producte alimentari que conté transgènics, i evitar ser tractats com a conillets d’índies com fins ara.

És la primera vegada que s’han fet aquest tipus d’estudis comparatius. Aquests panissos es troben arreu del món en pinsos per animals i en menjar per humans. El NK 603 ha estat modificat per ser tolerant a l’herbicida d’ampli espectre Roundup i conté per tant residus d’aquesta formulació. El MON 863 i el MON 810 han estat fabricats per sintetitzar dues toxines diferents que serveixen d’insecticides.

Es van classificar 60 paràmetres diferents per cada òrgan i es van mesurar en sang i orina després de 5 i de 14 setmanes d’alimentació. Les rates que havien estat alimentades amb OMG van ser comparades amb les que havien estat alimentades amb el panís  equivalent no OMG. Això va ser seguit d’una comparació amb sis grups més de referència, que havien menjats altres panissos no transgènics.

Els resultats donen clarament efectes secundaris dels panissos OMG, que depenen del sexe i de la dosi.  Els efectes es donen sobretot al fetge i als ronyons, que són els òrgans de detoxificació. També s’han trobat efectes sobre altres òrgans, com el cor i les glàndules adrenodenals.

En conclusió, fins i tot sent els estudis de curt termini, indiquen signes de toxicitat hepàtica renal, probablement a causa dels pesticides específics de cada tipus de panís transgènic. En adició a això, no es poden descartar conseqüències metabòliques directes o indirectes de la mateixa modificació genètica.

Som lo que Sembrem creiem que la política de la Generalitat en el tema transgènics ens està aïllant més i més d’Europa i dificultarà les exportacions dels productes produïts i transformats a Catalunya, especialment els agroecològics, que representen l’oportunitat de futur per al camp.

Som lo que Sembrem demanem un etiquetatge seriós com el de molts països centreeuropeus, i també l’etiquetatge la  de carn, ous i llet.


Enllaç a la publicació científica
http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

Enllaç al Debat a la Totalitat en el Parlament el dia 2 de juliol
http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/videos?p_cp1=411393&p_cp2=tot&p_cp3=2&p_cp22=


 

Etiquetes: , ,

4 responses to “De Iniciatives Legislatives Populars, braus, ratolins… i Fibromiàlgia.

 1. Josep Maria

  18 Desembre 2009 at 22:00

  Els politics han tractat de manera tant diferent aquestes Iniciatives Legislatives Populars, per el que comporta cada una d’elles. La ILP dels toros només els hi suposa entrevistes i xerrameca i a fi de comptes protagonisme per tots els caps dels respectius partits polítics, en canvi la ILP dels transgenics significava treballar, buscar experts, buscar solucions,buscar compromisos, reconeixer errors i fer servir el cervell. I en quan a la ILP de la Fibromialgia era reconeixer que persones afectades per un retrovirus son tractades només amb antidepressius i mal ateses, i algú havia de reconeixer el que s’havia fet malament i pensar com a solucionar-ho, i això per als senyors parlamentaris, suposa massa feina. No estan per això. Estan per fer teatre, com ahir varem veure que feien al Parlament de Madrid.

   
 2. Lídia Monterde

  18 Desembre 2009 at 23:38

  Hauríen de deixar de ser polítics i dedicar-se al teatre. Es posen d’acord pels drets dels animals (que el tenen)i no pels drets ni dels malalts ni del perill dels trangènics.A on va això senyors?

   
 3. dignitat animal

  20 Desembre 2009 at 1:13

  “La grandesa d´un poble i el seu progrés moral es fan palesos en la manera com tracta els seus animals”. Aquesta es una frase célebre de Ghandi que sempre em fa pensar amb admiració en els països orientals amb un concepte sagrat dels animals. És prou prepotent haver de recórrer als animals per alimentar-nos quan de ser granívors com varem ser en un temps passat viuríem molt més. Que els animals es cacin entre ells és quelcom natural a la seva espécie, però els animals no són al món per ésser menjats pels humans. La caça ens degrada prou per sí mateixa, però encara no s´acaba tot aquí, que llavors entra en joc el sadisme i el maltractament en els espectacles “festius” amb animals que tenen sentiments i sofreixen d´una manera molt pròxima a la manera com els humans sofrim i tenim sentiments. Encara hi ha més: está directament relacionada, si no és la mateixa cosa, la manca de respecte amb els animals i la manca de respecte amb el medi natural en general. Cada cop que comencen els sanfermins, ja em preparo mentalment amb el seguit de barbaritats que començaran a succeïr-se al llarg de l´estiu: però m´he equivocat, perquè l´esborronament ja comença molt més d´hora, amb les falles valencianes. La relació directa que hi ha entre aquestes pràctiques i el deteriorament climàtic estan fora de discussió. Una llegislació popular per a la prohibició dels jocs de pirotècnia hauria de córrer paralel.lament amb la iniciativa amb els braus, que haurà de fer-se extensible a molts d´altres animals, com p. e. el porc, on la festa de la seva “matança” tampoc està exempta d´una característica crueltat.

   
 4. La cortina de humo

  20 Desembre 2009 at 13:51

  Prohibir las corridas de toros es una cortina de humo, dónde se esconde la realidad.
  Si deseas ver la otra realidad, la que se esconde, buscando he encontrado:
  http://www.ciudadanosenlared.com/foros/viewtopic.php?t=7316

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: