RSS

Sobre els tripijocs d’una consellera

06 febr.

joan-colom.jpeg

Ja sé que potser hi haurà qui es sorprendrà amb el que avui escric, però a vegades val la pena avisar d’una qüestió que per altra banda és òbvia: és a dir, que no es poden posar totes les persones d’un mateix partit, o d’unes mateixes idees, en un mateix cabàs. Per exemple, sempre he dit que respecto –i molt– al conseller Antoni Castells (i que consti que no som família). Avui voldria afegir que també té la meva confiança un altre socialista honest, bon professional, d’opinions ponderades i que ha s’ha fet amb un magnífic equip: el Síndic Major de Comptes, Joan Colom, a qui vaig conèixer a la Facultat de Ciències Econòmiques ja fa molts anys (fins i tot em va donar algunes classes de Teoria Fiscal quan era professor adjunt en el Departament d’un demòcrata convençut, el professor Ramon Trias Fargas).

I tot això ve a tomb d’una notícia apareguda avui a l’edició de Catalunya de El Pais sobre les excuses i tripijocs de la consellera cercant el suport dels partits i coalicions que formen el Govern. Els recomano de manera especial la lectura atenta dels dos darrers paràgrafs, que reprodueixo:

“El Gobierno catalán sostiene que las adjudicaciones a dedo y los pagos duplicados que denuncia la sindicatura son completamente legales porque el consorcio que construyó el hospital y la residencia de Collblanc, de capital cien por cien público, tiene carácter de empresa privada y no debe someterse a la ley de contratación de la Administración pública. La sindicatura, por su parte, reitera que todas las empresas públicas de la Generalitat están sujetas a las mismas normas.”

corneliuslx4.gif

Que jo sàpiga, i si és que el periodista s’expressa bé, “los pagos duplicados” (si són duplicados) no són legals ni a les empreses privades ni a les públiques. Però és que aquesta manera de jugar amb lo privat i lo públic segons convingui, de manera que ja no es sap fins on es poden o no demanar responsabilitats, o fins on un pagament dubtòs, i més si és “duplicat”, es pot defensar o no, és una pràctica que qualsevol conselleria d’esquerres no sols no hauria d’utilitzar mai, sinó que hauria d’eradicar completament dels seus mètodes i argumentari habituals… I més en un tema tant important i sensible.

L’hospital Moisès Broggi, del que ja vaig tenir oportunitat de parlar-ne, és dels primers a Catalunya a ser construït d’aquesta manera opaca, escatimadora de responsabilitats i debilitadora de la sanitat pública (tant a l’estil Güemes i Espe-rancia). I hauria d’envergonyir el sol fet de treure com argument que “tiene carácter de empresa privada” per evitar subjectar-la al control del Síndic que, a la seva vegada, informa preceptivament al Parlament de Catalunya.

Però el Síndic de Comptes, segons ens segueix dient El Pais, no s’ha arrugat davant els tripijocs de la consellera, i ha enviat l’informe sobre “el Consorcio Sanitario Integral, gestor del hospital del Baix Llobregat, al Tribunal de Cuentas, que, a diferencia de la institución catalana, sí tiene capacidad sancionadora.”

Doncs ja veurem si sanciona o no… Però segurament a la Conselleria de Salut hi ha gent que millor faria preparant les maletes.

 
6 comentaris

Publicat per a 6 febrer 2010 in Economia crítica, Salut

 

Etiquetes: , , , ,

6 responses to “Sobre els tripijocs d’una consellera

 1. Elena Alvarez

  6 febrer 2010 at 19:36

  Tant de bo tinguis raó Àngels, i algú hagi de fer les maletes a la conselleria, ja posats que les faci la consellera, oi?
  Jo també m’ha hagut de llegir aquest matí dos cops el paràgraf dels “pagaments duplicats”. No neguen que hi hagi hagut pagaments duplicats, només ho intenten justificar per tractar-se d’una empresa privada. Ni privada, ni pública, ni romanços, els pagaments duplicats són un sempre il•legals!
  I el govern del tripartit fent costat a la consellera es reuneix al Departament de Salut i ella ni tant sols hi era present!
  Quins mals presagis pel dia 15!

   
 2. Cristina

  6 febrer 2010 at 20:32

  No saps com se’m fa de difícil entendre que un govern justifiqui pagaments duplicats dient que no son il•legals. I ja està? Tampoc puc entendre el silenci dels seus socis de partit, com tampoc entendré que prenguin una posició tèbia a finals de febrer, quan es debatrà al Parlament els treballs d’auditoria de la Sindicatura de Comptes. Aquest pacte de silenci i de no agressió entre els tres partits de govern és absolutament contra-natura. Els ciutadans no podem entendre aquests silencis ni podem mantenir-los amb els nostres vots. Qui calla otorga.

   
 3. Carles

  6 febrer 2010 at 22:57

  Comparteixo les raons de ambdues “comentaristes”, Elena i Cristina, sobre tot en el que ens esquitxa sense que escoltem o veiem d’una vegada una resposta contundent per part dels nostres representants al govern.
  I encara és més humiliant l’Herrera agafant-se a la cadira tripartita a tot preu, malgrat insults i menyspreus dels “socis”, i les seves continues corrupteles.
  Espero que a les properes eleccions tinguin un objectiu millor que simplement ser garantia d’un govern patètic de nadar i guardar la roba, sense un conjunt polític coherent de propostes d’esquerres on, malgrat l’amic Castells, ni una flor fa primavera ni un calb consell de savis!
  Potser fora hora de no buscar gent aparent -macos, maques, joves i belles com les estrelles- i cercar d’una vegada gent competent i ideològicament compromesa… que hi ha un bon grapat petant-se de riure o plorant… segons els ànims i els bioritmes!

   
 4. marisol b.

  7 febrer 2010 at 0:24

  Doncs mira, si “el capital privado tiene carácter de empresa pública”, passi, però això que “el capital público tiene carácter de empresa privada”, que ho expliquin fil per randa, perquè de què. Si un capital que és públic no ha de sotmetre´s a la llei de contractació de l´Administració pública, a quina altra llei s´ha de sotmetre?, a la de l´embut? Oh, i tant! És de la llei de l´Embut, que la Conselleria de Salut ens està parlant. Aquestes bastes maniobres assenyalen joc brut; els tripijocs de la seva senyora Consellera se´ls pot reservar per sorprendre les seves amistats privades, que pel que fa als usuaris de la Sanitat Pública, l´única cosa visible a cop d´ull és una gestió de mà foradada i poca cosa més a destacar. Que tiri endavant aquest procés incoat pel Síndic de Comptes i tant debó sigui la punta d´un iceberg de mols altres processos irregulars en la gestió del capital públic.

   
 5. Clara Valverde

  7 febrer 2010 at 15:06

  ¿Que pagar en duplicado no es ilegal? Claro, no es SU dinero. Ya me gustaría que me pagaran a mí una pensión en duplicado…
  Pero habría que despertar a los parlamentarios para que realmente pidan cuentas a la Geli y no este comportamiento que tienen con ella de no sé si es miedo o “usted manda” o las dos cosas.

   
 6. Juande Puerta

  7 febrer 2010 at 17:19

  CASUALIDAD DE LAS CASUALIDADES
  Ayer, en la edición catalana de El País, un titular llamaba la atención: “El tripartito arropa a Geli por el hospital del Baix Llobregat”. Luego, el subtítulo añadía: “Salud se defiende de las acusaciones de la sindicatura”. Desde antes de tener que aceptar el despido improcedente del hospital de Palamós, he estado informando y solicitando apoyo de las instituciones públicas catalanas.Ninguna ha respondido. Por ese motivo, si ahora mismo tuviera que salvar alguna institución y a sus responsables del cubo de la basura, la única sería la Sindicatura de Cuentas de Cataluña.
  Casualidad de las casualidades, parece que la Sindicatura de Cuentas ha sido la única que ha cumplido fiel y democráticamente con su cometido. La Sindicatura informó de las irregularidades en el Palau de la Música. La Sindicatura informó de las irregularidades que están produciéndose en la gestión de los hospitales de la red pública (XHUP) y también en muchos otros ámbitos. Casualidad de las casualidades, a la única institución catalana que cumple con la ley, los partidos políticos y sus padrinos no le permiten que tenga competencias sancionadoras.
  En la mencionada edición de El País se decía: “…El Gobierno catalán sostiene que las adjudicaciones a dedo y los pagos duplicados que denuncia la sindicatura son completamente legales porque el consorcio que construyó el hospital y la residencia de Collblanc, de capital cien por cien público, tiene carácter de empresa privada y no debe someterse a la ley de contratación de la Administración pública. La sindicatura, por su parte, reitera que todas las empresas públicas de la Generalitat están sujetas a las mismas normas.El órgano fiscalizador ha enviado el informe sobre el Consorcio Sanitario Integral, gestor del hospital del Baix Llobregat, al Tribunal de Cuentas, que, a diferencia de la institución catalana, sí tiene capacidad sancionadora…”
  Casualidad de las casualidades, el gobierno catalán, responsable de permanecer impasible ante todo tipo de atropellos e ilegalidades (también de promoverlos, como queda claro en el texto del diario) ahora desautoriza a la única institución catalana que se ha ganado el respeto de los ciudadanos.
  Hechos tan vergonzosos como estos retratan al Tripartito. Los hechos demuestran que los socialistas hace tiempo que desplazaron de la derecha a sus antiguos moradores; los republicanos y los comunistas tampoco son lo que dicen que son y que representan. ¿Y el resto, por dónde andará el resto? De nuevo los hechos demuestran que deben estar escondidos y tocándose aquello que no suena. Casualidad de las casualidades, la realidad deja patente que defender y respetar el apartado de la Constitución y del Estatuto de Autonomía de Cataluña, que se refiere a la sanidad pública, no le interesa a nadie. Antes o después (el Estado de Derecho así lo exige), los responsables de esta deuda con la sociedad catalana tendrán que dar cuenta de sus fechorías.
  Juande.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: