RSS

La propera pandèmia de transtorns mentals

28 febr.

Sergi RaventósExplica el company Sergi Raventós en relació a la polèmica que ha aixecat la propera edició del DSM V:

L’Acadèmia Americana de Psiquiatria prepara una nova edició, la Cinquena, del Manual de diagnòstic i estadística dels trastorns mentals (DSM en anglès). Està prevista que aparegui l’any 2013 després de diversos aplaçaments. La darrera DSM IV-R (revisada) data de 1994.

És una guia que sempre ha anat acompanyada de polèmica des dels seus inicis. No és una guia qualsevol. És la guia que estableix quins són els trastorns mentals i la necessitat de tractament. I això no és poca cosa.
La primera classificació internacional de les malalties mentals la publica l’OMS (ICD-6) al 1948. La CIE és la classificació europea i que utilitza l’OMS. Els criteris diagnòstics del DSM i de la CIE representen en l’actualitat els principals paràmetres per a decidir què és normal i què és patològic en la pràctica clínica i en les investigacions.

dsm-stackEl concepte de trastorn mental és un dels fonaments de la Psiquiatria com a especialitat mèdica, constitueix el nucli de les discussions erudites i públiques sobre quins estats mentals han de ser considerats patològics i quins com a situacions de patiment normal o problemes de la vida.

Si consultem els manuals psiquiàtrics dels trastorns mentals en vigor, com són el DSM IV-R (nordamericà) o el CIE-10 (europeu) veurem que ni tan sols existeix una definició satisfactòria que especifiqui els límits precisos del concepte de trastorn mental.

Cal advertir que moltes de les decisions que apareixen en els DSM (III, III-R, IV i IV-TR) segons alguns autors són el fruit de pactes i de consens polític i això dóna lloc a un problema epistemològic molt greu. A favor d’aquests manuals estaria el fet que el seu llenguatge classificador ha contribuït a que tothom sàpiga de què es parla quan es parla de depressió, esquizofrènia o trastorn bipolar, per citar alguns.

Un dels problemes però que ha tingut sempre més polèmica en l’àmbit de la salut mental és el diagnòstic. El perill de l’abús, l’aplicació de categories que no es corresponen, el problema que suposa per aquestes persones el risc de patir els efectes perjudicials del diagnòstic psiquiàtric que el poden arrossegar durant anys i anys. Entre aquests efectes, juntament amb la pèrdua de la llibertat personal i tractaments psiquiàtrics determinats, hi ha la possibilitat de quedar “etiquetat” per sempre i patir desavantatges socials i legals, des de la pèrdua d’un lloc de treball fins a la declaració d’incapacitat civil.

1218-nat-subpsychwebUn altre aspecte a destacar, és el fet que ha anat augmentant el nombre de diagnòstics a mesura que van passant els anys: en el DSM-I a l’any 1952 hi havia 106 diagnòstics, en el DSM-II es va passar a 182, en el III ja eren 265, en el DSM-III-R, 292 i en el DSM-IV-TR de l’any 2000, quasi 400. Si en el 1880 només hi havia 8 categories de malaltia mental, l’augment ha estat considerable. Alguns autors ho han atribuït sobretot a la pressió de la indústria psicofarmacèutica i a determinats grups de pressió de la societat per a fer augmentar els trastorns mentals i el seu corresponent tractament.

Un exemple paradigmàtic del que estem dient seria la creació del “Trastorn d’estrès posttraumàtic”, categoria creada des de fa uns pocs anys en el DSM-IV. Degut a la pressió dels veterans del Vietnam, les formulacions psiquiàtriques, els arguments judicials i la pressió política, van fer que finalment es reconegués la problemàtica dels veterans del Vietnam d’adaptació a la vida civil, amb els seus problemes de depressió, ansietat, por, esquizofrènia, insomni, alcoholisme, etc. Malgrat aquests problemes ja estaven tipificats, la societat no es feia càrrec dels veterans de la mateixa manera que ho feia amb els que tenien traumes físics, i calia crear un nou diagnòstic de trauma psicològic degut als actes de servei en la guerra. A partir d’aleshores, aquest “quadre psiquiàtric” acull, redueix i canalitza la diversitat de problemes presentats pels veterans de la guerra del Vietnam.
Un altre exemple que citen Héctor González. i Marino Pérez al seu llibre La invención de los trastornos mentales podria ser el de “fòbia social”. La timidesa clàssica seria vista com un problema que requereix d’ajut. La timidesa ha passat a ser un “Trastorn d’ansietat social” en el DSM-III a la “fòbia social” en el DSM-IV. De ser una característica personal i potser un problema en alguna ocasió, a ser un trastorn psiquiàtric reconegut.

I l’exemple més conegut i segurament més escandalós, per acabar, és el de considerar a l’homosexualitat com a trastorn mental, abans de la tercera edició del 1980 quan finalment es va retirar.

Aquests autors més amunt esmentat apunten que no es tracta de pensar que hi ha una “ma negra” que mou els fils. Es tracta més aviat d’un sistema de marketing. Es tractaria doncs que per promoure un medicament s’ha de promoure un trastorn. Un exemple d’això el tenim amb la companyia GlaxoSmithKline, que va contractar una agencia de publicitat, Cohn & Wolfe, per a promoure el trastorn d’ansietat social com una condició greu.

El proper DSM V doncs ja ve acompanyat d’una gran polèmica pel que diuen alguns experts i com apunta el següent document que aquí es presenta. Un document fet tot just per un dels principals creadors i impulsors de l’anterior DSM-IV. La inclusió de determinats trastorns molt polèmics i el fet que incrementarà les taxes de malaltia mental a uns nivells altíssims seran segurament dels principals problemes. En definitiva, s’acosta una gran pandèmia de trastorns mentals…

Per seguir llegint sobre el tema, aneu a

Dempeus per la Salut Pública

mental-illness-and-greatness

 
Deixa un comentari

Publicat per a 28 febrer 2010 in Salut

 

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: