RSS

La pujada de l’IVA (si ningú hi fa més que nosaltres)

26 març

salgado-647x231.JPG

Encara hi ha temps per esmenar errors, però si no hi ha de sobte una epidèmia de sentit comú, el proper 1 de Juliol augmentarà l’IVA afectant seriosament les nostres butxaques d’una manera “lineal” que vol dir, pagant proporcionalment més qui menys té.

A quins productes s’aplica cada tipus?
El general s’aplica a la majoria de productes i serveis, amb poques excepcions. Augmenta del 16% al 18%.
El reduït s’aplica a la majoria d’aliments, més hoteleria i habitatge. Passa del 7% al 8%.
I el tipus super reduït (l’únic que no es mourà) es per aliments de primera necessitat (farines, llet, ous, fruites, verdures, llegums, pa i patates,.. ), medicaments, llibres i diaris, (en general les persones amb algun problema de salut reconegut poden acollir-se a aquest import per a pròtesis, per exemple, i també s’aplica a l’habitatge protegit).

Suposa aquesta escalada d’increment de tipus entre productes que els rics pagaran més i els pobres no es veuran pràcticament afectats?
Rellegint blocs suposadament progressistes que varen parlar del tema a finals de l’any passat, n’he trobat un que sembla furiosament partidari de la pujada i que deia:

“Un Bentley costa en torn als 230.000 euros, i amb la pujada de l’ IVA del 16 al 18% passarà de pagar 36.800 euros d’IVA a pagar-ne 41.400 euros. En canvi, si un es compra un Peugeot que pot costar uns 21.000 euros, passarà de pagar 3.360 a 3.780 euros d’IVA, equivalent a un parell de quotes més”

Jo no sé si qui escriu aquest bloc té per costum comprar-se Bentleys cada any, però l’exemple que dóna per defensar la puja de l’IVA és indignant, perquè un cotxe de luxe hauria de pagar un impost molt més elevat que el nou tipus del 18%. En canvi, he tingut oportunitat de veure el que em representarà a mi la pujada de l’IVA en compres quotidianes i gairebé imprescindibles, perquè mentre estava escrivint aquest article m’ha arribat la comanda del super per a tota una setmana i sols tinc que aplicar els nous tipus al que he comprat. Avui he pagat d’IVA 11,73 euros, i amb la pujada, si no canvio els meus hàbits de compra –que tampoc són rés de l’altre món– passaré a pagar cada setmana, per compres similars, 14,75.
Això vol dir que casa meva, cada vegada que vinguin els del super, contribuirà en una mica més de 3 euros a l’ Hisenda Pública, sols en productes de menjar i neteja. Això representa més de 156 euros a l’any… i no pensem en el que pagarem de més si anem a restaurants, necessitem els serveis d’un llauner, o volem comprar-nos algun producte informàtic, o necessitem canviar des d’una bombeta a alguna peça de la rentadora (per no parlar de la mateixa rentadora).

De fet, els càlculs fets sobre la repercussió dels tipus de l’IVA per a una família tipus, de renda baixa, s’estima entorn dels 370 euros a l’any, i pels comptes que acabo de fer, crec que s’ha agafat com a mostra unes llars amb molt poques alegries de despesa perquè altrament… d’on surten el 11.000 milions que es volen recaptar de més per aquest concepte?

I em sembla una auténtica burla per a les persones d’aquest estat que patim una pràctica congelació de sous, que perdem poder de compra si som pensionistes, que tenim ben a prop persones en atur, i que cada vegada som més candidates a engruixir les llars que estan sota el nivell de pobresa. Fa poc es denunciava per part de Càrites que ja són 8 milions de persones les que pateixen pobresa a tot l’Estat, en tant que hi ha 600.000 famílies (que es diu aviat) que no disposen d’una mínima renda necessària per cobrir les necessitats més bàsiques. (Els milions de persones que a tota Europa es troben per sota del nivell de pobresa es calculen en 80 milions… i no paren de créixer.) Doncs si aquestes persones no viuen de la caritat, pagaran també un IVA més elevat a partir de l’estiu, perquè no sols de farinetes i pomes viuen les persones.

L’única manera de que ens poguéssim conformar amb la pujada de l’IVA seria que aquests ingressos injustament i durament recaptats anessin, de manera directa, a disminuir l’atur i la pobresa que ens són tant propers. Però no és així. En els Pressupostos aprovats a finals de l’exercici anterior va quedar clar que la despesa pública es retalla en gairebé un 4%, i encara que es donava l’argument que sols s’afectaria despesa corrent i d’altres d’ innecessàries, ja s’està parlant (absurdament, en temps de tant d’atur) de reduir plantilles de l’administració pública, no cobrir les excedències i lluitar contra l’absentisme amb tot el rigor (quan el tret els pot sortir per la culata i acabar convertint-se en un autèntic perill per a la salut pública).

Tots i totes més pobres per una norma neoliberal ridícula i absurda
És a dir, amb aquestes reformes fiscals que toquen els impostos indirectes, les persones tindrem menys diners disponibles per gastar en coses necessàries, i l’Estat també gastarà menys perquè del que es tracta és de complir amb les absurdes, equivocades, estrafolàries i en definitiva, enormement injustes normes de Maastricht i del Pla d’Estabilitat i Creixement (encara que el creixement es vegi molt, molt lluny)… Amb un atur impresentable i retallant encara més les rendes de les persones amb menys ingressos, la pujada de l’IVA anirà destinada a complir les exigències neoliberals que ens han portat a aquesta crisi, a reduir el deute i fer contenta a la Sra. Merkel que aconsegueix que el seu país prosperi a costa de l’empobriment dels països que colonitza dintre de la Unió Europea, i a fer-nos passar per sota del llistó del 3% de dèficit fiscal, que és una xifra absurda i un manament a trencar.

Una pregunta cabdal: I si s’incrementa l’IVA per reduir dèficit, qui i amb què es finançaran les polítiques que s’han de fer per disminuir l’atur?

Una reflexió a compartir: S’està perdent una ocasió d’or per a fer una mica més equitatiu el nostre sistema tributari. Per què, mentre puja l’IVA, i entre altres preguntes que es podien llegir per la xarxa:

– No s’apuja el tram superior de l’ IRPF que cotitza al 43%, quan el primer govern socialista ja el va abaixar al 56%, del 65% que cotitzava abans. A l’IRPF se li apliquen els tipus que van del 24-43%; A les rendes del capital: que abans pagaven el 18%, ha augmentat al 19% fins 6.000 € i superada aquesta quantitat tributa al 21%; A les grans fortunes (SICAV):1%
– No es parla per rés de paradisos fiscals, si no és per a fer-ne burla (amb declaracions i mesures com les que s’estan prenent a Andorra, per exemple)
– No es limiten les stock options i bons dels executius que tan beneficiats han sortit del desori de la crisi, ni es puja la cotització dels esportistes professionals, equiparant-los amb la resta de treballadors i treballadores,
– No es persegueix seriosament ni el frau fiscal ni l’economia submergida
– No tributen en equitat les rendes del capital ni les dels professionals.
– No es corregeix l’error, l’immens error, d’haver eliminat l’Impost sobre el Patrimoni.

En resum: la pujada de l’IVA és sols el reflex d’una política econòmica destinada a servir els interessos dels més rics fent una societat més desigual. Les seves conseqüències, però, no sols les pateixen les persones, sinó la mateixa qualitat de la democràcia.

 
6 comentaris

Publicat per a 26 Març 2010 in Economia crítica

 

Etiquetes: , ,

6 responses to “La pujada de l’IVA (si ningú hi fa més que nosaltres)

 1. Elena Alvarez

  26 Març 2010 at 10:30

  Molt bé Àngels. Els teus arguments son clars i contundents. Es tracta d’un impost lineal per tant injust. Hi ha altres maneres de recaptar de forma proporcional, com les que tu proposes. Però, a on aniran aquests diners recaptats amb la pujada de l’IVA? A reduir el déficit? a la banca, dons?

   
 2. àngels

  26 Març 2010 at 10:34

  A disminuir el deute… per imposició de les normes del Banc Central Europeu (Maastricht i el PEC). Una estupidesa en temps de crisi. Gràcies per la pregunta, Elena, perquè em permet aclarar un punt important que no deu haver quedat prou retratat en el texte.

   
 3. Putatriat

  26 Març 2010 at 11:09

  M’agradat molt l’entrada. Només dir-te que la tributació de les rendes del capital ha pujat al 19% fins 6.000 € i superat aquesta quantitat tributa al 21%.

   
 4. àngels

  26 Març 2010 at 11:22

  Gràcies, putatriat! Ara mateix ho corregeixo!

   
 5. Ricard

  29 Juny 2010 at 12:22

  Gràcies Àngels per aquesta profunda reflexió sobre la roda de molí amb la què ens faran combregar quotidianament. Mentrestant, a Espanya el 2009 el nombre de milionaris va creixer el 12% i a Rússia es va doblar… malament anem.

   
 6. àngels

  29 Juny 2010 at 16:58

  Gràcies, Ricard… I ja s’acosta la pujadeta, per amenitzar la sentència de l’Estatut! Salutacions

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: