RSS

Carlos Elordi: Un vent feixista corre per Espanya

01 abr.

foto_427521_cat.gif

La ultradreta creix de manera imparable a tot Europa. I aquí, a Espanya, també. El nostre sistema electoral, justament blasmat perquè des de fa més de 30 anys impedeix que es consolidin opcions alternatives als grans partits, no permet que aquesta opció adquireixi pes a les urnes. Però és una realitat palpable. S’està percebent des de fa anys. En la vida quotidiana. En la gent que repeteix enfervorida, com si fossin creacions pròpies, els despropòsits feixistes que pul·lulen per les ones.

Fins al moment, cap dirigent polític ha alçat la veu per denunciar-ho. Callen, com fan la majoria dels ciutadans corrents quan es troben, en un bar, en un taxi, amb un d’aquests energúmens. ¿Per què els has de respondre res si tampoc els podràs convèncer de res i si, a sobre, encara et pots endur un disgust? Però el sondeig que publicava la setmana passada EL PERIÓDICO indica que la cosa és molt greu i que no hi valen pal·liatius per fer-hi front. Perquè el rebuig tan extens a la immigració que registrava l’enquesta no suposa tant, tot i que també, l’expressió d’un fenomen sociològic –la dificultat de conviure amb una immigració massiva i que, a més a més, ha arribat de cop– com la manifestació d’una ideologia d’ultradreta. Que, igual que a França, a Itàlia, a Holanda, a Àustria, a Suïssa, a Bèlgica o a Dinamarca, ha escollit la immigració com a principal reclam de la seva proposta. El mateix que va fer Hitler amb els jueus. O la dreta nord-americana, amb el magnat John Rockefeller al capdavant, als Estats Units d’aquells mateixos anys, els de la depressió econòmica.

Si no ens trobem davant d’un fet ideològic, ¿per què no tots els que es veuen afectats pels problemes que planteja la immigració no es perden en divagacions xenòfobes, segons confirma l’esmentat sondeig? S’ha dit que si l’enquesta d’EL PERIÓDICO es fes per a tot Espanya, els resultats serien bastant similars. Però ni un sol dirigent polític ha obert la boca respecte a aquest tema. Com si el rebuig als partits no fos una de les raons principals del creixement de la ultradreta.

Versió en castellà.

 
 

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: