RSS

La millora de la qualitat democràtica en salut

01 maig

patchwork.jpg

El dia 4 de maig, el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) juntament amb la  Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya , organitzen la jornada de debat com millorar la qualitat democràtica en l’àmbit de la salut i el sistema sanitari. 

Tot i no poder-hi anar personalment, m’hi sentiré plenament representada pels companys i companyes que vagin en nom de Dempeus per la Salut Pública. Estic segura que la seva participació serà de qualitat i enriquirà el debat. Vist amb una certa distància, les meves consideracions anirien, de lo particular a lo general,  en aquest sentit:

1) Un exemple especialment  esforçat i que representa grans i seriosos esforços de participació per part de la ciutadania (en especial quan es tracta de col.lectius de persones malaltes) és la presentació d’Iniciatives Legislatives Populars. Pel que fa a l’àmbit de la salut, prenc com a  referent la ILP per a un millor tractament de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica i a l’hora de valorar la qualitat democràtica caldria no sols analitzar i revisar molt a fons com l’administració i polítics en general varen rebre i tractar la iniciativa i  les persones que formen la Comissió Promotora, sinó posar els mecanismes per eliminar d’una vegada per totes, de l’Administració, comportaments prepotents i desencoratjadors… és molt difícil seguir defensant la participació política quan s’ha viscut una experiència com la de la ILP de la que parlem. Per no parlar de que la Resolució 203/VIII, votada per unanimitat en el Parlament de Catalunya,  encara està empantanada en un procés difícil de descriure (i millor potser no intentar-ho en aquest context)  desprès d’haver vençut el seu termini de compliment. En lloc de ser un estímul per afavorir i engrescar a la participació, aquesta ILP i la seva Resolució han posat de relleu  un greu dèficit democràtic entre una Conselleria que no escolta, un  Parlament que hauria de fer complir la paraula donada, i la societat que així (encara) ho espera…

2) Perquè està molt relacionada amb temes de salut, també vull fer esment, en el mateix sentit, de  l’experiència dels companys i companyes que varen presentar la ILP sobre transgènics… Tot un exemple per part dels partits majoritaris de com no s’estimula (ni tant sols es respecta) la participació popular, i com s’allunya a les persones de les institucions que haurien de representar-la. Veure, sobre els punts anteriors: Iniciatives Legislatives Populars.

3) Es difícil participar en l’àmbit de la salut com caldria quan constament la societat està essent bombardejada per “globus-sonda”  sobre co-pagaments/re-pagaments, insinuacions de culpabilització per al mal us dels serveis sanitaris de les persones més febles (jubilades, immigrades, amb malalties cròniques); quan es produeixen privatitzacions encobertes que lesionen drets; quan s’opta cada dia més per un sistema “mixt” que no és altra cosa que afavorir amb diners públics el desenvolupament de la sanitat privada i la manca d’equitat en salut… i tot això sense un debat obert, transparent, i sense demanar a la ciutadania la seva opinió (segurament perquè està massa demostrat que la immensa majoria de la població prefereix, vol i dóna suport a una sanitat pública, de qualitat, d’accès garantit, i finançada a través d’un sistema públic d’impostos que hauria de ser, a més, progressiu.).  Veure:  El PSC i el repagament.

4) I el darrer punt tindria que veure amb l’acceptació plena de la discrepància, quan aquesta s’expressa de manera articulada i respecta plenament les normes democràtiques. Tindria a veure amb la transparència en els mètodes i les actituds. I desitjo sincerament que per a la millora de la qualitat democràtica a la salut s’abandonin definitivament  pràctiques que acaben per no fer públics materials aportats, o no tractar amb peu d’igualtat  organitzacions que participen en salut des d’una visió pròpia, i defensen interessos que es poden contraposar (dissortadament!) als  d’una administració excessivament centrada en sí mateixa –i que oblida massa sovint la funció per a la que va ser creada. Recordem la dita que també un peix mort “participa” a favor de la corrent… i no cal dir que Dempeus és i pot ser moltes coses, però de cap manera una comparsa de l’administració.  Veure: DEMPEUS a la Jornada del CAPS: “Salut en Temps de Crisi”

La salut és pública, o no serà, i la salut pública implica participació real, molta més democràcia radical (d’anar a l’arrel dels problemes per trobar les solucions), saber escoltar i posar les persones, els seus drets i les seves necessitats en salut  per davant  d’interessos partidaris o del manteniment de jerarquies mediocres que fomenten de tot, menys política democràtica i participativa en salut, és a dir, de les persones, amb les persones i per les persones.

 

Etiquetes: , ,

3 responses to “La millora de la qualitat democràtica en salut

 1. Toni Barbarà

  1 Mai 2010 at 20:55

  Àngels: ës just i democràtic i subscric el que dius. Vull tenir encara l’esperança que la qüalitat democràtica s’imposarà. Ni que sigui dia a dia, i de mica en mico… El que celebro és la molt bona ocasió de rellegir el text que en seu dia vas enviar, llegir i defensar a aquella Jornada del CAPS . Salut !!
  Toni

   
 2. joana coll

  2 Mai 2010 at 12:49

  Estic d’acord amb el comentari anterior i lamento dir que dubto molt de les ganes reals dels actuals actors polítics (dels principals) de que hi hagi la participació de la que tant parlen. No els convé, senzillament. Però, malgrat això, també segueixo compartint l’esperança de que la qualitat democràtica s’anirà imposant.

   
 3. àngels

  2 Mai 2010 at 12:52

  Toni, Joana, són sols unes reflexions que se m’han acudit en relació a les jornades que està impulsant la Direcció General de Participació en diverses àrees… vaig poder anar a la de les ILP’s i ja en queda constància en el bloc i en aquesta entrada… ara, les reflexions que es poden fer sobre salut em semblen especialment àcides pel tarannà que gasta la perona que pivota la política sanitaria a Catalunya. Una abraçada, i gràcies!

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: