RSS

Defensar l’euro en contra de les persones

11 maig

20090527elpepivin_4jpg.gif

Com ja totes les persones que tenen interès per l’economia saben, els ministres de Finances de la Unió Europea van acordar un paquet creditici sense precedents, que juntament amb el Fons Monetari Internacional (FMI) podria mobilitzar fins a 750.000 milions d’euros amb la finalitat de cobrir les necessitats dels socis amb problemes de solvència i defensar la moneda comuna. El Punt valora que “es tracta de l’operació financera més gran de la història, negociada contra rellotge, per tallar l’especulació contra el deute sobirà d’alguns estats membres i frenar la caiguda de l’euro. L’aprovació va desfermar l’eufòria en els mercats i l’Íbex-35 va registrar la pujada més forta dels seus 18 anys d’història, que es va situar en el 14,43%. Diversos bancs centrals de la zona de l’euro van començar ahir operacions de compra de deute europeu.”

La quantia total del rescat podria arribar 750.000 milions d’euros per tres anys, si es complissin, com demanava Angela Merkel, les condicions de l’FMI, i tot això per «defensar l’euro costi el que costi» de les bandades de llops (com va definir el ministre suec, Anders Borg als especuladors que aposten des de fa setmanes per la fallida d’un membre de la zona euro.

Defensar l’euro en contra de les persones?

En roda de premsa el portaveu comunitari Amadeu Altafaj va fer saber la satisfacció “comunitària” per l’acord, i va alertar de que «demonitzar els especuladors és massa simplista», ja que en la seva opinió, els “mercats” «especulen on hi ha risc»… La concatenació d’idees ens porta lluny, perquè per evitar incórrer el riscs el secretari d’estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, va dir ahir que les comunitats autònomes hauran d’assumir part de la retallada del dèficit públic al que el Govern espanyol s’ha compromés (5000 M. d’euros aquest any i 10.000 M. més el proper) … I segons ens informa El Punt,s’estan buscant mesures normatives i de gestió per contribuir a la retallada, però sense afectar serveis com l’educació i la sanitat, que segons Ocaña, es poden donar igual, però gastant menys.

Però aquest matí mateix ja han començat les contradiccions. La consellera Marina Geli ha sortit als matins de TV3 parlant del Rei i l’Hospital Clínic, naturalment (tema que queda pendent per un altre dia) però repetint de nou, entre altres mesures “necessàries”, la seva habitual cantarella sobre el copagament…

Els mercats manen, i Angela Merkel (i tota la U.E. obeeix):

Angela Merkel ho va dir ahir amb tota claredat: perquè a Espanya i a Portugal no passi el que succeeix a Grècia, han de portar a terme “importants retallades en la despesa pública“. «Aquest és el missatge més important per als mercats, i la Comissió Europea serà l’encarregada de seguir aquest compliment».  Merkel va admetre que «donem suport a la nostra moneda amb mesures excepcionals, en una situació excepcional», i que la UE tractarà de manera immediata reformes que evitin errors excepcionals com ara els que atribueix a aquests països del sud d’Europa, amb el missatge que els estats han d’estalviar més, «quan ara tothom que vulgui atacar l’euro sap que tots som al darrere per donar-li suport».

Per què l’objecte de la retallada de la despesa són les CC.AA?

Que no s’hi busquin raons centralistes de cap mena. Senzillament, l’ensenyament i la salut són serveis transferits en gran mesura. I l’atac neo-conservador i dels capitals va contra el serveis públics d’aquests dos pilars fonamentals de l’Estat del Benestar… S’ha d’entendre bé la maniobra perquè ens adonem del que ens estem jugant. Sanitat i ensenyament poden oferir noves bosses de benefici als capitals privats a costa d’augmentar les desigualtats de rendes i d’ oportunitats… I per aquí va la Unió Europea amb Angela Merkel al capdavant… i per aquí, des de fa anys i anys el FMI i els neoliberals i neo-conservadors volen que hi passem abans que posar la més mínima regulació a aquestes “mercats” que dicten les nostres polítiques al marge de tot funcionament democràtic.

Segons Merkel, les decisions d’aquest cap de setmana han estat un triomf perquè s’ha aconseguit una gran unió per donar suport a l’euro, NO per combatre la crisi, NO per acabar amb l’atur, NO per disminuir la pobresa de la U.E.27, NO per aconseguir més equitat i disminuir les desigualtats: S’ha aconseguit una gran unió  per frustrar els intents dels especuladors contra una moneda que fomenta les desgualtats entre països i territoris de la eurozona  (però als que tampoc s’ha de culpar massa… de fet, fan la seva feina rapinyaire dins un sistema que necessita voltors, i són per tant coherents amb la lògica del sistema capitalista que els empara). L’únic que es pretén és que els “mercats especuladors” (com si n’hi haguessin que no ho fossin)  vagin a atacar altres països i monedes més febles en un món globalitzat que els ofereix innumerables oportunitats per enriquir-se jugant, amb la seva manca d’escrúpols habituals, amb el treball i la vida de les persones…

 
1 comentari

Publicat per a 11 Mai 2010 in Economia crítica, Europa

 

Etiquetes: , ,

One response to “Defensar l’euro en contra de les persones

  1. Basseta

    11 Mai 2010 at 13:01

    La frase con la que titulo esta entrada de hoy no es mía, se la escuché un día a Gran Wiyoming en la cabecera de “El Intermedio” y me hizo gracia. Puede servir perfectamente para ilustrar el tema de hoy: los vaivenes económico-financieros y su repercusión en un pueblo como Ibi, alejado de los centros de decisión.
    http://basseta2007.blogspot.com/2010/05/ahora-que-han-visto-las-noticias-ahora.html

     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: