RSS

El valor (que no el preu) de la sanitat pública

27 maig

valor-afegit.jpg

Ahir el programa Valor Afegit del Canal 33 ens va oferir una mostra més de com es poden deixar obertes totes les possibilitats per un atac greu i de fons a la sanitat pública mentre s’intenten mantenir les formes, es fa veure que es dóna la paraula a força gent… i es desvaloritzen subtilment els missatges que no agraden. Tot i així, la promo del programa ja no enganyava: “Analitzem una de les partides pressupostàries més disparades, la de la sanitat pública. Despesa en medicaments, augment de la població, ús sovint inadequat de les urgències, baixes laborals… Tot plegat fa augmentar els números vermells d’un sector que també és un motor econòmic, però que ha de millorar la seva eficiència”. Per això el títol del programa era el preu (que no el valor) de la sanitat pública…

Em sap greu que no hagi estat present el missatge que la salut és un dret, que la seva potenciació contribueix molt positivament  a reduir les desigualtats, que els serveis sanitaris no són sols una gran empresa pública (com s’insisteix en el reportatge)  sinó una part fonamental de l’Estat del Benestar (aquest que ara està rebent tants atacs) i que en tant  de missatge esmicolat  del seu reportatge sols en quedi clar que els pensionistes malbaraten medicaments, que l’increment de la immigració ha augmentat la despesa sanitària (com si no fos una qüestió de pura lògica, per no dir d’imprescindible humanitat,  atendre a tothom que ho necessiti, i més si ha vingut a treballar al nostre país) i que el discurs de l’amic  Miguel Jara, troçejat, perdés bona part de la seva coherència… Espero que una propera vegada que vulguin parlar de salut, no dubti l’equip del programa en contactar gent de Dempeus per la Salut Públicasentiran un discurs força diferent!

http://www.tv3.cat/ria/players/3ac/evp/Main.swf

Segurament per vostès també haurà estar difícil d’empassar el fragment en el que es contabilitzen en euros (com un “preu” més de la sanitat) les baixes laborals, els accidents i fins i tot les persones que dissortadament moren en edat laboral… Intentar inocular a tota la societat els càlculs suposadament assèptics d’actuarials de les companyies d’assegurances per tractar les primes de malaltia i de mort, sense cap introducció que ho expliqui o justifiqui… o més aviat, sense cap justificació que no sigui fomentar el discurs sobre el molt que costen les baixes laborals (i que cal incentivar als metges perquè les redueixin) és tant pretesament neutral que arriba a perdre qualsevol nervi social i humà…

Com comentava ahir el company i amic Toni Barbarà, la raó de tant de fum és que s’acosten eleccions i la dreta de CiU jugarà a mostrar el seu rostre més “social”. I per la seva banda, l’Elena Alvarez, vice-presidenta de Dempeus, en el mateix sentit, dubtava d’haver sentit el “peatge” de 10 euros (sí, 10 euros) per accedir als serveis d’urgències… Un nou globus sonda que mereix una actitud decidida per part de la immensa majoria de la població.

En fi, vostès poder valorar el reportatge, i afegir el que calgui. Però sobre tot crec que no és acceptable tractar un tema tant important per la nostra vida, la nostra salut la nostra convivència i la nostra democràcia, d’una manera tant pretesament assèptica… i al mateix temps tant interessadament partidista!

(Per cert, que ahir nit vaig fer un comentari a la web del programa, i a hores d’ara encara no ha estat acceptat ni publicat!)

Poden llegir també: La salut: valor o preu?

 
3 comentaris

Publicat per a 27 Mai 2010 in Mitjans de comunicaci, Salut

 

Etiquetes: , ,

3 responses to “El valor (que no el preu) de la sanitat pública

 1. Elena Alvarez

  27 Mai 2010 at 12:36

  Molt bé Àngels, ho reproduirem a Dempeus.
  De moment jo ja he enviat el següent missatge a la web del video:
  Dempeus per la salut pública manifesta el seu total desacord amb el plantejament del programa de presentar la salut com una mercaderia i la sanitat com una empresa. La Salut és un dret reconegut en la Declaració Universal dels Dets Humans i en la majoria de Constitucions. Que la seva potenciació contribueix molt positivament a reduir les desigualtats Que els serveis sanitaris no són sols una gran empresa pública (com s’insisteix en el reportatge) sinó una part fonamental de l’Estat del Benestar.
  Espero que una propera vegada vulguin parlar de salut, no dubtin en contactar amb gent de Dempeus per la Salut Pública… sentiran un discurs força diferent!
  Elena Alvarez
  vice-presidenta de Dempeus per la Salut Pública

   
 2. angels

  27 Mai 2010 at 12:55

  Elena, em sembla una molt bona introducció al post. Salut!

   
 3. Elena Alvarez

  28 Mai 2010 at 10:32

  Ja han publicat el missatge de Dempeus a la web del video.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: