RSS

El conseller Castells, els salaris i els manuals (i II)

30 maig

segueix de l’entrada anterior

lacrisis_que_la_paguen_los_ricos_ii.jpg

Segons informa El Periodico, ahir en el Govern de la Generalitat també es va discutir en base als models dels manuals d’Hisenda dels que parlava en l’entrada anterior. Sembla que es considera massa escàs el volum de recaptació que es pot aconseguir amb la pujada de l’impost sobre la renda (IRPF) per als contribuents més rics, i que per tant s’ha “contingut” la pressió que en aquest sentit feien ERC i d’ICV-EUiA per incrementar en cinc punts (del 43% al 48%) el tipus impositiu de l’IRPF per als contribuents amb ­ingressos superiors a 100.000 euros… Ha sorgit un nou problema gairebé metafísic, que és el de no perjudicar les capes mitjanes… sense que s’arribi a cap acord sobre què són i qui formen les capes mitjanes. I tot ha quedat, de moment, en declaracions molt poc concretades: compromís d’un avantprojecte de llei de mesures fiscals dirigides a «persones amb rendes i patrimonis elevats» emparant-se en la «justícia tributària»… L’avantprojecte aniria dirigit, doncs, a persones que es consideren “un grup selecte”… Selecte, sí, però no precisament petit…

rendes-catalunya.png

Com es pot veure en el gràfic de El Periódico, les rendes susceptibles d’augmentar, de forma progressiva,  per a una millor redistribució de la renda i fer front als costos de la crisi, van molt més enllà del 0,01% que anunciava Zapatero, i hauria d’afectar de manera molt clara  un  5,1% si es limita  l’augment de la tributació a rendes superios als 60.000 euros anuals declarats.  Però és que també s’hauria d’afinar més en les mesures entre el grup dels super-selectes coneguts, on destaquen els consellers de les empreses que formen l’Ibex, amb contractes blindats,  i que poden arribar als 294 milions d’euros al any. (Llegir més, aquí.)  I també són més de 0,01% , un  col·lectiu d’autèntics rics dels que parlen els estudis de la Banca Popular de Inversión, que té com a clients   “empresaris a qui les coses han anat bé, autònoms i professionals de despatxos importants i després, evidentment, els hereus de famílies amb fortuna”. Dels 400.000 clients super-selectes de banca privada que Banif calcula que hi ha a Espanya, gairebé 100.000 s’ubiquen a Madrid, uns 75.000 a Catalunya i 30.000 a Andalusia.

Tot i així,  mentre hi hagi aquestes relacions “fraternals” amb Andorra, Miami, i altres paradisos fiscals dels nostres “famosos” dels esports,  les finances  i el paper couché, les mesures seguiran sent poc equitatives. Per això, i per sobre de tot,  manca el restabliment de l’Impost sobre el Patrimoni… difícilment es podrà creure en la justícia fiscal sinó s’elimina l’eliminació d’aquest impost sobre la riquesa i les possessions de la que fan ostentació obscena en temps de crisi els autèntics poderosos… Per no parlar de modificar el règim de les SICAV que poden tributar un 1% sobre els Beneficis!

I parlant de grans patrimonis, vegi’s, per exemple, aquest altre gràfic que avui ha publicat El Periódico, on Espanya ocupa el dotzè lloc, i per al que no calen massa comentaris addicionals:

Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.

(per ampliar, clickar sobre l’imatge)

Sobre l’Impost de Patrimoni i la congelació de les pensions, a Ventanas del Falcón.

 
4 comentaris

Publicat per a 30 Mai 2010 in Economia crítica

 

Etiquetes: , ,

4 responses to “El conseller Castells, els salaris i els manuals (i II)

 1. Toni Barbarà

  30 Mai 2010 at 20:28

  Gràcies Àngels per aclarir-nos això tan eteri de les classes mitjanes, les selectes i les selectíssimes. És un mal que ve de lluny. Quan mirem serveis públics ens fan mirar als qui estan per sota nostre.Quan es tracta de mesures fiscals sempre els sembla millor, i més fàcil, recaptar un euro de cadascun del milió de més pobres (ni que sigui CO- RE- pagant) que no pas un milió d’euros dels veritables milionaris…Febles amb els rics i durs amb els pobres “Sr. Robín Zapatero de los bosques” Anem fins !! Salut !! Toni

   
 2. marisol

  31 Mai 2010 at 1:05

  Em semblaria bé que les figuríssimes del futbol i del cinema tinguessin els ingressos gravats en un cinquanta per cent i em semblaria millor encara que restessin exemptes de pagar res totes les empreses que reinverteixen els guanys en crear nous llocs de treball i nova riquesa; se m´acut que s´haurien de publicitar més les empreses paradigmàtiques que tenim, tipus les cooperatives Fagor, d´Arrasate i que fossin un model d´estudi empresarial; quant a l´Estat que ens està quedant amb la gestió del govern Zapatero, només dir que aquesta gestió és prou evident pot i vol lesionar els interessos de les persones en benefici dels interessos del capital, un capital que tant se´n fa de la desigualtat i la pobresa perquè no li són factors que es molesti en evaluar amb les seves polítiques alienes al benestar social; i tot plegat, la meva pregunta és molt clara: per què ens serveix un govern titella i no us sembla que ja va sent hora d´un altre tipus d´estat que miri per les persones i el medi ambient?

   
 3. marisol

  31 Mai 2010 at 1:10

  Que vergonyant, aquestos de l´Ibex!

   
 4. àngels

  31 Mai 2010 at 8:32

  Toni, Marisol, això sols ha començat… tindrem oportunitat de seguir-ho comentant… però és que s’utilitzen excuses i es posen impediments per a una reforma més progressiva de l’IRPF que no donarien per bones ni alumnes de primària… I arguments no en falten per demostrar que les excuses són sols excuses, i que les directrius que venen de molt més amunt, no hi ha manera d’escusar-les… Una abraçada a tots dos!

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: