RSS

Unes propostes fiscals necessàries i assenyades

01 juny

desigualdadelroto.jpg

Digui el que digui algun esperpent televisiu que nega “seny” a les propostes fiscals de la coalició ICV/EUiA, l’entrevista que aquest matí ha fet en Josep Cuní a Joan Herrera ha permès deixar ben palesa la proposta d’aquesta coalició.

http://www.tv3.cat/ria/players/3ac/evp/Main.swf

A més del arguments transparents, assenyats, lùcids i, sobre tot, lògics, de Joan Herrera, em permetria afegir dues concepcions de fons:

1) Que la mínima cohesió social que permet una convivència democràtica de qualitat implica el funcionament d’un mecanisme redistributiu que assegura no sols una redistribució progressiva de la renda i la riquesa, sinò, de manera especial, la igualtat d’oportunitats . Aquesta igualtat d’oportunitats la brinda l’accès als serveis públics (en especial, d’ensenyament i de salut) que reben els embats més forts de privatització i reducció del seu abast en temps de crisi.

2) Qualsevol disminució dels serveis que poden afavorir la mobilitat social en sentit ascendent en el sentit de facilitar l’accès a l’ensenyament de qualitat o a uns serveis d’atenció i cura absolutament necessaris per potenciar la salut i autonomia de les persones, és una estafa social que perjudica de manera especial a les dones (ja que la seva capacitat de treball, atenció i cura no és d’elasticitat infinita), els joves (que es veuen privats d’oportunitats d’estudi i formació), les persones amb malalties cròniques, les que pateixen alguna discapacitació (perquè no reben l’atenció que els cal i es mereixen), i les persones jubilades en la mesura que les aïlla en condicions de penúria i  impideix que mantinguin una vinculació estreta amb la societat.

3) En temps no sols de crisi, sinò en temps en els que és constant la imatge de la corrupció insuficientment perseguida, el frau, la trivialitat i l’individualisme exaltats front a valor socials repetits en la brossa esperpèntica dels programes de televisió per “entretenir” , la manca d’un discurs potent alternatiu, la temptació de caure en l’efecte “túnel” que denunciava Albert O. Hirschman es veu fins i tot estimulada. (Hirschman explica que un conductor atrapat en una filera de cotxes en un túnel, on no es pot saltar la línia contínua, acceptarà la seva situació encara que no li agrada sempre que no siguin massa els conductors que es saltin les normes i circulin pel costat no permès…) Vull dir que l’increment de les desigualtats, de manera ostensible, i més en temps de crisi, fomenta l’individualisme, el “salvi’s qui pugui”, el que siguin ben vistos els deliquents (no podríem explicar així perquè determinats personatges públics encausats pels Tribunals no perden intenció de vot?)… i fins i tot conviden a comportaments antisocials, al frau i al delicte.

En definitiva, la reforma fiscal que cal no sols ha d’assegurar una millor redistribució de la renda i el reforçament de la igualtat d’oporunitats (en especial per a joves, dones i persones a l’atur i amb menys ingressos) sinò que ha de permetre que la nostra societat tingui percepció de viure en més equitat per a reforçar els comportaments cívics i la democràcia

I rès d’això s’aconsegueix incrementant les desigualtats amb el debilitament dels serveis públics, la seva privatització i altres mesures que augmenten els beneficis privats però generen una insoportable inequitat social. Ja veuen, doncs, que hi ha molts i molts motius de fons per estar a favor d’una política fiscal de més equitat i més redistributiva.

 

Etiquetes: , , , ,

3 responses to “Unes propostes fiscals necessàries i assenyades

 1. Toni Barbarà

  1 Juny 2010 at 13:10

  De rigor científic i acadèmic. Però a més entenedor… Vol dir que segurament serà titllat de “demagògic” per penosos personatges populistes, mercenaris/es, neoliberals ferotges, i en alguns casos sionistes en exercici !! Salut !! Toni

   
 2. Carles

  1 Juny 2010 at 13:32

  Només la pregunta de mosen Cuní ja és una bona mostra de demagògia barata: És el mateix pujar els impostos indirectes i els dels pobres (com fan ells i els seus amics sociovergents i nazionalsocialistes/nazionalcatòlics) que els de la xusma com la Rajola, que mama indecentment de 5 llocs per mentir i fer nazisme-sionista, i/o els seus amics de la sinagoga del C/Avenir?
  No li sembla bé que li pugin… amb ells, que tan bé s’ho passen robant-nos… a nosaltres!
  La caterva clerical -a part d’idiota- és pestilent. En contes dels Matins de Catalunya recorden les converses de La Piara… i els matins de Tel Aviv!
  Salut! Carles.

   
 3. Isabel Saez

  1 Juny 2010 at 21:11

  Sí que hi ha que fer una revisió de les contribucions segons la renda més ingressos del capital. Amb sorpresa vaig assabentar-me que mr. ZP havia rebaixat al 2006 dos punts en el tram màxim. Quan estàvem a punt d’entrar a la crisi… oficialment. Quina vista! Però també em va sorprendre que aquesta quantitat estés xifrada als 52.500 euros anuals (recordem, menys de 11 milions de les antigues pessetes; jo diria que el tram ha estat rebaixat amb anterioritat). No són masses diners per gent executiva, amb responsabilitat que si paga aquest impost de 43% més la Seguretat Social, no es queda pas amb gaires diners comparat al cost de la vida. Concretant: nets li queden 26.000 euros que són poc més de 2000 euros/mes.
  Un altre cosa es posar trams progressius fins el que estan parlant aquí. A partir de més de 100.000 euros d’ingressos anuals, que es pagui 45-47% ja no és cap disbarat.
  Un altre tema és el d’impostos indirectes que suportem tots per un igual. Que les compreses -ben necessàries per les dones i un element d’higiene personal- estiguin gravades amb un 16% clama al cel.
  La revisió s’ha de fer a fons i amb criteris realistes.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: