RSS

Dempeus per la salut a Público

09 ag.

logo-public.png

El diumenge 8 d’agost el periodista Roger Tugas va publicar a l’edició per Catalunya del diari Público un extens reportatge amb el suggeridor títol de “El copagament sanitari pren força, però manté un intens rebuig social.”

opinions-publico.pngTugas ens recorda que el primer  informe oficial que proposa el copagament data de l’any 1991, i de cap manera estalvia el paper dirigent que des del 2004  ha tingut la consellera de salut de Catalunya, Marina Geli, per liderar el debat a l’ambit estatal. En les dues pàgines del seu extens i documentat article el periodista repassa les vicissituts i fracassos que ja des del Govern de Felipe González han tingut els “Informes” que proposaven mesures lesives per a la inmensa majoria de les persones (primer l’Informe Abril Martorell i desprès els dos Informes Vilardell que ja en el seu moment varen criticar Clara Valverde i el Dr. Antoni Barbarà, el segon dels quals ni tant sols va aconseguir el consens i sobre el redactat final consten les crítiques i disconformitats de Vicenç Navarro, Josep Mari Via, Santiago Marimón i Joan Ramón Laporte). Segons l’article, la posició ciutadana de denúncia més clara –apreciació que comparteixo–  és la de Dempeus per la Salut Pública, i en aquest sentit Tugas recull els continguts de la important Jornada del dia 10 de juny (organitzada en col.laboració amb  la FADSP i GREDS-Emconet) i on menciona els principals arguments de la Declaració final.

Números canten:

Tugas no s’estén en els comentaris, però dóna dues dades econòmiques importants com són la despesa sanitaria en percentatge del PIB (i on es pot constatar que Catalunya té la despesa més petitade la llista de països, fins i tot en relació a l’Estat) i el que ha representat també aquesta disminució de la despesa en percentatge sobre el Pressupost total de la Generalitat de Catalunya. Hi ha marge, per tant, per incrementar les dotacions públiques en salut via impostos directes i progressius, i els Pressupostos Generals. Aquesta és la mesura que no incrementa la burocràcia, que no desanima l’atenció primària ni la medicina preventina i no perjudica a les persones amb menys recursos, ni les que pateixen malalties cròniques. Però aquesta és, precisament, la mesura que no volen, de cap manera, els poderosos interessos de la sanitat privada als que cal fer front amb l’equitat i la raó, amb els nostres arguments (que són també els de la OMS), i Dempeus!

pressupost-catala-de-salut.png

despesa-sanitaria-sobre-pib.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeu veure la transcripció de la intervenció de Gaspar Llamazares a la Jornada i consultar tot  el  Dossier Jornada contra el copagament.

A més,  un dels primers escrits contra el co(re)pagament és de l’amic Dr. Antoni Barbarà : ¡Ni copago, ni repago: ya lo hemos pagado!

 

 
4 comentaris

Publicat per a 9 Agost 2010 in Mitjans de comunicaci, Salut

 

Etiquetes: , , ,

4 responses to “Dempeus per la salut a Público

 1. Toni Barbarà

  9 Agost 2010 at 19:45

  Una molt bona notícia això de ser presents i reconeguts/des als mitjans de comunicació. Els text és molt acurat i complert, i es nota la ma, per part de Dempeus, d’una excelent professora. Gràcies Àngels, per aquesta nova aportació tan important. Poc a poc acabarem fent-nos tangibles pesi a qui pesi…I pel que fa a arguments no hi ha color !! Salut i DEMPEUS !! Toni

   
 2. Elena Alvarez

  9 Agost 2010 at 20:23

  Coincideixo amb vosaltres, és molt important que un mitjà com Público es faci resó de la Jornada contra el co-re-pagament i la consideri tant important. Dempeus per la salut pública comença a sortir a la llum.

   
 3. Maxi

  10 Agost 2010 at 0:06

  Hola Àngels. Per fi comencem a fer notar la veu dels que discrepem, gràcies a la feina feta per gent com tu, Toni i tots els que dia a dia denunciem aquest nou espoli; aquells que ens fiquem Dempeus per la Salut. La rebel·lia i indignació de la societat a començat a créixer i afiançar-se al voltant de organitzacions com a mitjà de contrapoder; Dempeus és fill i pare al mateix temps d’aquesta nova conscienciació. Que tremolin els paladins dels poderosos, que tremolin els Geli i Castells!.

   
 4. elena martin alcón

  10 Agost 2010 at 7:55

  Es francamente gratificante recibir el reconocimiento por fin aunque no es ni mucho menos lo que os mereceis todos los que estáis al pie del cañón .Creo que eso solo es el comienzo y que Dempeus tiene mucho que decir y que aportar .Cierto “que tremoli la Geli” al Castells ya no tindra temps .

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: