RSS

Denúncia de l’estat crític de la sanitat

08 abr.

sant-pau.jpg

DEMPEUS per la Salut Pública denuncia les actuacions realitzades pel govern de CiU en els primers 100 dies de mandat i desgovern que han estat preparant un terreny de resignada acceptació social. La campanya mediàtica que pretén la “legitimació” de les retallades és una veritable màquina de conformació/deformació de l’opinió pública, a través d’elaborats publi-reportatges. Bona part de la maquinària de la informació es posa al servei de confondre a les persones i acceptar els sacrificis que imposa un déficit causat per les ajudes a les entitats financeres, bancàries i a la gran indústria. El mecanisme de fons està perfectament estudiat i magistralment aplicat: instal.lar el sentiment de culpabilitat en la població usuària dels serveis públics en general, de la salut i la sanitat en aquest cas concret.

El discurs oficial és un insult a la dignitat:

“Vivim molts anys (massa?) i aquesta factura és insuportable per a l’Estat. Abusem dels serveis públics perquè són “gratis”, i anem al metge d’una manera insensata i insuportable. Les persones immigrants, les majors i les que pateixen malalties cròniques són les que més abusen. Hem estat vivint per sobre de les nostres possibilitats i ara cal estrènyer el cinturó. S’han acabat les vaques grasses. Qui pugui que es faci amb una cobertura privada i qui no que aguanti i esperi …. el que també podria traduir-se per la consigna que de fet s’aplica que “La salut no és un dret, sinó una mercaderia”.”

La veritat és que en salut i sanitat, estem al límit de la insuficiència:

– Retall del 10% del pressupost destinat a sanitat. Una amputació impossible sense posar en la picota el mateix sistema de salut que coneixem. Una reiterada decisió de recuperar 850 milions d’euros de dèficit de l’exercici anterior.

– Retall salarial dels professionals després de la rebaixa del 5% dels treballadors públics. Increment d’hores, guàrdies i massificació de treball amb el consegüent deteriorament de qualitat però també de seguretat assistencial.

– Retall de plantilles. No es cobreixen baixes ni jubilacions (llevat d’excepcions). No es contracten reforços, temporals ni substitucions. No es prolonguen jornades. Es fomenten centres de primària amb gestió privada i mercantil (EBAS).

– Retall de serveis. Alguns hospitals (7) planificats no es construeixen ni s’obren. Es tanquen plantes completes d’hospitals, especialment pensant a l’estiu (?). Es tanquen serveis fonamentals. Es tanquen quiròfans i ús amb horaris de tarda (públics). Retard i suspensió de Centres d’Assistència primària planificats. Es posen literalment en venda al sector privat serveis d’hospitals públics (Clínic). Cada gerència hospitalària té “llibertat” per a auto-aplicar els tisorades on consideri fins a un abaratiment del 10%, ja que no rebrà aquesta dotació.

– Es disparen (ja) les llistes d’espera, esdevingudes de desesperació.

I s’oculta un fet transcendental: mentre s’espera una prova diagnòstica o un tractament, el pacient no està en “pausa” de la seva malaltia, sinó que lògicament es va a anar deteriorant amb el temps, i això suposa un empitjorament del pronòstic que pot fins i tot resultar fatal. A més és un encariment i una mala pràctica. Assistim a un despropòsit de qualificacions pseudo-mèdiques sobre “el urgent” o el demorable, en funció de la prioritat econòmica.

– Càrrega i abús de tots els sofisticats i variats mecanismes de privatització, concertacions externalitzacions, subcontractacions, co-repagament, taxes suplementàries, exclusions en les carteres de serveis, bonificacions fiscals per als que subscriguin pòlisses d’assegurança privades pagant-los per aquesta via les seves inversions, i en definitiva tota l’argot de “col.laboracions-complementarietats del privat amb el públic” en aquesta laude del “mixt”, que al final acaba sistemàticament en derivació de recursos de tots i totes, públics, als comptes de benefici de les grans mútues i empreses privades, ja siguin d’assistència, de tecnologia, capital financer, o farmàcia.

SANITAT MASIFICADA: Una situació d’alt risc i que denunciem per la seva explosividad.-Tot aquest panorama, tot i ser reiteradament apuntat ( a DEMPEUS per la salut pública portem mesos de denúncia) no havia calat en la quotidianitat de la gent més senzilla i amb menys informació. Però en pocs dies la topada amb la crua realitat està suposant molt seriosos contratemps.

La situació s’enrareix per dies. En casos d’atencions que comporten una major tensió, urgències, cirurgia programada, diagnòstics severs, massificacions intolerables, es comença a detectar un atmosfera de càrrega ambiental que enfronta a usuaris indignats amb professionals sotmesos al límit de les seves in / capacitats. No pretenem fer alarmisme gratuït però l’amenaça d’incidents, després lamentables, és cada vegada més versemblant i es tracta, ja ara, evitar-los. Els culpables no són les persones que es volen enfrontar, sinó les causes del conflicte: les polítiques irresponsables i els seus (ir)responsables polítics.

Així les coses es comencen a conèixer trucades a mobilitzacions. Hi ha convocada per al 14 d’abril una concentració a la Plaça de Sant Jaume des dels sindicats mèdics i organitzacions d’usuaris. I una manifestació macro per al 14 de maig a Barcelona des de tota la Xarxa d’Entitats Socials i sindicats de classe

Cal una resposta lògica, sustentada i saludable per reivindicar el caràcter públic del servei de salut. Es tracta de respondre de forma clara i explícita: NO anem a tolerar la desfeta del sistema públic de salut. Està en joc la pervivència mateixa dels serveis públics com hem conegut en el que anomenaven estat del “benestar”, avui a peu de l'”Mig-estar”, però avançant al precipici del “malestar”. Anirem a una Convenció per una nova cultura de la salut per al 22 de juny, on arguments i convicció plantegin una alternativa diferent i al servei de la immensa majoria de la població.

* NO ÉS CERT QUE GASTEM MASSA EN SALUT NI EN SANITAT .- A CATALUNYA S’INVERTEIX MENYS RECURSOS PÚBLICS QUE A ESPANYA I MENYS QUE A LA UNIÓ EUROPEA

* AMB EL QUE ES INVERTEIX (GASTA) TENIM UN SISTEMA PÚBLIC DE SALUT MOLT EFICIENT I QUE VOLEM PRESERVAR, CONSERVAR, MILLORAR i defensar.

* LA SALUT NO ÉS UN NEGOCI NI UNA MERCADERIA. LA SALUT ÉS UN DRET I LA CIUTADANIA ÉS EL SEU PROTAGONISTA I QUI HA PARTICIPAR I DECIDIR

* ELS SERVEIS PÚBLICS COM LA SANITAT NO SÓN “GRATUÏTS”, JA QUE JA ELS HEM PRE-PAGAT AMB EL NOSTRE TREBALL I ELS NOSTRES IMPOSTOS.

* NO ACCEPTEM CO-PAGAR UN SERVEI PÚBLIC, PERQUÈ ESO SERIA RE-PAGAR, TORNAR A PAGAR EL QUE JA VAM FER AMB ELS IMPOSTOS

* EL QUE DIUEN SISTEMA DE COL.LABORACIÓ PÚBLIC-PRIVAT CONSISTEIX I ACABA A DESVIAR DINERS I RECURSOS PÚBLICS A BENEFICIS PRIVATS

* LA SANITAT POT SER PÚBLICA (DRET SOCIAL), O PRIVADA (Negoc I MERCAT), PERÒ LA SALUT SEMPRE ÉS PÚBLICA.

* No ens enfrontem ENTRE USUARIS I TREBALLADORS DE LA SALUT, PERQUÈ FINALMENT SOM TOTHOM TREBALLADORS I USUARIS. ELS CULPABLES SÓN ELS ESPECULADORS ECONÒMICS I GRANS EMPRESES COMENÇANT PER LES MÚTUES ASSEGURADORES PRIVADES I LES FARMACÈUTIQUES

* LES PERSONES MALALTES QUE REQUEREIXEN ATENCIÓ SANITÀRIA NO ES PODEN DISCRIMINAR PER PAPERS NI PER PROCEDÈNCIES. LES BACTERIS ATAQUEN PERSONES MÉS FRÀGILS I MENYS PROTEGITS, NO A REGULARS O IRREGULARS

* NO EXISTEIXEN PASTILLES QUE resol tot A LA VIDA. LES COSES FONAMENTALS NO SEMPRE ESTAN A LA FARMÀCIA SINÓ EN LA VIDA DE CADA DIA.

* EL TREBALL, O UNA PENSIÓ DIGNA, SÓN ELS MILLORS TRACTAMENTS D’UNA PERSONA ACTIVA, O D’UN JUBILAT.

* LES COSES QUE REALMENT DETEEMINAN L’ESTAT DE SALUT D’UNA SOCIETAT NO SÓN MÈDIQUES SINÓ SOCIALS: TREBALL, PRECARIETAT, MEDI-AMBIENT, EDUCACIÓ, HABITATGE, SERVEIS SOCIALS, URBANISME, …

* L’EQUITAT EN SALUT ÉS LA MILLOR MANERA DE MESURAR LA JUSTÍCIA SOCIAL

* LES INVERSIONS SOCIALS, O NO, LES Polítiques PÚBLIQUES, O NO, TENEN SEMPRE UN IMPACTE mesurables en TERMES DE SALUT

* NO ACCEPTEM QUE TANQUIN CONSULTES, NI URGÈNCIES, NI LLITS D’HOSPITAL, NI QUIRÒFANS. SI VOLEN FER ESTALVIS QUE PORTI LES TROPES DE L’EXTERIOR I retallar despeses MILITARS, ALTS FUNCIONARIS, BONS MILIONARIS DE EJCUTIVOS, O luxes i PROTOCOLS, COMENÇANT PER LA CASA REAL.

* SI VOLEN RECURSOS PER A LA SANITAT QUE CONTROLIN i gravar els PARADISOS FISCALS, EL MERCAT NEGRE, EL FRAU FISCAL, i que augmenta ELS IMPOSTOS DELS MÉS RICS.

* ¡NI UN EURO MENYS DE RETALLADA SANITARI! NO A RePàg, NO A COPAGA, EL QUE JA HEM PAGAT.

* ELS SERVEIS PÚBLICS HAN DE SER PRIORITARIS I HAN queden preservats DEL COMERCIALITZADA, EL NEGOCI I ELS RETALLADES PRESSUPOSTARIS

(Mentre estan retallant els serveis socials i culpabilitzant als malalts dient que s’ha malgastat, que no queden diners, eliminen l’impost de successions que aporta milions d’euros a les arques públiques i l’eliminació beneficiarà només als més rics.)

Veure també: La política de CIU: regals als rics, retallades per a la majoria i el text  de Toni Barbarà en castellà  “La salud de la sanidad en estado crítico”.

votar

 

Etiquetes: , ,

7 responses to “Denúncia de l’estat crític de la sanitat

 1. Isabel Saez Altet

  8 Abril 2011 at 12:27

  Magnífic Àngels. Quina rèplica! La gent, molta més gent hauria de llegir-te per adonar-se perquè ets molt clara. Per cert, no he vist cap dels publireportatges que dius així que tenen difícil fer-me veure garces per perdius. Apart de que jo estic visquent en directe aquests problemes de la sanitat. La frase més escandalosa de totes per a mi és la de

  Qui pugui que es faci amb una cobertura privada i qui no que aguanti i esperi ….

  Les malalties esperen? Això és la condemna per moltes persones i alguns ho sabem.

   
 2. àngels

  8 Abril 2011 at 12:40

  Gràcies, Isabel, però contesto de seguida per dit que el gran mèrit de la redacció és del nostre amic Toni Barbarà. Per cert, acabo de rebre per correu, directe de l’editorial, el primer exemplar de Reacciona que es posa a la venda el dia 13. Estic molt contenta!

   
 3. Carles

  8 Abril 2011 at 18:40

  Fa vergonya, companya, tenir un govern com aquest. Són uns irresponsables o saben realment el mal, el dolor i els morts, que causa i augmentarà encara més la seva cobdícia?
  Això de no tenir moral ho cura anar a misa cal Jubany o per això han de portar al xamà de Roma directament i cobrant per l’exorcisme dos cops a l’any?
  Salut i una abraçada!

   
 4. Miguel

  9 Abril 2011 at 10:29

  Paradojas de la vida: Entramos en guerra con la excusa de la defensa de la democracia y disparamos directamente a la nuestra.
  Sobre la salud en nuestra constitución
  Art. 43.
  1. Se reconoce el derecho a la protección de la salud.
  2. Compete a los poderes públicos organizar y tutelar la salud pública a través de medidas preventivas y de las prestaciones y servicios necesarios.
  3. Los poderes públicos fomentarán la educación sanitaria.
  Un abrazo

   
 5. Elisa Mateos Martin

  9 Abril 2011 at 14:51

  Esperem, sincerament, que el dia 14, l´Usuari, el personal sanitari (tots inclosos), “els joves” (que sembla que tot els hi rellisqui) , i el govern de Catalunya fonamentalment, REACCIONIN devant dels drets que tenim tots els ciutadans (previo pago) per gaudir com fins ara de la sanitat pública.
  La réplica es estupenda, no es pot dir ni mes clar ni mes alt. M´he pres la llibertat de penajarla al meu facebook i la Marisa traduida.
  Una abraçada i molta força!

   
 6. àngels

  9 Abril 2011 at 19:48

  Carles, com sempre comparteixo els teus sentiments. Jo també sento una gran vergonya que hem de transformar en acció perque d’una vegada s’empassin tanta prepotència. Una abraçada, company.

   
 7. àngels

  9 Abril 2011 at 19:50

  Miguel, Elisa, Marisa… gràcies per difondre el text! Estic especialment contenta i agraïda dels vostres comentaris i de que deixeu missatges amb tanta sintonia amb el post. Una abraçada forta!

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: