RSS

14 de maig i retallades de gamma alta

12 maig

Publicat a la revista QUADERNS D’ILLACRUA el 27 d’abril de 2011, reprodueixo ara aquest petit text amb el desig que serveixi també a la convocatòria de la manifestació del dia 14 amb el lema: Prou retallades! els nostres drets no es toquen!

Dempeus per primera vegada tindrà pancarta pròpia. Podreu buscar-nos al començament de la Ronda de Sant Pere, davant la llibreria Catalònia. Podeu veure totes les nostres activitats, ben explicades per Toni Barbarà, a Campanya saludable i pública,… per la Salut Pública. I aquest és el peu de foto que em varen demanar des dels Quaderns d’Illacrua:

QUADERNS D’ILLACRUA

Mes que mil paraules

Hi ha quelcom d’incongruent a la foto. Són temps –ben arribats!– de mobilitzacions per defensar els serveis públics. Són temps de no retrocedir a altres temps de vergonya i misericòrdia; de caritats capricioses dels benestants; de mà estesa i cap cot de súbdits sense drets; de persones malaltes i més soles perquè tampoc no eren conscients del seu valor i dignitat. I ara que ens hem guanyat viure en una societat que mira als ulls i es reconeix en un progrés de civilització més igualitària, no ens volen deixar tranquils, gaudir del nostre estat del migestar i defensar les polítiques d’equitat que ens salven de la llei dels més forts… que ens humanitzen. Aquests homes i dones de la manifestació del 14 d’abril a la Ciutadella estaven traient temps d’on no en tenen per defensar drets i salut, però el protagonisme sembla ser per un cotxe de gamma alta, protegit ostensiblement pels Mossos, sense que, d’altra banda, es pugui descobrir cap indici d’amenaça ni possible perill… si de cas, en alguna de les cares anònimes, un somriure de burla o un petit escarni. Però el fotògraf ha posat de relleu una de les paradoxes de l’absurd del nostre temps. El protegit amo del Porsche disposa d’un mitjà de transport luxós, excessiu des de qualsevol punt de vista. La seva velocitat excedeix en molt la permesa. El consum del seu motor representa un malbaratament energètic i una contaminació evitable. Però el seu dret d’ostentació està per sobre del dret de la salut i d’una sanitat pública accessible, digna i finançada de manera progressiva amb els impostos de tots. Potser, si els propietaris de tots els Porsche i similars no coneguessin tan bé la manera d’escapolir-se d’Hisenda ni freqüentar paradisos fiscals, si acceptessin pagar els impostos suficients (proporcionals a la seva renda i riquesa en relació al que paga qualsevol assalariada poc més que mileurista), no hi hauria tensions per finançar una societat amb una redistribució de renda més bona i amb serveis públics. Estic força convençuda que, si els afortunats d’aquest món no carreguessin amb els seus capricis, els seus deutes i les seves prepotències el pes de l’ajust sobre la immensa majoria de la població, no hi hauria oportunitat de comentar fotos com aquesta. De fet, una fotografia així no hauria de tenir gens de sentit en un país democràtic. Àngels Martínez i Castells (Dempeus per la salut pública)

FOTOGRAFIA: Albert Garcia

COORDINACIÓ QUADERNS D’ILLACRUA: Gemma Garcia i Carles Masià. A FONS: Alba Gómez, Mar Carrera i Pau Casanellas.MIRALLS: Jordi Garcia, Mireia Buenaventura i Edurne Bagué. TRANSFORMACIONS: Àlex Romaguera, Marta Salinas i Oriol Agulló.DISSENY GRÀFIC: Roger P. Gironès • CONTACTE: quadernsillacrua@setmanaridirecta.info

votar

 

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: