RSS

Per una Catalunya Social: Prou Retallades!

19 jul.(fotos: Zé Moreira i Josep Martí)

Avui, a les 10 del matí, amb la sala molt plena, representants de més de les 200 organitzacions que formen la Plataforma Prou Retallades, juntament amb amics i amigues que defensen els seus drets i que ni estan d’acord amb les retallades ni amb uns Presupostos gasius que no ens treuran de la crisi i signifiquen una amenaça molt greu per a la continuitat dels nostres servis públics, ens hem trobat a la Sala d’Actes de l’ IES Verdaguer per exigir que s’escolti i es consulti a la ciutadania sobre sobre el model social en el que volem viure. No és democràcia prometre en campanya electoral que els serveis públics no patirien retallades, i desprès, arribar al Govern i malmetre el sector de l’ensenyament i la salut, com s’està fent, entre d’altres sector socials.

Desprès d’una breu presentació en la que s’ha fet una relació de les importants  lluites que hi ha en aquests moments contra les retallades, amb un esment especial per la del personal i la ciutadania en la defensa de l’Hospital Dos de Maig, les reivindicacions del transport sanitari i la dels veïns i veïnes de diferents CAPS que es neguen a que se’ls retallin els serveis, s’ha recordat també la manifestació d’aquesta tarda, a les 6:30, a Cornellà, i la de demà, a les 7 de la tarda, a Pl. Catalunya. A continuació, han parlat els professors Agustí Colom de Sanitat, Xavier Bonal de polítiques d’educació i Sebastià Sarasa de pobresa i exclusió social sobre tot pel que fa a la infància. Informarem més de l’acte, que és dels que carregua les piles, dóna arguments i profunditat a les nostres reivindicacions, ens permet conflluir i unir diversos sectors en lluita,  però serveix també per donar a la lluita social, en totes les seves dimensions, la necessària fonamentació científica. Una sessió de les que val la pena repetir aviat, acompanyant les lluites d’aquests dies contra la Llei Òmnibus (trocejada o no) i uns Pressupostos regressius i absolutament perjudicials per la inmensa majoria de la població de Catalunya.

Aquest és el Manifest que s’ha llegit en concloure la Jornada:

PER UNA CATALUNYA SOCIAL,   PROU RETALLADES !

En un context com l’actual d’aprofundiment d’una crisi econòmica que fa prop de quatre anys que dura, els organismes financers internacionals com  l’FMI, l’OCDE, el BM, i gairebé tots els governants, situen com única via de sortida els ajustos pressupostaris i les retallades socials que afecten a la gran majoria de la ciutadania. Mentrestant, els veritables culpables de la crisi continuen sense pagar-ne els costos.

La complicitat de poders públics i organismes internacionals neoliberals fa que es continuïn impulsant mesures adreçades a garantir els interessos de mercats financers i bancaris. El discurs de que “cal guanyar la confiança d’aquests mercats” és l’excusa per desballestar el model social europeu, estatal i català amb la posada en marxa d’unes mesures que, diuen, són les “úniques” que ens permetran sortir de la crisi. Europa, antic baluard del model social s’ha convertit a través del “pacte de l’Euro” i el “Pacte de Governança”, en l’ariet contra les polítiques socials.

Hi ha una altra manera de sortir de la crisi, i no es correspon amb aquest model que ens volen imposar

A Catalunya, fa mesos que el Govern ha començat a aplicar noves retallades i que estan tenint conseqüències cada vegada més negatives tant per als serveis públics com per a l’ocupació: augmenten les llistes d’espera a la sanitat, retallades en educació i serveis socials, un índex d’atur desbordat que no es pot maquillar amb la temporada d’estiu, retallada en la cooperació, en el desenvolupament, a l’àmbit de la cultura…

Les retallades pressupostàries només provoquen la debilitació del sistema públic i augmenten la fractura i l’exclusió social, i no ens ajudaran a sortir de la crisi, perquè no només redueixen la despesa, sinó que fan servir la crisi com a pretext per fer canvis profunds en els serveis públics, com en el cas del de la salut, que els posen en una greu situació.

Ens solidaritzem amb els treballadors i treballadores dels serveis públics, que pateixen injustament les retallades salarials i la destrucció d’ocupació pública de qualitat, així com amb els dels sectors privats i l’economia social que hi estan directament relacionats.

Des de la Plataforma Prou retallades i les organitzacions i entitats socials que en formem part, denunciem enèrgicament que totes aquestes mesures regressives responen a l’objectiu de dur terme un canvi de model social de transició de la gestió pública a una de privada i mercantilitzada. Aquest model posa en perill el manteniment d’un model social que garanteixi als ciutadans i ciutadanes els drets conquerits i reconeguts gràcies a llargues lluites socials.

La solució no passa per les retallades fiscals i les contínues rebaixes d’impostos que només beneficien els rics mentre es buida el tresor públic i ens diuen “que no hi ha diners”… Cal una aposta clara per lluitar contra el frau fiscal, un canvi en el model redistributiu i un sistema de fiscalitat progressiva i solidària que garanteixi els recursos per mantenir i millorar la qualitat dels serveis públics, incorporant-hi la visió ambiental i de sostenibilitat. Perquè són els recursos públics, les inversions públiques i un canvi profund en el model productiu que aposti per la innovació, la formació i la qualitat de l’ocupació, les úniques vies que poden garantir la sortida de la crisi i la dignitat, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia al conjunt de la ciutadania.

Ara, amb les tres lleis en què s’ha fragmentat la Llei Òmnibus, volen reforçar encara més els plantejaments regressius d’aquest model on l’economia al servei dels negocis preval per sobre de la preservació dels drets socials, amb l’absolut desballestament de la política industrial, cosa que farà més incerta i tardana la sortida de la crisi i amb mètodes que segresten, encara més, el debat amb la ciutadania.

Perquè volem reforçar la democràcia i que els costos de la crisi responguin a criteris de justícia i equitat, perquè no volem afeblir l’actual model social i sí reforçar en canvi els drets de ciutadania per garantir una autèntica i justa sortida a la crisi, diem NO a aquest projecte de pressupostos i als continguts de la Llei Òmnibus.

Demanem al Govern de la Generalitat que consulti a la ciutadania sobre el model social que està implantant amb les retallades sobre els serveis públics i les modificacions legislatives que està impulsant i anunciem que, de no fer-ho, també aquesta tardor ens mobilitzarem per a exigir-ho.

PROU RETALLADES !

Barcelona, 19 de juliol de 2011

Darrera foto amb  vista parcial de la sala de Dolors Llobet. Veure també la notícia com la recull Dempeus per la salut pública

 

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: