RSS

Les mentides d’Artur Mas i el periodisme “low cost”

15 gen.

Ahir un grup molt nombrós de persones que pateixen les retallades de tota mena del Govern d’Artur Mas es varen trobar a Lloret per donar proves del seu descontentament i fer-li unes preguntes fonamentals que podreu llegir al final del post. A l’hora del migdia, TV3 sols va parlar d’un grup de Mossos que s’havia enfrontat amb el President, i ara veig que la premsa (com ja ahir deia algun mitjà) destacau un aspecte més que “floklòric” o del tot incert; que un grup cantaven la cançó de Manolo Escobar ‘que Viva España’ per boicotejar l’acte. Al mateix temps que començava a difondre’s aquesta notícia –amb tot el verí que vol inocular — una amiga que sols sap dir la veritat i molt activa a la concentració, enviava i retuitejava:


Tot plegat, TV3 o AraGirona.cat intenten donar una imatge “conflictiva” en massa aspectes dels manifestants i seràfica d’Artur Mas, destacant, de manera especial, la crida “à la Kennedy” de “consciència de l’esforç, del sacrifici i de la renúncia”… El que sembla ignorar el president i alguns mitjans és que les persones a les que s’adreça aquest missatge ja no poden més d’esforçar-se conscientment per sobreviure a l’estafa de la crisi, que els sacrifis que es fan des de tan de temps tenen un límit, i que no és el mateix renunciar a un petit percentatge d’un sou milionari (ni que sigui en pessetes) que al 10% d’un sou apenes mileurista quan pujen llum, aigua, hipoteques, cal pagar per guardaries i amenacen amb un impost a la malaltia en forma d’euro per recepta.

Mas segueix prometent temps millors sense cap solta ni volta, pequè no explica la veritat: fins a quin punt el seu Govern està lligat de mans i peus pel PP i per les directrius que en nom del BCE i dels capitals financers li fa arribar per via interposta la senyora Merkel, i que són contraris a una recuperació de la que en sortin beneficiat algú més que els poderosos. Mas no explica que l’estafa de la crisi passa per fer perdre, a l’ensems, els drets laborals i els drets de ciutadania, en especial els que tenen a veure amb la sanitat i l’ensenyament tal com es varen conquerir desprès de dures lluites obreres i populars. Mas és perfectament conscient que rebaixar sous i afavorir acomiadaments no pot resoldre de cap manera el fons de la crisi. I que les privatitzacions que ja estan fent i que ens anuncien, signifiquen el malbaratament dels recursos públics, és a dir, de tots. I potser també la por de certs mitjans de comunicació a ser privatitzats (o desparèixer) si no li segueixen la veta… Però menteix (de la mateixa manera que fa tergiversar la veritat als “seus” mitjans) parlant “de fer la feina ben feta, a risc que no tothom l’accepti; sempre hi haurà gent contrària, però és evident que Catalunya té un camí que és el de la recuperació”, afegint que la ciutadania ha “d’entendre” que “en circumstàncies difícils” com les actuals “tothom ha de fer un esforç, un sacrifici i una contribució per al bé comú i general”, una “feina col·lectiva” i que “a alguna cosa haurem de renunciar si volem que això vagi a millor, i que cadascú s’ho apliqui a si mateix”.

Per aconseguir aquest intent d’engalipar-nos amb paraules que ja no volen dir res, el president va haver de passar per entre els manifestants que eren, majoritàriament, representants sindicals dels mossos, funcionaris dels sectors de l’ensenyament o la medicina, i representants de la plataforma Units pels CAP. Aquests darrers, han estat i segueixen lluitant contra el tancament dels centres d’atenció primària de la comarca de la Selva en horari nocturn.

Declaracions dels manifestants i preguntes que queden a l’aire:

El portaveu del sindicat SME-CCOO, Toni Castejon, ha lamentat que amb els ajustos “la seguretat de Catalunya” es troba “en perill”, perquè els mossos no tenen “els recursos necessaris per poder treballar correctament”. Castejon ha critica que s’ha abocat els policies a patir retallades d’entre “un 20 i un 25% del sou” i ha assegurat que aquestes protestes no són més que “el principi”. A més, també ha dit que estan “molt emprenyats” i que faran “tot el que faci falta perquè Artur Mas ho sàpiga.

El portaveu de SPC, David Miquel, ha concretat que, apart de les concentracions i protestes (tant a peu de carrer com a les comissaries) han engegat un altre tipus de mobilització. Demanaran a tots els agents que actuïn “estrictament com marca la llei”. Miquel també ha concretat que els mossos preveuen deixar de fer servir el telèfon mòbil, com a protesta per les retallades. El Diari de Girona amplia les seves declaracions afegint que fins ara un mosso “si té un accident laboral no li passa res però quan tenim una malaltia comuna, un càncer, ara al tercer mes li retiraran una quarta part del sou”. Finalment Valenti Anadón, portaveu del SAP-UGT, va reclamar que s’obri un “espai de diàleg seriós i s’acabi fer pagar les retallades als mateixos” i va afegir que els Mossos han “estat molt solidaris amb la situació crisi i hem perdut una mitjana 25% del nostre salari”. Amb tot, van afirmar que seguiran amb més mobilitzacions els propers dies per fer recapacitar el Govern català.

La protesta també va aplegar diversos professors i metges, i la portaveu de la plataforma Units pels CAP, Sílvia Martínez, en nom dels nombrosos membres de l’entitat agrupats a l’entrada de l’edifici vestits de periodistes, lamenta no haver-li pogut fer aquestes preguntes (que de cap manera queden contestades per les frases buides, de manual, amb les que Artur Mas intenta omplir uns silencis cada vegada més difícils d’amagar les injustícies i les desigualtats creixents a Catalunya):

1.- Senyor Artur Mas: les sospites sobre de corrupció no paren de crèixer durant els últims dies. Fins i tot l’Oficina Antifrau actua d’ofici. Davant d’aquesta situació de sospita generalitzada sobre càrrecs tan importants com el de president de l’ICS i membres del CSC, té previst aturar les retallades fins que tot plegat s’aclareixi?

2.- Un exemple, senyor President: com pot ser que el president de l’ICS, Josep Prat, no faci la declaració de la renda com la resta dels ciutadans? Creu que la seva vessant d’evassor fiscal és compatible amb la tasca com a president de la major institució sanitària del país?

3.- Un altra exemple: tot i que es paguen amb diners públics, els salaris dels alts càrrecs de la CMSM segueixen sent un secret. A vostè –que fa poc ha estat a Anglaterra, on per 10 euros destitueixen un ministre- li sembla propi d’un estat democràtic aquesta opacitat o més aviat parlem de ‘república bananera’?

4.- El mitjans de comunicació s’han fet ressó del cas de Ramón Bagó, un home que es contracta a si mateix amb diners públics. Tenint en compte que aquest senyor té la Creu de Sant Jordi, creu que pot acabar igual que Millet?

5.- Senyor Artur Mas: ens podria dir perquè una empresa pública –el CSC- dóna serveis a Codelco, Accions de Mèxic i al govern del Marroc i Albània?

6.- President: tenim casos sobre la taula com el del malalt terminal de càncer de Mataró, a qui se li va negar la morfina i fa pocs dies ens assabentem que una ciutadana que pateix una malaltia degenerativa s’està morint sense atenció. Això ha passat mentre Josep Prat cobrava 300.000 euros l’any i diversos ‘càrrecs de confiança’ a Girona s’emporten a casa 1 milió d’euros. Creu vostè que el seu Govern està prioritzant adequadament els recursos dels ciutadans?

Per què cap dels mitjans que ahir i avui omplien espai amb incerts i aliens folklorismes no es fan ressó de cap d’aquestes preguntes? Algú pot creure, sincerament, que no tenen cap interès per la gent, ni pel periodisme?

Quina vergonya!

— Veure també la notícia a Dempeus, En cinco minutos i a Unitspelcap

 

Etiquetes: , , , , ,

6 responses to “Les mentides d’Artur Mas i el periodisme “low cost”

 1. Elena Martín Alcón (@helenamartinal)

  15 gener 2012 at 12:27

  Es increíble la manipulación que se hace en todos
  los medios , esta mañana las informaciones eran
  de terror , pero mas terroríficas han sido las declaraciones
  del Presi . | Ni un paso atrás | Bien

   
 2. Albano Dante Fachin

  15 gener 2012 at 13:44

  Gràcies Àngels per agadar ‘la ploma’ i ajudar a intentar trencar el mur de mentida que està construint el poder político-mediàtic.

   
 3. Lluís

  16 gener 2012 at 12:19

  El paper dels mitjans és escandalosament penós, potser perquè estan amenaçats. A les tertúlies radiofòniques es burlen dels manifestants, o s’insulta els treballadors públics perquè no es fan càrrec de la crisi. (Treballadors públics que cobren 1000, 1200 euros). I en canvi, es fan uns elogis vergonyosos del discurs de Mas, que no diu res ni aporta res. Aquest llenguatge del president, cada cop més eteri, populista buit de contingut i alhora ple de frases tòpiques sobre valors i essències em fa pensar que assistim a una nova forma de feixisme. nacionalisme, populisme, privatitzacions, autoritarisme, etc.

   
 4. Mikel

  17 gener 2012 at 15:56

  Hola Angels, buen post.
  El periodismo es un servicio público que no debería estar sometido a intereses económicos o políticos. Su misión es informar veraz y “objetívamente”.
  El 4º poder debe vigilar y denunciar los excesos de los gobernantes, sea cual sea su color político.
  ¿Quien decide lo que es noticia y, lo que no lo es?
  ¿Quien está detrás de las pocas corporaciones que acaparan la mayoría de medios?
  Quien controla la información, controla la opinión pública.
  La manipulación de los medios de comunicación es lacerante y escandalosa.

  “Para ejercer el periodismo, ante todo, hay que ser buenos seres humanos. Las malas personas no pueden ser buenos periodistas. Si se es una buena persona se puede intentar comprender a los demás, sus intenciones, su fe, sus intereses, sus dificultades, sus tragedias”. Ryszard Kapuscinski

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: