RSS

L’Aurora entrevista a Dempeus per la Salut Pública

17 febr.

L’Aurora entrevista a Dempeus

Toni Barbarà i Angels Martínez Castells. Acte Dempeus UPF

Entre les moltes associacions que estan lluitant contra les retallades a la sanitat destaca Dempeus per la Salut Pública. Hem parlat amb Àngels Martínez Castells (presidenta) i Toni Barbarà (secretari). Això és el que ens han explicat.

15 de Febrero de 2012

Com neix DEMPEUS?

Dempeus per la Salut Pública va néixer ara fa tres anys perquè ja aleshores eren molt evidents els intents de restringir l’àmbit públic del sector de la salut. Llavors amb Marina Geli com a Consellera de Salut es van començar a reclamar noves aportacions econòmiques de la ciutadania que varem definir ja com a RE-pagaments, i van continuar les pràctiques d’externalització i privatització, amb limitació de serveis, suggeriments de contractacions de pòlisses d’ assegurances privades, o taxes, tot i que, cal dir, inscrit dins un lloable increment pressupostari.  Des de l’ inici varem considerar com que valors de “mercat” s’anteposaven als drets socials i polítics, i ens temíem que podien venir temps molt pitjors per l’equitat. Dissortadament, la realitat ha superat tot el malson.  El posterior canvi de govern i la gestió de Boi Ruiz ha posat en primer terme l’estafa social que suposa la gestió de la sanitat dirigida cap al benefici privat. A més, amb totes les corrupcions que s’estan investigant i que des de Dempeus anem informant, queda palès que la defensa de la salut i la sanitat públiques era i és una necessitat democràtica i humana fonamental.

Metges, economistes, sociòlogues… quin és el punt de trobada?

La gent de Dempeus per la salut pública venim de diferents experiències, formacions, oficis i disciplines, de diverses lluites i d’amplis compromisos socials. El que ens uneix és la concepció de la Salut com una categoria superior a la simple atenció en sanitat. La Salut és molt més que l’absència de malaltia: és una manera de viure, personalment i col•lectiva, autònoma, joiosa, plena, solidaria i harmònica amb la resta de persones i amb l’entorn. Aquesta definició, que ja recollim en el nostre Manifest fundacional, permet abordar el binomi salut/ malaltia en les seves tres dimensions : biològica, psicològica i social i permet un treball en profunditat per la promoció, protecció i prevenció de la salut a partir de les seves causes i dels Determinants de Salut: treball i les seves condicions, gènere, classe social, educació, estils de vida, medi ambient, urbanisme, origen, autonomia, mobilitat, etc.

Que és el que ha fet en poc temps d’existència DEMPEUS s’estigui convertint en un ‘actor’ central en la lluita en defensa de la salut/sanitat pública?

Segurament aquest caràcter ciutadà, valent i insubmís de la nostra organització, però que és, al mateix temps, gens sectari. Sempre amb altres col·lectius hem generat reflexió col•lectiva i cerquem acords des de la pluralitat. Estem com un grup més en les lluites de la ciutadania per defensar els seus drets en sanitat i salut, i hem confluït en la reflexió i la lluita concreta contra el CO-REpagament, pel dret a la mort digna, l’ètica en el món de la salut i la necessitat d’impulsar una “nova cultura de la salut”, tant a Catalunya com a l’Estat i a la UE. Ara som dins el nucli impulsor de la Iniciativa Penal Popular (IPP) que us demanaríem seguir amb atenció perquè pot representar un pas important en la denúncia de la política sanitària de CiU i dels interessos privats que s’hi amaguen al darrera i prostitueixen un dels millors sistemes sanitaris d’Europa i del món.

Denunciem les retallades (eufemisme per dir agressions, privatitzacions, estafes) i en concret que els pressupostos generals es redueixen fins un 17 %. Això mentre es tanquen un miler de llits hospitalaris. 59 CAPS perden el servei nocturn de continuïtat, es tanquen serveis i quiròfans, les llistes d’espera augmenten de mesos i poden superar l’any, s’agreugen les limitacions en els serveis i el transport i atenció urgent, es perden milers de lloc de treball al sector i es fa impossible la investigació en salut de qualitat en treure tota viabilitat al seu finançament públic, i convidem a tota la població a sumar-s’hi en un gran Acte públic de presentació de la IPP, a celebrar el proper 10 de març a Barcelona.

 

Quina perspectiva a la situació actual veieu des del vostre col·lectiu?

Des de Dempeus no competim, sumem i COMFLUIM amb les plataformes, associacions i col·lectius que coincideixen en la defensa de la salut o la sanitat públiques, i fem una crida constant a la major unitat i recolzament mutu. Entenem que aquesta és la única manera d’aconseguir que s’hi sumin, també totes les persones necessàries per vèncer l’actual deriva neoliberal i que atempta seriosament contra la vida, els drets i la salut.

Des de DEMPEUS entenem que la justícia social i l’equitat són bones per a la salut, i que una societat que no tracta bé a les seves persones malaltes, que els hi escatima l’atenció sanitària, retalla investigació i privatitza serveis, en paral·lel , també retalla i privatitza els drets de ciutadania i la democràcia. Volen construir una societat més igualitària sense enfrontament entre drets laborals i de ciutadania, i sense barreres divisòries entre la salut, l’economia i la política.

Quin són els eixos centrals, sobre els que posa l’accent DEMPEUS?

Són els tres eixos fundacionals:

 1. La defensa del caràcter PÚBLIC dels sistema nacional de salut. Denúncia de les privatitzacions, els RE-pagaments, contra la culpabilització de les persones malaltes, cròniques, immigrades…
 2. La participació social, amb d’altres associacions en la defensa de lo públic, i grups d’ajuda, en l’empoderament ciutadà per una polítiques de salut que respectin els drets de les persones i rendeixin comptes econòmics, socials i polítics de la gestió feta.
 3. La defensa d’investigació, atenció i tracte digne i de qualitat de patologies no suficientment reconegudes, malalties mal ateses com les mentals, o les noves patologies emergents que són un reflex, en molts casos, d’un sistema social i econòmic i un “progrés” malentès, que emmalalteix a les persones.

A aquestes línees cal afegir-hi també el treball per una nova cultura de la salut, fent pedagogia sobre la importància dels determinants socials de salut, i de les polítiques que massa sovint són “les causes de les causes” d’una societat malalta, i ara fent difusió de la IPP. Ens guia el convenciment de que, com diu la Comissió sobre Determinants Socials de Salut de la OMS: “El desenvolupament d’una societat, rica o pobre, pot avaluar-se per la qualitat de la salut de la seva població, el grau d’equitat en salut i la protecció que reben les persones amb menys avantatges.” Nosaltres pensem també que reduir les desigualtats en salut és un imperatiu ètic perquè la injustícia social mata a les persones, de maneres diferents i massa vegada ocultes, a gran escala.

 
 

Etiquetes: ,

2 responses to “L’Aurora entrevista a Dempeus per la Salut Pública

 1. Àngels T.

  18 febrer 2012 at 3:45

  Gràcies, companys!!!

   
 2. angelsmcastells

  18 febrer 2012 at 12:20

  A tu, companya! Abraçades.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: