RSS

Demà, FEM SALUT! Iniciativa Penal Popular en defensa de la sanitat pública

09 març


Ens veiem demà a l’Auditori de la UPF. Com diu Toni Barbarà en el seu bloc, és hora de garantir la mobilització per la salut i sanitat públiques, en un ACTE PÚBLIC de Presentació de la IPP, i aquest cop no pot ser que ens “transparentin o ignorin”. La ciutadania ha de saber, veure i mostrar que hi ha resistència, resposta i contraofensiva en la defensa del sistema públic de salut.  Cal prendre conciència que vivim unes dates històriques pel que fa al futur dels drets socials i que no s´hi val reservar-se per demà.

Cal presentar una IPP potent perquè les privatitzacions, les retallades, els intents de RE-pagament que discriminen les persones més febles tenen clarament biaix de gènere i de classe. Desestructuren la nostra societat i aplanen el camí a noves formes d’explotació, marginació i infelicitat. Fomenten una societat individualista de la qual es vol eradicar la solidaritat amb un nou autoritarisme i menyspreu per la salut i per la vida. En aquesta prepotència quotidiana només germina la llavor del feixisme. Ara ja, en la magnitud de l’atemptat social que vivim, és urgent actuar en defensa de la salut pública com a tasca de civilització que permeti avançar cap a una manera de viure més humana i més digna.

Cal actuar a tots els nivells i àmbits, també davant els Tribunals, perque entenem la Salut com una categoria que va més enllà de l’absència de malaltia. Es tracta d’un estat complet de benestar físic, mental i social que les polítiques dels actuals governs agradeixen de manera premeditada. Ens donen mala vida quan sabem que emmalaltim, o no, en funció de com vivim, conscients com som de que la salut individual només pot abordar-se de forma col · lectiva i social. El repte és crear una societat en què augmenti l’autonomia i la capacitat de decidir (és a dir, la salut) de les dones i els col · lectius més febles, i  construir una societat més participativa, amb un exercici més democràtic de les responsabilitats polítiques.

Cal reclamar i construir un gran debat social obert i políticament vinculant, amb la màxima transparència, amb accés a les dades i als criteris d’avaluació existents per poder corregir actuals els biaixos economicistes i retornar sentit i humanitat a les polítiques de salut.

Cal actuar per no emmalaltir, aixecant el cap i posant-se dret per adonar-nos que no estem sols en la voluntat d’un canvi global. La salut se situa ara en l’epicentre de la lluita entre economia i política, entre les instruccions del neoliberalisme i els drets i necessitats de les persones. En temps d’estafa social com els que vivim, cal prestar atenció als determinants de salut de cada país o territori, i  aconseguir una globalització solidària i en positiu.

Cal actuar transformant. I la IPP conté elements de denúncia, però també arguments de transformació per a uns serveis públics en els que el més important sigui la defensa de les necessitats de la ciutadania. La IPP es també un compromís a favor de la salut pública i d’una sanitat millor. I no és una lluita aïllada: cobra sentit en una dinàmica global, integrada i cada dia més potent, a tot el planeta, pels drets humans i de ciutadania, i per un altre món necessari, urgent i possible.

Veure el blog de la  IPP.  i també el de Dempeus per la Salut Pública.

 
 

Etiquetes:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: