RSS

Vols tenir una ACREDITACIÓ d’INSUBMISSIÓ? #novullREpagar

28 juny


La Generalitat et facilita un Carnet de ciutadania dempeus i per la Iniciativa Penal Popular, com ja va aconseguir el passat dissabte al iaioflauta Miquel Tomàs.

Fa temps que en el moviment de defensa de la salut pública, ja sigui a Dempeus com a la IPP, molts companys/es han demanat alguna mena de carnet com a testimoni tangible del seu suport, però les modestes possibilitats logístiques i migrada infraestructura sempre havien fet desistir de l’intent. No havíem arribat a la fórmula que ens permetés editar un document personalitzat de pertinença a un tan amplíssim col•lectiu de ciutadania empoderada, digna, insurgent, saludable. Però vet aquí que la mateixa Generalitat retalladora i agressiva ens ha ofert, sense pretendre-ho, aquest impagable servei. Bé, no impagable perquè, naturalment ells ho cobren i Recobren tot.

Com accedir a un document acreditatiu oficial, personal, explícit de la nostra adhesió a la proposta #novullrepagar, “els responsables de les retallades i la corrupció als tribunals”, i la defensa sense concessions del Sistema Públic de Salut…?

Molt senzill. Es tracta d’anar a qualsevol oficina de farmàcia del país, i demanar el medicament que t’ha prescrit un metge o metgessa del sistema públic, amb recepta individual o electrònica. Quan el farmacèutic (en funció de recaptador d’impostos) us doni el fàrmac, consultarà la pantalla directora del seu ordinador de taulell i us demanarà Un €uro per medicament –si no es pertany a les escassíssimes excepcions contemplades en la injusta mesura, que a més no estan actualitzades amb les dades més recents.

Naturalment, i per tota la pila d’arguments exposats anteriorment, amb la major cortesia i millor determinació, podeu manifestar que NO esteu disposats a satisfer aquest nou Repagament, i entregar la carta del final d’aquesta entrada. El medicament us el han de fer a mans igualment, i uns fulls que cal complimentar amb les vostres dades: ho feu tot recavant l’ajuda del Professional sanitari si s’escau o us cal algun aclariment. Si us demana el DNI, cal mostra-li. Si us demana una fotocòpia, que la facin a la farmàcia (no és obligació aportar fotocòpies).

Tot plegat uns minuts, i ja teniu una còpia per vosaltres on queda clar i català la negativa a acatar les seves retallades injustes, les seves taxes repagadores, les seves agressions continuades a la universalitat i equitat del sistema de salut.

Felicitats !

Ja teniu document acreditatiu de que sóu una persona dempeus i que esteu per la IPP!!!

Tot el tràmit, és gratuït, i doncs no cal pagar cap euro més pel “carnet” d’insubmís. Potser que un dia, la generalitat, si té prous ganes i buròcrates, si s’hi encaparra al límit irracional, si s’entossudeix i no fa comptes de cost-benefici, us faci arribar una denúncia per impagament d’una taxa. Vol dir un requeriment a pagar amb un recàrrec de fins a un 20 %. En aquest cas, (i a manca de les defenses col•lectives i/o consignacions que es poden organitzar i l’ajut de lletrats) el carnet d’insubmís us pot acabar costant 0’20 €uros. No està gens malament si tenim en compte l’agilitat i diligència del servei d’expedició.

Podreu mostrar a tots els amics, familiars i coneguts, (fatxendes inclosos) el vostre paper, segellat, oficial i personal on sou reconeguts com a persones alçades, dempeus, ciutadania conscient i empoderada. Un veritable souvenir de DIGNITAT per a la hemeroteca i la historia personal.

NO a l’euro per recepta. NO a la taxa més indigne del govern més covard

Front a la indignitat de la taxa a la malaltia, la proposta de la ciutadania conscient dels seus drets, dempeus per la salut pública!

Quan anem a comprar els medicaments que ens recepti el metge o metgessa, neguem-nos a pagar l’euro per recepta. No tenen vergonya d’intentar cobrar aquesta taxa quan ja hem pagat els nostres impostos, quan sabem amb tota seguretat que aquesta mesura incrementarà les desigualtats a la nostra societat, quan hi haurà persones que hauran de triar entre poder menjar i comprar els remeis que necessiten… i quan cada dia es destapen corrupcions a la sanitat catalana i es destinen milions d’euros a compensar les malifetes i estafes dels bancs.

Per tot això, i més, quan a la farmàcia et demanin que paguis l’euro per cada recepta, entrega aquesta carta perque la facin arribar al senyor Boi Ruiz. Inundem la conselleria de salut amb la nostra negativa a pagar la taxa de la malaltia, l’impost més indigne del govern més covard.

Benvolgut Sr.,o Sra. Farmacèutic/a:

Com Vostè coneix molt bé, les recents mesures preses pel Govern Autonòmic i el Govern de l’Estat estan posant en perill un model de Sanitat Pública que ha costat molts sacrificis a diverses generacions. La mesura recentment adoptada sobre el que es coneix com a “taxa de l’euro per recepta”, a més de resultar injusta per al ciutadà (que ja paga la Sanitat amb els seus impostos) no actua sobre les veritables causes estructurals dels problemes de la “nostra” Sanitat Pública. I nostra vol dir de la ciutadania, i per tant també dels farmacèutics i farmacèutiques, i de molts altres col•lectius professionals i socials.  El fet de que comenci a aplicar-se el que en diuen “taxa per recepta” pot posar en perill la continuïtat d’alguns tractaments en persones especialment vulnerables.

Veiem amb preocupació la forma com el Sistema Sanitari es decanta per postures economicistes, amb evidents criteris privatitzadors i tot ignorant els més elementals principis tant de justícia social com de salut pública. Es tendeix a considerar els professionals sanitaris com a simples gestors d’un pressupost, no sempre realista. També en aquest cas, l’aplicació del re-pagament sota el títol de “taxa de l’euro per recepta”, pretén convertir el farmacèutic en un agent econòmic en benefici de la Administració. Encarregar-li funcions de recaptador d’impostos, incrementant la càrrega burocràtica, és absolutament improcedent. El personal de farmàcia ha de tenir funcions sanitàries per tal de poder ajudar als pacients amb els medicaments a fer-ne un ús adequat.

Avui aquesta nova penalització sobre les persones malaltes ens arriba de la ma del Govern de la Generalitat de Catalunya, però tenim ja anunciada i amenaçada una nova taxa sobreafegida sobre els medicaments, des de l’ Administració estatal, Ministerio de Sanidad, a partir del dia 1 de juliol. És lògic i coherent que el meu rebuig es concreti i estengui amb igual determinació a totes les reiterades agressions planificades pel Govern i el Gobierno.

Igualment vull deixar constància que penso fer responsables de qualsevol incidència, agreujament o complicació sobrevinguda del meu actual estat de salut, relacionada amb aquesta circumstància d’impediment terapèutic, als màxims directius competents del Departament de Salut i tota la seva cadena de comandaments.

Per tots aquests motius, i d’altres, li MANIFESTO LA MEVA NEGATIVA A PAGAR LA TAXA DE L’EURO PER RECEPTA. Poso a la seva disposició aquesta declaració per a que en pugui informar, si així ho desitja, a les autoritats sanitàries.

Tot esperant la seva comprensió, el saluda cordialment i cívicament

NOM I COGNOMS
CIP
RECEPTA
Signatura

 

Etiquetes: , , , , , ,

19 responses to “Vols tenir una ACREDITACIÓ d’INSUBMISSIÓ? #novullREpagar

 1. belbosCk

  28 Juny 2012 at 11:37

  Sí però si som malalts crònics quan el mes vinent anem a la farmàcia i els diguem el mateix haurem de tornar a fer el tràmit i el paper, per tant, l\’impagament serà d\’un altre euro + el 20% i anirem acumulant fins que ens portin davant un jutge, no?

   
  • angelsmcastells

   28 Juny 2012 at 12:14

   Dona, aixo ho contestaran els advocats que tenim quan arribi el moment. si és que arriba. De fet, les consultes fetes fins ara amb lletrats impliquen el que està escrit a l’entrada: embargament del compte per l’import, més un 20% de recàreg. Pero si fos el cas que s’arriba a portar davant d’un jutge (cosa que no passa per deixar de pagar multes ni altres taxes) crec que en Boi Ruiz es posaria ell solet a la porta i es donaria la patada…

    
 2. bcn_myway (@bcn_myway)

  28 Juny 2012 at 13:34

  Belosk, te entiendo, también tengo una medicación crónica.
  .
  Sé que hay gente que no puede pagarlo (yo, a día de hoy, si, pero no lo haré) y que tampoco puede asumir el riesgo de meterse en un embargo administrativo.
  Lo que me encantaría es encontrarme a alguien así en la farmacia y dejar mi euro al farmaceútico para que esa persona que realmente no puede, duerma tranquila. No es una cuestión de echarle jeta para pagar menos, es que no quiero ser SUMISO, que ya lo soy bastante.
  .
  Me pregunto por qué lo han hecho así, dejando la posibilidad de no pagar con un recargo de 20 céntimos. Y la respuesta que encuentro es que nos plantean un PULSO, un macabro pulso para ver hasta que punto somos sumisos. El riesgo de mostrar debilidad en ese pulso, es entrar en la rueda de que cada día sea mayor (1€ hoy, 5€ mañana, 10€…) hasta que la gente reaccione. Y ese barómetro de sumisión puede afectar también al resto de recortes.
  .
  Su concepto de insumisión: jetas no patriotas ( es su concepto de independenCiU, que nada tiene que ver con otros legítimos ideales )
  Mi concepto de insumisión: NO SUMISIÓN
  .
  Puedo, pero no pagaré. Porque ese euro no servirá para la sanidad. Porque afecta más a quien menos tiene. Y porque los que no estamos en primera línea de la lucha por los derechos sociales es LO MÍNIMO que podemos y debems hacer, primero por todos, y segundo por aquellos que llevan 7 años denunciando, sin que yo supiera nada, la impunidad con la que están actuando muchos desde hace años.
  .
  Angels, gracias por habernos enseñado a muchos que aún vale la pena. Y transmítelas a todos aquellos que han realizado durante años una tarea social desconocida para mí hasta no hace mucho.

   
 3. Toni Barbará

  28 Juny 2012 at 13:41

  BelbosCK, …Benvolgut, el problema dels malalts/es crònics és justament que són crònics, i això vol dir de llarg recorregut (si no es que deixen de medicar-se, de controlar-se…i sobretot indignar-se i reaccionar !!). Ciutadans que es veuen obligats a prendre més medicaments i just per això un euro per recepta és un ABÚS i un REPAGAMENT intolerable. Bé, o tolerable per qui vol tolerar-lo. Com bé diu l’Àngels un cop es posi en marxa la màquina sancionadora… en parlem, però sempre desprès de la iniciativa i la negativa, per ordre. Els advocats amics, ens diuen que cal veure el procediment que usaran, segons costos, quantitat d’insumissos, etc. Tindrem ocasió de consignar, o no. En el pitjor cas l’euro es pot convertir en un 1 euro amb 20… Fins i tot, sempre es pot minimitzar l’impacte econòmic negar-se a pagar al mnys n una ocasió o recepta, (un euro) …i desprès rpagar resignadament ….tot i que no és tan gratificant ni terapèutic.

   
 4. Albano Dante Fachin

  28 Juny 2012 at 17:00

  Crec que al comentari de BelbosCK hi ha el gran debat: o actuem solidàriament o estem perduts. Per comenzar, un apunt de sentit comú: si ningú paga l’euro, a la Generalitat li sortirà caríssim posar en marxa una carissima màquina administrativa per multar… immensament més cara que els 20 cèntims x recàrrec.
  Però a banda d’això, cal fer una alttra consideració: de veritat no estem disposats a còrrer el risc d’haver de pagar 20 cèntims (o 2 euros, o 8) per tal de defensar els nostres drets? En tan poca estima els tenim que no estem disposats a còrrer riscos per defensar-los? No estem disposats a anar davant un jutge a dir “soc un ciutadà digne”?
  Si som cristians hauriem de llegir la nostra capacitat de sacrifici en relació a una mort lenta i dolorosa a la creu.
  Si no ho som, tenim a Espartac, a King i a tants altres que ho ha donat TOT per la justícia.
  Davant d’això, què són 20 cèntims? I ho dic sabent el que és caminar quilòmetres per no tenir 20 cèntims per a un bitllet de bus.

  I ara que dic bus, penso en els milers de negres que als EEUU van acabar amb la discriminació als autobusos patint junts, caminant junts i fent fer marxa enrera al poder que els oprimia.

  La pregunta és: lluitem i ens arrisquem o no lluitem i perdem segur?

   
 5. Alfredo

  28 Juny 2012 at 18:57

  Hoy he ido a buscar mis 4 medicamentos a la Farmacia (Soy enfermo crónico) y primero me han dicho que no me podían servir por que tenían un problema informatico. Al yo exigirles que tenían que darmelos, me han dicho que me darían solo los mas urgentes. Al decirles que NO quiero pagar el euro por cada uno, me han dicho que tenía que rellenar un impreso y dejar una fotocopia de mi D.N.I.. Les he dicho que no tenía por que dejarles una fotocopia de mi D.N.I., que si querían se tomaran nota, también les he dicho quería el impreso en Castellano y me han dicho que solo lo había en Catalan.
  Al final como el tema subia de tono (Han salido 3 personas mas del interior de la Farmacia para apoyar a su compañera), les he dicho que yo necesitaba mi medicación ya que soy diabetico y que si no me la daban, que llamáran a la Policia. En principio me han dicho que la llamara yo pero al final la han llamado ellos. Llego la Policia, preguntan sobre el tema y me han dicho que si no cumplo con las normas establecidas, que no me daban los medicamentos. Les he pedido que levantaran denuncia y me han dicho que si quería presentar alguna denuncia que tenia que ir yo a la Comisaria y que si no estaba de acuerdo con el procedimiento, que fuera a la Generalitat y que me quejára alli.
  Total que al final y despues de discutir y discutir, tube que salir de la Farmacia SIN los medicamentos, bajo la amenaza del Policia de que iban a ir al Juzgado a presentar una denuncia contra mi, por no se que amenazas ????? ¿Alguien puede informarme de como proceder?. Mi mail es: alfreditof@hotmail.com
  Gracias.

   
  • angelsmcastells

   28 Juny 2012 at 19:00

   Alfredo, li passo el teu mail a un advocat. Salut!

    
   • Alfredo

    28 Juny 2012 at 19:03

    Muchas Gracias.

    Espero noticias.

    Saludos,

     
   • angelsmcastells

    28 Juny 2012 at 19:07

    Alfreddo, contesta al mail que te he enviado con un número de teléfono donde se te pueda localizar. Muchas gracias.

     
   • Alfredo

    28 Juny 2012 at 19:14

    Hola Angels:
    No he recibido tu mail.
    ¿Me lo puedes volver a enviar?

     
 6. angelsmcastells

  28 Juny 2012 at 19:20

  Vist a http://www.lavanguardia.com/salud/20120628/54318771451/caos-en-farmacias-por-caida-sistema-informatico.html
  Barcelona. (Redacción).- Muchos de los catalanes que, este jueves, han ido a la farmacia en busca de algún medicamento, seguramente han vuelto a casa sin él. La explicación radicaría en el bloqueo del sistema informático del Servei Català de la Salut, un sistema que responde al nombre de SIFARE y que usan todas las farmacias catalanas para saber qué fármacos ha recetado el médico a cada usuario. Y claro, cuando éste no funciona, el despacho de medicamentos se hace inviable.

  “Llevábamos una semana que funcionaba más o menos, pero esta mañana los errores han sido continuos. Sin esta herramienta nosotros podemos hacer poca cosa. Si son clientes habituales, les dices que vuelvan por la tarde. Pero si es gente que está de paso, los pierdes”, ha relatado a LaVanguardia.com Ester, trabajadora de una farmacia de Argentona.

  El col·legi de farmacèutics de Barcelona, que ha pedido a los usuarios que se abstengan de ir a las farmacias en el caso de que no sea urgente, se ha apresurado a matizar que nada tiene que ver el problema que han sufrido hoy, con la implantación, este próximo domingo, del sistema de copago.

  Además de este problema informático, los farmacéuticos se están encontrando con otra dificultad añadida estos días: personas que se niegan a pagar el euro por receta (para ser más exactos, por medicamento) que los usuarios catalanes deben pagar desde este pasado sábado.

  “Nos encontramos con personas que no quieren pagar. Hemos elaborado una especie de formulario en el que les pedimos que dejen constancia de su negativa. Les anotamos el CIP de la tarjeta sanitaria además de pedirles una fotocopia del DNI. Muchos se niegan a pagar la fotocopia. Tenemos muchos problemas”, narra Maria Rosa, responsable de una farmacia de la calle Ferran de Barcelona.

   
 7. Ectòrix

  29 Juny 2012 at 21:57

  Oh, oh, doncs jo també vull un carnet d’aquests d’insubmís! El que passa és que no vaig mai a la farmàcia, però sempre que hi hagi d’anar, ja em negaré a pagar. Llavors, quan arribi la sol·licitud de la Generalitat de pagar la taxa amb el recàrrec, s’ha de recórrer, veritat? I aquests advocats gestionen en grup totes les reclamacions?

  El trobo també prou malament és que, com bé has exposat, els farmacèutics esdevenen cobradors d’impostos. És una manera com l’administració va ampliant les seves funcions coercitives o extractives arreu, per llocs on no hauria de ser, llavors així també es normalitza la situació, de manera que en un futur bé ens poden fer pagar, a saber, un euro per cada trucada, i com que hi estaríem acostumats, no ens queixaríem. A més, és que aquests diners no van a salut! No té sentit!

   
  • Alfredo

   8 Juliol 2012 at 21:42

   Hola Ectòrix: Piensa que los farmacéuticos no solo hacen de cobradores de impuestos por el tema del euro por receta, pues – al igual que cualquier comerciante – tambien recáudan el IVA.
   Sobre el derecho a NO pagar el euro por medicamento, contra mas seamos, mejor.

    
 8. Mae Olibo

  7 Juliol 2012 at 13:50

  Hola Ángels:
  estoy perdida con esto del “copago farmacéutico y sanitario”,intento informarme, pero sigo perdida.
  El caso es mi padre:pensión no retributiva y enfermedad crónica.Hasta ahora,desde el 24 junio, hemos pagado en la farmacia 16 euros por las recetas.Esta semana me he negado,me han dispensado las medicinas pero también me han instruido para que cada vez que recoja una medicina y no pague 1 euro, he de llevar la fotocopia del DNI y un impreso relleno.
  Una incoherencia que si me niego a pagar el euro, después tenga que gastarlo en fotocopias más mi tiempo.
  Quiero negarme de “formal legal” y tener los conocimientos sobre ello, me puedes ayudar?
  Muchas gracias de antemano y mi máximo reconocimiento por tu trabajo.

   
  • angelsmcastells

   7 Juliol 2012 at 16:13

   Hola Mae, el impreso te lo tienen que facilitar en la farmacia, por duplicado, y una copia es para ti. No tienes que abonar nada por el papel, y en los casos que conocemos, también en la farmacia se encargan de hacer la fotocopia. De hecho, incluso existen dudas sobre si es válida la petición de adjuntar fotocopia del DNI. No sé donde vives, pero seguro que puedes encontrar una farmacia que te facilite los trámites. Desde la IPP están investigando con abogados la mejor respuesta a dar y en pocos días se hará público un folleto con todas las instrucciones que solicitas, y más. Pero perdona en que no esté de acuerdo en que tanto da pagar por la fotocopia como pagar por el euro por receta. Aqui no se trata de ver donde puedo ahorrar unos céntimos, sino de oponerse a una tasa sobre la enfermedad profundamente injusta y de dudosa legalidad. En la carta que hemos hecho a los farmaceuticos y la explicación inicial que la precede creo que quedan bien claras las diferencias. Y seguiremos insistiendo. Un abrazo!

    
 9. Mae Olibo

  8 Juliol 2012 at 11:34

  Gracias Ángels,estaré alerta a toda la información. Sigo tu blog.
  Discúlpame sino me he expresado bien en cuanto al comentario del euro y las fotocopias.Es cierto que no se trata de ahorrar , sino de sublevarse.
  Un saludo

   
 10. Anna

  8 Juliol 2012 at 16:38

  Hola, Àngels. En una setmana, vaig a buscar els meus dos medicaments de recepta electrònica -crònics-, i serà la primera vegada que em puc trobar amb l´assumpte de pagar l´euro per recepta. Jo no el vull pagar de cap manera, i 1 ni 2 euros, a més perquè sóc una persona amb discapacitat i per això prenc aquesta medicació. No sóc pensionista, estic en actiu i tinc 44 anys. La meva forma de ser, que m´ha fet entrar en les assemblees de barri i en la protesta contínua, no em permeten caure en el parany de pagar sense saber qui es quedarà aquests 500 milions d´euros, d´aquest govern tan cínic i corrupte, amic del PP, i de tots els lladres i banquers. Però, no tinc advocats, tinc un sou des de fa només un mes -he estat molt de temps a l´atur- de no més de 600 euros, i tinc por de les conseqüències econòmiques que pugui tenir que em negui a pagar els euros maleïts per la recepta de crònics. Ja em diràs alguna cosa. SALUT!

   
  • angelsmcastells

   8 Juliol 2012 at 17:22

   Hola, Anna! No sé si ets de Barcelona, però s’estan preparant algunes accions per anar en grup a les farmàcies i fer el gest de no pagar l’euro per medicament. Si de cas, em dius d’on ets o ho preguntes a la teva associació de veins, que algunes sé que s’ho plantejen. Per altra banda, les repercusions econòmiques sembla que no poden ser tant costoses (un 20%, o sigui, per diues malalties, 40 cèntims, si és que s’atreveixen a fer les accions pertinents de represàlia, que crec serà dificil pel tipus de gent que es nega a pagar… i perque si som molts, els serà més car prendre mesures que fer la vista grossa. De fet, ja parlen de retirar la mesura al gener.

   D’aqui a pocs dies treurem un material molt clat amb totes les preguntes que la gent ens fa, els pros i els contres, però pensa que som molta gent, i que tenim advocats que si cal ens ajudaran sense cobrar a les persones insubmises… Una abraçada Anna, força i compta amb Dempeus i amb mi.

    

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: