RSS

Blog Action Day, Dempeus i l’empoderament: #powerofwe”

15 oct.

No veig millor manera de participar en el “Blog Action Day” que reproduir bona part de la magnífica entrada de l’Elena en el bloc de Dempeus, sumant-hi, per dret propi, alguna imatge i declaració de Dempeus per la Salut Pública. El Blog Action Day té,  enguany, el lema #powerofwe.

És un lema molt adient perquè la força que ens dona la comunicació oberta a través de la xarxa és impressionant. És tanta que fa pensar que no ens durarà massa. És una eina molt poderosa i hem sabut aprofitar-la be. Dediquem aquest post a fer un petit repàs de la nostra força a través dels blocs.

Y sobre “el poder de nosaltres” que també podem traduir per empoderament, recordar que ja deiem en el Manifest inicial de Dempeus:

(…) La situació de crisi econòmica es ve a sumar al vell argument dels “límits econòmics del finançament públic”, per debilitar l’exigència dels drets i culpabilitzar la ciutadania. Es vol imposar una mena de “Pacte Apolític neutral” que obriria camí a la mercantilització de tot el sector… quan aquestes polítiques ultra-liberals estan fracassant a tot arreu.
Nosaltres, que provenim de diferents experiències, formacions, oficis i disciplines, organitzacions socials i polítiques, de diverses lluites i amplis compromisos socials, ens reafirmem en la concepció de la Salut com una categoria superior a la simple atenció en sanitat o l’absència de malaltia. Salut és aquella manera de viure, personalment i col•lectiva, autònoma, joiosa, plena, solidaria i harmònica amb un/a mateix/a, amb la resta de persones i amb l’entorn. Una definició que permet abordar el binomi salut/ malaltia des d’una visió en les seves tres dimensions : biològica, psicològica i social. Per tant ens comprometem a actuar en promoció, protecció i prevenció de la salut ,i a partir de les seves causes, dels Determinants de Salut: treball i les seves condicions, gènere, classe social, educació, estils de vida, medi ambient, urbanisme, origen, autonomia, mobilitat, etc .Ens orientem a promoure la reflexió col•lectiva, generar debats, cercar acords des de la nostra pluralitat, manifestar públicament les nostres opinions i propostes, engrescar la mobilització social i l’acció cívica i política cap als objectius acordats. Igualment, per les característiques i composició del Grup, ens comprometem a donar a conèixer les elaboracions col•lectives i personals que tinguin interès per a la reflexió i l’acció sobre el tema. I a comprometre al màxim de persones en la defensa de la salut pública.” (…)


I segueixo amb l’entrada de Dempeus:
Un cas emblemàtic ha estat el moviment 15M, que ha estat possible en gran part per la difusió per la xarxa, tot i que la primera guspira es va encendre a Tunísia. L’èxit d’aquella revolta popular va fer que es propagués a altres països del nord d’Àfrica, com Egipte, Líbia, Algèria, Gaza, Líban … i va néixer l’anomenada “primavera àrab”. Posteriorment aquest moviment es va estendre a Europa i Amèrica, però on més ha quallat ha estat a Espanya.
La plaça Tahrir s’ha convertit en un de los símbols de la Primavera Àrab, que va començar a Tunísia.
12/05/2012
Integrants del Moviment 15M abarroten la cèntrica Puerta del Sol de Madrid en el primer aniversari del moviment reivindicatiu

Manifestació contra les retallades

Un altre cas d’utilització profitosa de la xarxa i els blocs ha estat la resposta massiva a les retallades sanitàries, especialment a Catalunya, on hem patit les retallades més dures i des de fa més temps.

Des de la gran manifestació del 14 de maig de 2011, just un dia abans del naixement del 15M, les concentracions, manifestacions, actes, blocs, conferències, … contra les retallades sanitàries s’han anant multiplicant al nostre país.

Una mostra del blocs dedicats a la lluita contra les retallades sanitàries la trobareu aquí.


Un altra exemple d’utilització de la xarxa ha estat el magnífic treball de denúncia de les corrupteles de la sanitat dut a terme per la revista cafèAMBllet. El vídeo El major robatori de la història de Catalunya, que va destapar els escàndols de la sanitat catalana, han estat vistos més de 500.000 vegades en les seves versions en català i en castellà.


I sense voler ser exhaustius volem mencionar per acabar aquest post el moviment dels @iaioflautes, que va sorgir fa un any i des de llavors estan presents en totes les lluites d’aquest país en contra de les retallades de drets i serveis públics. Com comença el seu manifest:

Som de la generació que va lluitar i aconseguir una vida millor per als seus fills i filles. Ara estan posant el futur de les nostres filles i nétes en perill. Estem orgullosos de la resposta social i de l’empenta que estan mostrant les noves generacions en la lluita per una democràcia digna d’aquest nom i per la justícia social, contra els banquers i els polítics còmplices. Estem al seu costat, de sentiment, a les assemblees de barri i també a l’acció. Si volen desqualificar la seva valentia anomenant-los “perroflautas”, a nosaltres ens poden anomenar “iaioflautas”.

I avui en el Blog Action Day hem volgut des de Dempeus per la salut pública i Punts de Vista. mostrar-vos aquests exemples del nostre poder.

 
Deixa un comentari

Publicat per a 15 Octubre 2012 in Mitjans de comunicaci

 

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: