RSS

La sanitat no ha de ser un negoci!

12 des.

Natalia i David

50 entidats de tot Catalunya s’han sumat per manifestar-se contra la corrupció i less recortallades. A la idea original de la CUP en Reus (Baix Camp) s’hi uneixen, entre moltes d’altres, Esquerra Unida i Alternativa, la secció local de Reus d’Iniciativa per Catalunya-Els Verds (ICV), la Plataforma de Afectados por los Recortes Sanitarios (PARS), Can Ruti Diu Prou, Badalona Indignada, els sindicats UGT de les comarques de Tarragona, CCOO del Baix Camp, CGT, Metges de Catalunya, la revista Cafè amb Llet, Dempeus per la Salut Pública i Procés Constituent.

Boi Ruiz a Reus Llegim en El Pais: El pasado martes representantes de estas organizaciones quisieron mostrar su unidad realizando un acto público en el antiguo Hospital Sant Joan de Reus. La encargada de ejercer de portavoz fue Natàlia Fuertes, que denunció que su madre “murió por los recortes” sanitarios. “Mi madre murió en 2011 por un aneurisma, no la intervinieron en el hospital de la Vall d’Hebron hasta al cabo de 65 horas, y finalmente fue al hospital Clínic y allí murió. En los hospitales nos decían que los quirófanos estaban llenos, que había gente tan enferma como ella”, relató Fuertes. “La máquina que podía salvarle la vida estaba averiada desde hacía meses. Los mismos médicos nos dijeron que no tenían medios. Tardé unos días en denunciarlo, hasta que vi al consejero de Salud, Boi Ruiz, diciendo en la televisión que los recortes no afectan a las urgencias”, explicó Fuertes, que fue la encargada de leer el manifiesto de la marcha, consensuado entre todos los participantes. El texto alerta de que “con la excusa de la crisis” Ruiz ha encontrado “el momento oportuno para empezar a desmantelar la sanidad para regalarla al sector privado” (seguir leyendo aquí)

MANIFESTACIÓ: LA SANITAT NO HA DE SER UN NEGOCI

19h Mercat Central REUS

Ens trobem en un moment crucial per garantir els nostres drets i serveis públics, i especialment, la sanitat. Tot i que no ve de nou: els teòrics de la privatització dels serveis públics –i la sanitat- començaren la seva tasca als anys 80 i 90; ara, amb l’excusa de la crisi que ells han provocat, el senyor Boi Ruiz i la seva colla han trobat el moment oportú per començar a desmantellar la sanitat i embolicar-la a trossets per regalar-la al sector privat.

La manca de control per part de les institucions, el sistema gerencial i la gestió privada, entre d’altres, sumat a l’externalització dels serveis no-assistencials per part de l’ICS, han generat grans negocis privats al llarg d’aquestes dècades i han propiciat que molts s’hagin embutxacat els nostres diners. I, ara, els carronyers de la crisi, pretenen convertir el sistema sanitari (el gran pastís del sistema públic) en el seu negoci privat, ja sigui a través de mútues o d’empreses proveïdores de serveis.

cartellreusencdimecresCom sempre, amb els nostres impostos paguem la inversió i els concerts público-privats, i ells es queden amb els beneficis. Uns beneficis que estan per sobre de la qualitat del servei que rebem i dels drets dels treballadors i treballadores. A mesura que s’apliquen retallades pressupostàries i en els sous dels mal pagats professionals de la sanitat, la qualitat de la sanitat pública es deteriora i les mútues cada cop tenen el camí més pla per anar captant nova clientela, farta de llargues llistes d’espera i manca d’atenció.

D’aquesta manera, es va creant progressivament un doble sistema sanitari. Un per a pobres, que hem d’esperar dos anys per rebre una operació quirúrgica. I, un per als rics, que en un mes són operats per professionals pagats amb els nostres diners, en hospitals pagats amb els nostres impostos i amb maquinària comprada amb els pressupostos públics.

Davant d’aquesta situació, cal més que mai que els i les professionals de la sanitat prenguem un paper actiu en defensa de la sanitat pública, així com que els usuaris i usuàries ens hi impliquem. Perquè quan hi ha retallades, hi ha menys prevenció, menys servei i menys professionals. I, això, vol dir més llistes d’espera, més mortalitat i més negoci privat.

El que ha passat a Reus, no és un fet aïllat. És una peça més d’aquesta gran xarxa que es diu sistema públic sanitari català. Cal exigir responsabilitats a tots i totes les que han fet de la sanitat un negoci, però sobretot, cal unir-se per salvar el que ens ha costat tantes dècades de lluita aconseguir, i posar les bases d’un nou model públic, universal i de qualitat que ens garanteixi l’accés a la sanitat a tots i totes, més enllà del nostre lloc d’origen o dels diners que tinguem.

Si ens roben la sanitat, ens retallen la vida!

 

Etiquetes: , , , , ,

One response to “La sanitat no ha de ser un negoci!

 1. Isabel

  13 Desembre 2013 at 18:02

  Hace unos días leía, “En el año 2012 -indica el Idescat- las defunciones en Cataluña han sido 62.766, un 5,3% más que en el año anterior. Este incremento supone una ruptura de la estabilización, ya que desde el 2007 el número de defunciones anuales se mantenía alrededor de 59.000”.

  Un par de párrafos más abajo, “Consultados dos epidemiólogos, me dicen que en 2012 no hubo hechos extraordinarios que puedan explicarlo, como un brote de una determinada enfermedad. Ambos, como otros médicos a los que he pedido su parecer, me dicen que no ven más razón posible que no sea la implementación por la Generalidad de los brutales recortes sanitarios.”

  Tres párrafos más y, “El mismo organismo de la Generalidad afirma que “la tasa bruta de mortalidad (defunciones por cada 1.000 habitantes) se sitúa en el 8,4‰ en Cataluña. Por ámbitos territoriales, las tasas más elevadas se registran en las Tierras del Ebro (10,4‰) y el Alto Pirineo y Arán (10,3‰). De las 41 comarcas, 27 superan la media catalana, y presentan los valores máximos El Pallars Jussà (16,3‰) y El Priorato (13,9‰)”.

  Fuente: http://www.cronicaglobal.com/es/notices/2013/12/gran-aumento-de-la-mortalidad-en-cataluna-2846.php

  Sinceramente, me dejó sin palabras y aún sigo sin poderlo asimilar. Y, además, llevo mal la enorme pasividad de nuestra sociedad. Lo siento, no me siento nada optimista.

  Un abrazo.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: