RSS

Declaració del Parlament de Catalunya amb motiu del dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

25 nov.

imageEl ple del Parlament de Catalunya va aprovar el dijous passat una declaració institucional, signada per tant per tots els grups parlamentaris, amb motiu del dia internacional de l’eradicació de la violència contra les dones, que es commemora avui, el 25 de novembre.

El Parlament rebutja la violència contra les dones i es compromet a “contribuir institucionalment a eradicar-la mitjançant un actitud decidida” i reprèn el compromís de lamentar a l’inici de cada ple els casos de violència masclista que s’hagin esdevingut des de la sessió anterior, i de recordar el nombre total de víctimes mortals, amb l’objectiu d’avançar en la sensibilització i prevenció respecte a aquesta violència.

Aquest és el text íntegre de la declaració:

“Declaració del Parlament de Catalunya amb motiu del dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

“Amb motiu del dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, que se celebra el 25 de novembre, el Parlament de Catalunya vol manifestar el rebuig a la violència masclista i vol contribuir institucionalment a eradicar-la mitjançant una actitud decidida.

“Les xifres visibles de la violència masclista en totes les seves formes i expressions, com els maltractaments en l’àmbit de la parella, la violència sexual o els assetjaments laborals, entre altres múltiples manifestacions, i l’evident augment de la violència entre la població més jove constaten una realitat inacceptable en qualsevol país democràtic.

“I Catalunya no és aliena a aquesta realitat. Segons dades oficials, enguany 6 dones han estat assassinades i en els darrers deu anys ho han estat 106 dones. És una xacra que no para de créixer dramàticament i que qüestiona els fonaments de la democràcia, incapaç de garantir el dret de les dones a viure lliures de violència.

“Malgrat que avui hi ha legislació específica, com la llei orgànica 1/2004, del 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, la llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, o la recentment aprovada llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, que representen un pas ferm per a traslladar la violència masclista de l’àmbit privat a l’àmbit públic i polític, el Parlament de Catalunya constata la necessitat de reafirmar un compromís estable i perseverant de les administracions públiques i d’adoptar les mesures i dotar els recursos que permetin abordar la xacra de la violència masclista des d’una perspectiva integral i multidisciplinària i incidir en tots els factors que la perpetuen.

“En aquest mateix sentit, el Parlament de Catalunya es fa ressò de les demandes de les organitzacions que alerten dels incompliments de la legislació internacional, de la necessitat d’impulsar el desplegament a Catalunya de disposicions per a eradicar la violència masclista i de la necessitat de fer un canvi de rumb decisiu, amb polítiques actives i valentes de lluita contra el masclisme.

“Cal fer saber als agressors el rebuig i la condemna absoluta de totes les expressions de violència masclista, també de les més subtils i simbòliques. Cal emetre un missatge contundent per tal que quedi clara la tolerància zero cap als feminicidis i la violència masclista en totes les seves formes.

“En aquest sentit, el Parlament de Catalunya, en compliment de la declaració sobre la primera víctima mortal per violència masclista a Catalunya del 2015, llegida el 22 de gener de 2015, ha reprès el compromís de ‘lamentar a l’inici de cada sessió plenària, cada vegada que hi hagi una dona morta per violència masclista, el nou cas ocorregut i el nombre total de víctimes mortals, com a mesura per a avançar en la sensibilització i la prevenció de la violència masclista a Catalunya.'”

“Atès que és necessària més sensibilització de la societat cap a aquesta xacra que és la violència contra les dones, el Parlament de Catalunya fa seva la reivindicació de les institucions públiques i la societat civil de desplegar la llei d’igualtat efectiva de dones i homes.”

 
Deixa un comentari

Publicat per a 25 Novembre 2015 in Gènere

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: