RSS

On vas, Europa?

18 juny

pict_20080618pht32144.jpgAvui, el Parlament Europeu ha fet un pas transcendent en la manca de respecte del drets humans. No podia començar pitjor la política d’immigració comuna: el primer pas donat de conjunt ha estat insultant, prepotent i repressiu. S’ha aprovat per 367 vots a favor, 206 en contra i 109 abstencions la Directiva de la vergonya. Aquesta Directiva autoritza una retenció de fins 18 mesos en camps de refugiats a fi que els Estats procedeixin a un retorn dels “sense papers” que en realitat es pot fer en pocs dies. Però hi ha més mesures que lesionen els drets humans: per exemple, es condemna a les persones expulsades a no poder acollir-se al dret d’asil o de reagrupament familiar durant 5 anys, i no es donen garanties front a la reclusió o expulsió de persones en situació vulnerable (malalts, menors d’edat, o per qüestions familiars.)

La prova del desplaçament vertiginós cap a la dreta més retrògrada del Parlament Europeu –i la timidesa culpable dels socialistes sobre la directiva– es demostra en el fet que Jacques Delors, president de la Comissió Europea de 1965 1 1995, recomanava ahir en un article a Le Monde “reemprendre l’elaboració d’aquesta directiva sobre bases més conformes a l’idea que tenim de la manera amb que Europa ha de respectar la dignitat de les persones”. I avui mateix Josep Borrell, president del Parlament del 2004 al 2007, ha votat en contra, al contrari del que han fet la majoria d’eurodiputats socialistes espanyols. Per no dir que la immensa majoria de parlamentaris liberals i populars que han votat a favor amb entusiasme semblen enyorar directament l’Europa del feixisme.

En canvi, tots els diputats del grup confederat de l’Esquerra Unida Europea i de l’esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL) han votat en contra. L’eurodiputat d’ Izquierda Unida Willy Meyer ha declarat indignat en acabar la votació que “amb aquesta Directiva es pretén deportar a 8 milions de persones sota la figura de la detenció administrativa”, i recordava que aquesta Directiva posa fi a l’ Europa garantista.”

Si Europa va cap a la dreta amb tanta velocitat, hem de saber guanyar terreny i raons per a la democràcia a les eleccions europees del proper any. Altrament, aquesta Unió Europea –i aquesta correlació de forces en el Parlament– ens està fent còmplices de l’ignominia.

 
3 comentaris

Publicat per a 18 Juny 2008 in Ciutadania/Política, Europa

 

Etiquetes: , ,

3 responses to “On vas, Europa?

 1. Toni Barbarà

  19 Juny 2008 at 10:55

  Quina ratxa! Directiva de la vergonya per a la deportació d’immigrants, directiva del temps de treball de 65 hores o del retorn a l’esclavatge, fórmula de contractació individual “opt- out” al marge de sindicats ni convenis laborals,… Bronca al poble irlandès ple de “desagraïts” amb la U.E. i que “no saben votar” el sí que cal !! Realment és per començar a sentir basques i demanar asil polític a un altra continent.

   
 2. Jose Martín

  19 Juny 2008 at 16:15

  Abans no s’amagava que Europa era una unió econòmica. Ara, que vol ser política, només es regeix pels criteris macroeconòmics imitant el model americà i desmuntant l’estat del benestar.

   
 3. Antoni López

  20 Juny 2008 at 10:48

  Els vots de l’abstenció es poden sumar als que han votat a favor.La indiferencia en un problema aixis nomes es pot entendre com a cinisme.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: