RSS

Michel Löwy i la crisi social i ecològica

06 des.

calentamiento-planeta-tierra.jpgEl proper dia 9 comença la Cimera de Copenhague sobre el canvi climatic,  i davant les diverses previsions que es fan arreu sobre el seu resultat –des de les més optimistes que donen per gairebé aprovat una espècie de Govern Mundial sobre contaminació,  fins a les que donen ja per tancat el resultat amb els acords de reducció d’emissió de gasos contaminants entre Xina, Rússia i els Estats Units– té sentit anar a la base, als perills reals per a la vida en el planeta d’aquest sistema econòmic al que sembla impossible poder regular per a preservar la mateixa espècie humana.

Dels perills d’aquesta manera de produir, molt més immediats del que es vol acceptar– en parla  precisament el pensador marxista Michael Löwy en aquest  videu molt senzill, amb un llenguatge molt planer, en el que es resumeix la  intervenció que va fer a Barcelona el passat 26 de novembre, explicant els reptes del nostre temps amb el títol Anticapitalisme i ecosocialisme del segle XXI. Respostes a la crisi social i ecològica.

En la convocatòria de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, l’organització que el va convidar a fer aquesta conferència, es pot llegir:

Michael Löwy (nascut a Sao Paolo el 1938 i afincat a Paris des de 1969) investigador al Centre National des Recherches Scientifiques de Paris, és un dels pensadors marxistes contemporanis més reconeguts. Ha treballat  a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales i ha estat professor visitant en universitats de tot el món. Ha publicat més d’un vintena de llibres i innumerables articles, traduïts a 21 llengües, entre elles anglès, castellà, francès, portuguès, italià, alemany, i català. La seva obra aborda una gran amplitud de camps com ara: teoria marxista, qüestió nacional, moviments socials i polítics a Amèrica Llatina, ecologia política, marxisme i religió, sociologia del coneixement, i moviment surrealista. Ha participat activament en el moviment “antiglobalització” i ha estat conferenciant en diversos Fòrums Socials Mundials, i és animador de la xarxa ecosocialista internacional.

Els seus articles han aparegut en revistes com: New Left Review, Monthly Review, Capitalism Nature and Socialism, InternationalviewPoint, New Politics, Contre-temps, Critique Communiste, Erre, Herramienta, OSAL, o Viento Sur.

Entre els seus llibres més coneguts: La Teoría de la Révolución en el joven Marx (1973), Dialéctica y Revolución (1975), Los Marxistas y la Cuestión Nacional (1978), Marxisme et romatisme Révolutionnaire (1979), Ideologia y Ciencia Social (1985), Paysages de la vérité (1985), Marxisme et theólogie de la Libération (1988), ¿Qué es la Sociología del conocimiento? (1991), Revolte et Melancolie (1992), On Changing the World (1993), La pensée de Che Guevara (1997), Redempción y Utopia (1997), Fatherland ou MotherEarth? Essays on the National Question (1998), La guerre des Dieux (1998), L’étoile du matin (2000), Walter Benjamin: aviso de incendio (2003), Franz Kafka: reveur insumis (2004) i Che Guevara, une flamme qui brule encore (2007).

Es coautor del Manifest ecosocialista internacional (2001) amb Joel Kovel.


 

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: