RSS

UNIVERSITAT PEL DIÀLEG I LA PAU

25 abr.

Ahir es va presentar el manifest que podeu llegir al final i que signen de moment 24 ex-rectors de diferents Universitats i una ex-rectora (Rosa Virós, de la UPF). Es va presentar en roda de premsa al Col.legi de Periodistes amb una nombrosa presència de mitjans. Tanmateix, el ressò que avui n’ha fet la premsa escrita ha estat escàs: sembla que no hi ha titul.lar si no es cau en la mateixa trampa que el manifest denuncia: la violència verbal, les discrepàncies estridents, la personalització del desacord. Si entreu a la web http://unipaudialeg.blogspot.com/2007/04/prova.html podreu saber els noms de tots els que han signat fins ara i tenir més informació sobre la manera d’adherir-vos en el cas que que us uneixi alguna mena de vincle amb el món universitari.

En qualsevol cas, val la pena donar la benvinguda a la iniciativa per la pau i el diàleg i cal confiar en que l’experiència creixi i s’extengui més enllà de les universitats.

Text del manifest:

Com a ciutadans i ciutadanes, demòcrates i universitaris, ens sentim obligats a expressar públicament la nostra preocupació pel risc creixent de que la política institucional es desacrediti cada cop més davant de la nostra societat, afeblint la legitimitat del sistema democràtic.

* La transformació del desacord polític en un exercici d’enfrontament permanent de gran violència verbal és una amenaça per al clima de convivència i també per al desenvolupament econòmic i social del país. La conversió d’alguns mitjans de comunicació en transmissors incessants de desqualificacions i injúries obstaculitza l’aproximació entre posicions discrepants que ha de ser l’objectiu del debat democràtic.

* En democràcia, les diferències ideològiques, socials o territorials han de ser i poden ser gestionades per la via de la negociació, amb exclusió categòrica de la violència terrorista, de l’extorsió i de l’insult personal. No pot haver-hi diàleg democràtic sota l’amenaça de la violència. No pot haver-hi un acord durador sense diàleg. Reclamem que així sigui també de manera especial en el procés de recerca de la pau civil al País Basc, un procés que exigeix absència de violència i respecte als drets humans.

* Les entitats representatives del món del treball i de l’empresariat, els col.legis professionals, les organitzacions no governamentals, les universitats i altres col.lectius socials han de reclamar a tots els dirigents polítics que –per damunt dels seus interessos partidistes- demostrin un respecte inequívoc als valors i les regles de l’estat democràtic de dret que garanteixen la convivència ciutadana.

Per tot això i en l’àmbit universitari, ens comprometem a impulsar i donar suport a totes les iniciatives destinades a promoure els valors que inspiren la cultura del diàleg i de la pau. L’enfortiment d’aquests valors és el fonament més sòlid per a desterrar del nostre entorn totes les manifestacions de la intolerància, la violència i la guerra.

 
Deixa un comentari

Publicat per a 25 Abril 2007 in Pau

 

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: