RSS

El valor de la salut i els procediments de “mercat”

26 oct.


captura-sanidad.JPG

Desprès que el bloc de Dempeus  es fes ressò del tracte inqualificable que va rebre Jesús Pérez, de 59 anys, tret d’un quiròfan quan ja estaven a punt d’operar-lo per impagament de la darrera quota d’assegurança de 166,44 euros (notícia que va publicar El País i que Dempeus va recollir) aquesta organització ha rebut un misatge de SANITAS en el que expliquen que, desprès de fer les oportunes investigacions, la responsabilitat recau a la clínica Vissum i que per la seva banda varen cometre l’error de denegar una autorización para una intervención que ya estaba autorizada, independientemente de si se pidió una modificación posterior. Esta autorización también debía ser independiente de si la póliza figuraba o no como impagada. Además de reconocer el error, Sanitas ha tomado medidas para que no vuelva a repetirse una situación como ésta.”… I desprès al.leguen que no se’ls va avisar que en Jesús Pérez ja estava a quiròfan, que fan 15 M. d’actes mèdics cada any sense problemes, i que ja s’ha facilitat el tractament adequat al senyor Pèrez….

El que m’interessa de manera especial, però, són les reflexions que des de Dempeus per la salut pública es fan en relació a aquesta situació i personalment em sumo a reflexionar sobre el motiu pel que es poden donar situacions com la que lamentem… si tan fàcil és desdir l’operació d’una persona que ha patit l’angoixa d’entrar a quiròfan, si és un fet que ningú nega que una persona que necessita una operació a la vista ha rebut aquest tracte tan inhumà, és que hi ha alguna cosa més, al marge del fet concret i anant al fons del problema, que fa que a la sanitat privada siguin massa freqüents auqest tipus de situacions. La persona malalta no és el centre on convergeixen els interessos i preocupacions del sector privat de la sanitat, perquè d’altra manera no s’hi posaria per davant si s’està o no al corrent del pagament de la darrera quota… I si cal, aquí en tenen un altre exemple: una amiga tenia una manera molt fàcil de treure’s de sobre les ofertes de Mútues privades per subscriure una pòlissa… sols havia de dir que patia una malaltia crònica perquè immediatemt li retiressin l’oferiment.

Per més estrany que sembli –o per més que es vulgui negar– el “mercat” no és cap bon instrument per a garantir un tracte igual, de respecte i qualitat en la salut per a tota la població. Els negocis privats a la salut porten desatenció, perquè per la seva pròpia lògica els guanys s’anteposen a les persones malaltes… I amb aquesta mentalitat  que pot servir perfectament per vendre begudes refrescants, quan es tracta de salut pot passar de tot: des de que una persona mori abandonada a la porta d’una clínica privada de Barcelona perquè no li donen assistència, fins a que es practiquin operacions sense garanties per a fer front a possibles complicacions de quiròfan, i amb el pitjor desenllaç.

Dempeus per la salut pública defensa el sistema públic de salut i seguirà intentant convèncer amb arguments, exemples i fonamentació científica de que per a una sanitat amb més equitat i justícia, cal que cada vegada –en aquest sistema mixt que tenim– la sanitat pública sigui més gran, amb més qualitat i prestigi i amb més investigació. I seguirà maldant perquè des de tota la sanitat (pública i privada) es segueixi donant el tracte més digne a les persones.

 
1 comentari

Publicat per a 26 Octubre 2009 in Salut, Serveis Públics

 

Etiquetes: ,

1 responses to “El valor de la salut i els procediments de “mercat”

  1. Carles

    26 Octubre 2009 at 20:43

    No són Sanitas y Adeslas les que s’han sortit de MUFACE perque no els hi surt a compte? Van bé per fe clients! Salut i un jersey, perdó, Rebeca! Carles.

     

Deixa un comentari