RSS

Carta oberta a tots els dirigents polítics que es reuniran el 15 de novembre a la Cimera de la Casa Blanca

06 nov.

barack-obama-i-rahm-emanuel.jpg

Em van arribant propostes per una sortida de la crisi que no carregui els seus costos a la immensa majoria de la població. Els autors de la carta que reprodueixo són post keynesians i es dirigeixen als 20 dirigents mundials que es reuniran el 15 de novembre a la Washington. De fet, potser s’haurien de dirigir a Barack Obama i Rahm Emanuel, però el que interessa és el que diuen. Reprodueixo doncs, els paràgrafs més significatius de la carta escrita per Paul Davidson, editor del Journal of Post Keynesian Economics i Henry Liu, professor visitant de Desenvolupament Global del Departament d’Economia de la Universitat de Nova York. Diu així:

“L’hivern del 2007-2008 serà l’hivern del descontentament econòmic i l’inici del final de la creença de que els mercats financers sense regles promouen l’eficiència econòmica, el creixement i la prosperitat. Durant més de tres dècades els principals economistes han predicat –i els polítics han acceptat—el mite de l’eficiència dels mercats mentre enterraven el pensament i l’anàlisi de John Maynard Keynes sobre la interconexió dels mercats financers i el sistema de pagaments mundial.

Els que no han après les lliçons de la història estan condemnats a repetir els seus errors. Els economistes semblen haver oblidat la Gran Depressió que va seguir al col•lapse dels mercats financers sense control dels Estats Units el 1929. Ara la història es repeteix .(…) El problema de les hipoteques subprime va començar el 2007 i ha passat de ser una petita senyal en el radar econòmic a una situació de col•lapse dels mercats financers i amenaça la viabilitat de les institucions financeres de tot el món si el contagi es difon amb rapidesa via sistema de pagaments internacionals existent. Si volem prevenir una Gran Depressió és el moment de recuperar la visió de Keynes sobre el sistema de pagaments internacionals perquè cada país pugui dur a terme una política de plena ocupació sense témer per l’equilibri de la seva balança de pagaments ni pels problemes financers que es produeixen en altres països que tenen infectat el seu sistema bancari i financer.
Es pot evitar una nova Gran Depressió si els dirigents polítics del mon reconsideren el sistema analític de John Maynard Keynes (actualitzant) per al segle XXI el Pla que Keynes va proposar a Bretton Woods.

La nova arquitectura financera hauria de crear (1) un nou règim monetari global sense cap moneda hegemònica, (2) relacions comercials globals que donin suport en lloc de retardar el desenvolupament interior dels països (3) un clima econòmic global que estimuli a tots els països a promoure la plena ocupació i augmenti els salaris de la força de treball.”

eleanor-and-franklin-delano-roosevelt-posters.jpg
Segons com es miri, de tan obvi com és, no sembla que demanin res d’extraordinari… però segurament serà massa i tot per Barack Obama. I no aniria malament mirar encara una mica més amunt en la història dels Estats Units. Penso que seria bo que Obama, en lloc de cercar l’assessorament de l’equip de Bill Clinton, comenci a prendre lliçons –com a mínim– de Franklin Delano Roosevelt.

 
1 comentari

Publicat per a 6 Novembre 2008 in Economia crítica

 

Etiquetes: , , , ,

One response to “Carta oberta a tots els dirigents polítics que es reuniran el 15 de novembre a la Cimera de la Casa Blanca

  1. teresa puig

    7 Novembre 2008 at 10:40

    Hola! Ara que treus la fotografia de la Eleonor Roosevelt s’hauria de dir també la distància que va d’aquella senyora a la Sarah Pallin o fins i tot a la Hillary Clinton. Em sap greu, en aquestes eleccions més val oblidar el paper que han jugat les dones polítiques.

     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: