RSS

Tres dones opinen sobre el Projecte Visc+ a @cafeambllet

01 oct.

La més cordial i sincera ENHORABONA a Marta Sibina i Albano Dante pel núm. 4 de Cafeambllet!

image

I un privilegi compartir plana i opinió amb Teresa Forcades i Isabel Vallet:

“El projecte VISC+ és un cavall de Troia de la privatització”

Per Àngels M. Castells · Economista
Els Tractats TTIP i TISA que ara ens amenacen des del costat fosc de la globalització són la concreció de la “corporatocràcia” que ja està governant el món.

De la mateixa manera que per justificar aquests tractats es teoritzen uns falsos “avantatges competitius” dels països, es juga avui al VISC + amb “diàlegs competitius” entre empreses disposades a saquejar allò públic. Pensen els estults que esmentar la paraula “competitivitat” ennobleix i justifica qualsevol acte de pirateria, quan la reflexió honesta ens condueix a denunciar la nuesa del rei, o el que és el mateix, que la “sana competència” no existeix, i la “competitivitat “és la variant del nostre temps d’un monstre nascut d’alimentar en una societat en descomposició els més baixos instints, els prejudicis malthusians i la descarnada llei de la selva.

I un altre engany del VISC + (encara que no és ni de bon tros l’últim): “disposar de les dades de les històries clíniques afavorirà la investigació i millorarà les condicions de salut”. Si s’apostès de debo per la investigació, per què la nostra joventut millor preparada ha de seguir buscant laboratoris i universitats on poder seguir desenvolupant les seves capacitats lluny de Wert i d’aquesta Espanya voluntàriament descerebrada?

La resposta és fàcil: perquè menteixen. I sobre tot quan prometen que les seves maniobres impliquen beneficis per a la majoria. No a Tractats com els TTIP / TISA, VISC+ i altres cavalls de Troia d’aquesta globalització en el costat fosc que no milloren per a res les vides de les persones.

===========================================

“Ens hem de negar a que venguin les nostres dades. Ens hem d’organitzar”

Per Isabel Vallet · Diputada de las CUP
imagePer nosaltres la venda de l’historial sanitari no és una operació aïllada, forma part d’una estratègia de privatització. La promoció de l’entrada de capital privat en la sanitat pública, o la privatització per segments, l’ha dissenyada en tres informes successius la consultora PricewaterhouseCoopers (PWC) i s’ha anat aplicant, amb més o menys èxit, pel Departament de Salut. L’any 2013 un tercer informe de PWC ens advertia de la necessitat de fer negoci amb les bases de dades clíniques sense “restriccions per a certs usos com el comercial”.

Una vegada que projecte VISC+ entri en vigor no sabrem per fer què s’usaran les nostres dades. No sabrem si les asseguradores les usaran per fer estudis per apujar primes de risc. No sabem si les farmacèutiques les usaran per analitzar si produir un determinat medicament és o no rendible. No sabem si les empreses de recursos humans les usaran per determinar factors i perfils en base a informacions confidencials sobre salut mental, o hàbits de consum d’alcohol o tabac. Vendre informació essencial per planificar i millorar la nostra salut és descapitalització. Facilitar informació perquè la sanitat privada competeixi amb la sanitat pública és descapitalització. Renunciar a les tasques de promoció de la salut a favor de les empreses farmacèutiques o asseguradores que persegueixen l’ànim de lucre és descapitalització.

No podem deixar que aquesta descapitalització segueixi, ens hem de negar a que venguin les nostres dades, ens hem de negar a que ens robin el dret a una sanitat pública i per fer això ens hem d’organitzar.

===========================================

“El guany del projecte VISC+ l’obtindran les empreses”

Teresa Forcades · Metgessa
A Le Monde Diplomàtique en Español d’aquest mes (setembre 2014), hi ha un magnífic article de l’investigador Raoul Marc Jennar titulat ‘Acuerdos de libre comercio en todas direcciones: Cincuenta Estados negocian en secreto la liberalización de servicios’. L’autor denuncia que en aquests moments a l’ambaixada australiana de Ginebra s’estan reunint els cinquanta països que representen el 70% dels intercanvis mundials de serveis per negociar l’Acord sobre Comerç de Serveis (ACS o TISA en anglès) que voldrien implementar de forma immediata al 2015. Crec que el projecte VISC+ se situa en aquest context d’atac frontal a nivell mundial contra la concepció no-mercantilista de la societat. La noció que les persones no som mercaderies i que les normes que regulen la nostra convivència han de reflectir la nostra dignitat, respectar-la, protegir-la i potencia-la és per a la concepció neoliberal de la societat un absurd passat de moda, un impediment ridícul al progrés. Un impediment al progrés … de qui?, ens hem de preguntar. Qui n’obtindrà un guany, del projecte VISC+? Està clar que per presentar-lo a la societat cal afirmar que ‘la societat’, en aquest cas els usuaris del servei català de salut, en traurem un benefici perquè les empreses privades que compraran les nostres dades ens oferiran a canvi millors prestacions. En realitat, aquest benefici comporta la privatització dels serveis de salut i implica excloure i deixar sense cap tipus de cobertura sanitària a tothom que no pugui pagar, com passa als EEUU. La mercantilització de les persones és incompatible amb la democràcia. No a la mercantilització de les dades dels pacients que suposa el projecte VISC+.

 
7 comentaris

Publicat per a 1 Octubre 2014 in Mitjans de Comunicació

 

Etiquetes: , , , , ,

7 responses to “Tres dones opinen sobre el Projecte Visc+ a @cafeambllet

 1. pedsocial

  2 Octubre 2014 at 14:31

  Vaig escriure a la Gencat exigint la privacitat de les meves dades personal re-Visc+. I m’han contestat això:

  Senyor,

  En relació amb el correu electrònic que ens heu fet arribar a través del Web Gencat, sobre el vostre rebuig al projecte VISC+ per si pogués vulnerar la confidencialitat de les vostres dades clíniques, us comuniquem que hem sol.licitat informació sobre aquest tema a l’Agencia de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya del Departament de Salut, des d’on ens han fet arribar les consideracions següents:

  VISC+ és un projecte del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que neix amb la intenció de posar a l’abast de la recerca mèdica dades de salut anonimitzades. El Departament de Salut, com a responsable de mantenir la confidencialitat de la informació clínica dels ciutadans del país, garanteix que les dades aportades al projecte VISC+ estaran anonimitzades de forma irreversible.

  Això significa que no es podrà identificar mai a cap persona, ja que s’eliminaran totes les dades que en permetin la identificació directa o indirecta. Així, s’eliminaran totes les dades que pugui representar un risc per re-identificar al pacient, com per exemple: la filiació de la persona, l’edat i la data de naixement, el centre i els professionals que l’han atès, l’adreça, i qualsevol altre tret característic de la persona o que sigui poc freqüent en la població.

  Per altra banda, el projecte VISC+ ha estat sotmès a la revisió de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades per assegurar que s’aplicaran tots els mecanismes de seguretat que garanteixin de l’anonimat irreversible d’aquestes dades.

  El que ha mogut al Departament a prendre la decisió d’iniciar el projecte VISC+ és la necessitat que el sistema sanitari pot reutilitzar les dades que gestiona per tal de facilitar i millorar la investigació científica, ja que la recerca convencional sols pot aconseguir extrapolant dades d’estudis amb grups petits d’individus, el que suposa anys de recerca sense tenir la seguretat de que les seves conclusions siguin representatives del conjunt o de que quan es tinguin resultats la realitat hagi canviat i ja no siguin aplicables.

  Esperem que aquesta informació us pugui ser d’utilitat, i alhora restem a la vostra disposició per a qualsevol consulta o aclariment.

  Atentament,

  Gerència d’Atenció Ciutadana
  Subdirecció
  Servei Català de la Salut (CatSalut)
  Travessera de les Corts, 131-159 | Edifici Olímpia | 08028 Barcelona | Tel. 93 403 85 85
  http://www.gencat.cat/catsalut
  __________
  Pel que pugui servir.
  XA

   
  • angelsmcastells

   3 Octubre 2014 at 8:32

   Gràcies pel comentari. En el cafeambllet núm. 4 hi ha una bona síntesi del que l’agència de protecció de dades opina. Com veuràs, no és pas com diuen des del CatSalut. En tot cas, la teva fa ser una bona iniciativa, totes les persones hauríem de reaccionar igual. Salut!

    
   • Roger

    28 gener 2015 at 13:02

    L’Autoritat Catalana de protecció de dades (ACPD) no és cap garantia. El Sr Argimón, responsable de l’AQUAS, agencia que està desnvolupant el VISC+ forma part del consell assessor de l’ACPD. Es a dir , art i part!

     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: