RSS

Ha nascut DEMPEUS!!!!!

21 gen.

Benvolguts amics i amigues:

El dia 19 de febrer, a l’Ateneu Barcelonès, farem la presentació a Barcelona de l’associació DEMPEUS per la salut pública. Es tracta d’un col•lectiu obert i en creixement de persones que subscriuen un Manifest en defensa del caràcter públic del Sistema de Salut, fent especial atenció als aspectes de la universalitat i equitat del sistema públic, a la necessitat de la participació social organitzada i el tractament adient de les noves patologies emergents. Ens agradaria molt comptar amb el teu suport explícit, a que t’hi sumessis i en formessis part, i en la mesura de les teves possibilitats.

Si tens temps el dia 19 de febrer a partir de les 7 de la tarda, ens podem veure a l’Ateneu Barcelonès, a la presentació pública. Crec sincerament que especialment en moments de crisi toca defensar de les embestides privatitzadores els serveis públics en general i els de salut en particular perquè desprotegeixen de manera greu a les persones amb menys recursos a la vida, a les que atravessen una situació especialment delicada i feble, les persones que necessiten més suport…Us convido a participar, a recolzar-nos, a donar idees, a estendre DEMPEUS per la salut pública!

Per cert, DEMPEUS ja té bloc i és present a Facebook.

MANIFEST : DEMPEUS PER LA SALUT PÚBLICA

Les persones que adherim aquest document considerem que el moment present és determinant pel que fa al futur de la sanitat i la salut a Catalunya i ens pronunciem en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d’ equitat garantida.

Considerem igualment que el seu objectiu irrenunciable és el de donar la cobertura i els serveis adients per garantir el dret constitucional de la ciutadania a la protecció de la salut, sense cap tipus de discriminació, tampoc per a les persones immigrades, que treballen o volen a treballar, a casa nostra. La equitat i la lluita contra les desigualtats en salut ens són objectius fonamentals i necessaris.

Darrerament, des de diversos àmbits de les Administracions i empreses vinculades al sector de la salut, es vol restringir de moltes maneres l’àmbit públic. Per exemple, es reclamen noves aportacions econòmiques de la ciutadania (“copagaments”), limitació de serveis, contractacions de pòlisses d’assegurança privada i particulars, taxes, tractament mixt del finançament, generalització de pràctiques de privatització o d’ externalització. És a dir, valors de “mercat” pel damunt dels socials i polítics, i la supremacia d’ una gestió orientada per valors privats per sobre de la satisfacció dels drets democràtics, econòmics i socials.

La situació de crisi econòmica es ve a sumar al vell argument dels “límits econòmics del finançament públic”, per debilitar l’exigència dels drets i culpabilitzar la ciutadania .Es vol imposar una mena de
“Pacte Apolític neutral” que obriria camí a la mercantilització de tot el sector… quan aquestes polítiques ultra-liberals estan fracassant a tot arreu.

Nosaltres, que provenim de diferents experiències, formacions, oficis i disciplines, organitzacions socials i polítiques, de diverses lluites i amplis compromisos socials, ens reafirmem en la concepció de la Salut com una categoria superior a la simple atenció en sanitat o l’absència de malaltia. Salut és aquella manera de viure, personalment i col•lectiva, autònoma, joiosa, plena, solidaria i harmònica amb un/a mateix/a, amb la resta de persones i amb l’entorn. Una definició que permet abordar el binomi salut/ malaltia des d’una visió en les seves tres dimensions : biològica, psicològica i social. Per tant ens comprometem a actuar en promoció, protecció i prevenció de la salut ,i a partir de les seves causes, dels Determinants de Salut: treball i les seves condicions, gènere, classe social, educació, estils de vida, medi ambient, urbanisme, origen, autonomia, mobilitat, etc.

Ens orientem a promoure la reflexió col•lectiva, generar debats, cercar acords des de la nostra pluralitat, manifestar públicament les nostres opinions i propostes, engrescar la mobilització social i l’acció cívica i política cap als objectius acordats. Igualment, per les característiques i composició del Grup, ens comprometem a donar a conèixer les elaboracions col•lectives i personals que tinguin interès per a la reflexió i l’acció sobre el tema. I a comprometre al màxim de persones en la defensa de la salut pública.

Alguns dels àmbits en els que inicialment ens proposem treballar són:
1.- La defensa del caràcter PÚBLIC dels sistema nacional de salut.
2.- Participació social, amb d’altres associacions que venen treballant des de fa temps en la defensa de lo públic, i grups d’ajuda.
3.- Abordatge interdisciplinari i de qualitat de patologies no suficientment reconegudes, malalties mal ateses com les mentals, les incorrectament anomenades “rares”, o les noves patologies emergents sotmeses a un tracte injust per a ser incorporades dins el sistema d’atenció sanitari i per a una cobertura econòmica i social, malgrat una prevalença i severitat inqüestionables. La recent experiència de la ILP per la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica n’és un exemple que cal acabar de reeixir.

Sense competir amb cap de les plataformes, associacions i col•lectius que coincideixen en aquests objectius, i fent una crida a la major unitat i recolzament mutu, entenem com a necessari, urgent i oportú difondre aquesta Declaració en defensa del Sistema Públic de Salut i cridar a totes les persones que defensen el seu caràcter públic a donar-hi suport.

gener 2009

 
3 comentaris

Publicat per a 21 gener 2009 in Salut, Serveis Públics

 

Etiquetes: , , ,

3 responses to “Ha nascut DEMPEUS!!!!!

 1. Annalí

  26 gener 2009 at 10:14

  Vull donar tot el meu suport a DEMPEUS. En temps de crisi cal estar molt alerta ja que, com ja ha comentat l’Àngls, és el moment en que les polititiques socials i els drets laborals perillen especialement. És per això que actuar en el moment oportú pot ser clau. Moltes felicitats per la iniciativa. En veiem a l’Ateneu!

   
 2. ÀNGEL ZAMORA

  30 gener 2009 at 11:16

  El senyor Francesc Jose Maria i Sanchez va ser contractat com a gerent del’ICS, per a capitalitzar la malmesa economia de l’organisme. Però després de l’esxit obtingut amb la pretensió d’augmentar les visites amb menys professionals, produint-se la corresponent moguda de metges i infermeres, va ser despatxat
  deixant-nos la SLT/2273/2007 al avis.

   
 3. Juan Leal

  2 febrer 2009 at 17:55

  Estic totalment d’acord amb la iniciativa i aixi mateix al MANIFEST.
  Podeu contar amb el meu soport.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: