RSS

Vandana Shiva, l’ecofeminisme i els transgènics

29 maig

vandana-shiva1.jpgDempeus per la Salut Pública es fa ressò de la notícia publicada a diversa premsa de tot l’estat en el sentit que el Tribunal Europeu de Justícia obliga al Govern espanyol a publicar un directori amb les ubicacions de les parcel·les on s’està experimentant amb OMG. L’Alt Tribunal recorda, a més, que Espanya és l’únic pais de la UE on es produeixen aquests cultius a gran escala.

Vandana Shiva, en aquest sentit, ha fet unes declaraciones dient que no pot entendre com “un govern progressista com el de Espanya” doni suport als transgènics… Segurament Vanda Shiva ho entendrà millor si lliga aquesta cessió davant Monsanto amb les altres concessions fetes als grans poders del món (com l’aprovació de les mesures antisocials) imposades pel FMI.

Sobre l’evolució de l’agricultura, les patents d’essers vius, la ingenieria genètica i dels transgènics podeu veure:

Alguns punts destacats de les declaracions de Vandana Shiva:

“El mayor reto de hoy en día es controlar el poder ilegítimo de las multinacionales”
“Es el poder de la ‘British Petroleum’ lo que permite que aún se vierta fuel en el Golfo de México”.

“Hoy el mundo entero está en crisis y el planeta nos está pidiendo que nos integremos en un sólo movimiento masivo en defensa de la madre tierra”.

“La necesidad de cooperación y unión entre los movimientos en defensa del medio ambiente es el segundo reto más importante para la conservación”.

Vandana Shiva, una de les fundadores de “´l’ecofeminisme” ha reclamat la recuperació de la “sobirania alimentària” per a les dones front les multinacionals, perquè està convençuda de que “els coneixements i habilitats de les àvies” han de ser la base sobre la que home si dones organitzin el sistema alimentari internacional… I a més, afegeix que la conservació de la naturalesa i que les dones recuperin poder comparteixen tambén la mateixa arrel.

Més sobre Vandana Shiva en aquest bloc:

 1. VIDEOTECA BASICA (V). De nou, Vandana Shiva
 2. VIDEOTECA BASICA (II)
 3. Vandana Shiva i el International Day of Climate Action
 4. Transgènics: Prashant Bhusan, del Tribunal Suprem de la Índia, creu que es pot demandar al Govern espanyol.
 5. Vandana Shiva i les llavors (seeds, semillas)
 6. Una visión sobre el consumo desde una perspectiva de género
 7. Globalització i gènere
 

Etiquetes: , , ,

3 responses to “Vandana Shiva, l’ecofeminisme i els transgènics

 1. Isabel Saez

  29 Mai 2010 at 12:08

  El tema de Monsanto el conec de fa molts anys per una persona que treballava fins fa poc per aquesta multinacional i amb qui hem discutit molt el tema de la soja. Pràcticament tota la que es consumeix a Espanya ÉS transgènica; només si porta una etiqueta certificant que NO HO ÉS aleshores sabem que estem consumint soja no transgènica. I la manipulació a que ens sotmeten fabricants i premsa, lligat al món mèdic (molts products de soja transgènica es venen com complements alimentaris a les farmàcies i són fabricades per laboratoris).
  Trobo interesantíssimes aquestes aportacions de la senyora Vandana Shiva. De la India van arrivant veus que val la pena escoltar.

   
 2. marisol

  30 Mai 2010 at 15:00

  De fet, si es considera l´alimentació com atenció i cura de les persones, hauria d´ésser la dona qui hagués de dir-ne la darrera paraula al respecte, ja que tradicionalment és qui porta al seu càrrec tota o gairebé tots els treballs d´atenció a la família i si més no, encara és l´única que detenta la maternitat biològica, ja que sempre comparem la terra a una mare nutrícia. Quant al nostre territori puc testificar de primera mà el col.losal canvi que en els darrers vint anys ha viscut el Delta de l´Ebre en els seus cultius i pel que fa a l´arròs, de quina manera s´han entregat els conreus a l´ús indiscriminat dels productes químics -increïble eufemisme, això d´anomenar “fitosanitaris” aquestos killers-; la música de les granotes ha estat substituïda pel protagonisme dels petards programats mecànicament perquè espantin les aus de tant en tant -els tradicionals espantaocells han sigut relegats al passat com una antigalla en desús-, de manera que ja no són els ocells qui no compareixen, sino que els gossos domèstics han acabat renunciant al seu passeig perquè els decibel.lis els tornen bojos i s´estimen més quedar-se a casa que passar pel tub del malestar. La vida també s´està tornant insuportable per a les persones amb intolerància a la contaminació acústica, els qui si més a més guanya l´equip de fútbol preferit de la penya, a cada gol emès han de suportar la conseqüent tanda extra de coets que us asseguro acaben fent-los dir que això no és vida; és clar que les orelles dels qui s´empassen aquesta degradació natural també deuen ser ja genèticament modificades per tot aquest estat de coses, perquè asseguren o bé no sentir res o no molestar-los res en absolut. “Això és lo que hi ha”, et fan; però no és correcte; també hi ha maltracte animal i hi continua havent- hi bous embolats; hi ha, ben cert, més disponibilitar per a gaudir de la festa, però el divertiment és cruel, de la mateixa crueltat amb què s´ha acabat tractant la terra. M´agradaria molt de saber exactament a quant li surt a l´estat protegir cultius excedentaris amb una forta protecció que eixugui les quantioses despeses d´aigua que representa, que molta aigua -completament d´acord amb l´acusació que fa la Vandana Shiva- ni de lluny vol dir molta transparència.

   
 3. àngels

  31 Mai 2010 at 8:27

  Marisol, les dones haurien de tenir la última paraula perquè la mateixa Vanda Shiva explica en els seus llibres que quan s’ha frenat l’avarícia de les multinacionals (amb la destrucció de les cultures i l’economia autòctones) han estat les dones, en darrera instància, les que ho han impedit. Val la pena seguir les seves denúncies, perquè sempre són atinades, sempre encerta, i sempre ensenya a viure d’una altra manera, millor, més humana.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: