RSS

El co(re)pagament de nou en primer pla

26 maig

margarita-deshojada.jpgNo sols el President de Govern o la vicepresidenta Elena Salgado diuen una cosa avui i una altra demà… Ara també Trinidad Jiménez sembla desfullar la margarita dels dubtes,  en una peculiar manera de fer política que s’ha instal.lat en els darrers temps i que sembla contagiar-se de manera perillosa… (efectes secundaris d’una Grip A1H1 neoliberal de virus massa resistents?)

La veritat és que si féssim el recompte dels instruments redistributius que més vegades s’han dit i desdit, segurament no ens sorprendríem de descobrir que és el co(re)pagament pels serveis de salut. Semblava descartat  el 21 de maig, però una setmana desprès  “s’està estudiant” com també es pot llegir avui a Público … tot i que la pròpia ministra dóna tota força dades per justificar que la seva aplicació té efectes nefastos sobre l’equitat, l’increment de les desigualtats, i la salut de la població en general. (No fa precisament les mateixes consideracions la consellera de salut, Marina Geli, entestada en imposar el repagament amb un talibanisme propi de millors causes…)

Dempeus per la salut pública està seguint amb molta atenció com es desenvolupa aquest tema, recollint també les declaracions de la FADSP o enllaçant les protestes d’associacions d’usuaris. Però el millor que s’ha publicat darrerament sobre el tema ho ha escrit l’amic (i inventor del terme re-pagament per definir l’injust copagament) Antoni Barbarà en el seu darrer escrit: “Dues enquestes, dues, sobre copagament” que els hi recomano sincerament, no sols per veure i comprovar (una vegada més) que qui fa l’enquesta en determina en bona mesura el resultat, sinó perquè avui,  en el Canal 33  el  programa “Valor afegit” es dedica al cost de la despesa sanitària (sense que s’hagi a Dempeus a participar-hi…) . De fet, és força lògic perquè el títol genèric jo ho diu tot: “El preu de la salut” (encara que aquest matí s’anunciava, perquè potser algú els havia advertit de no ser tant parcials, com “El valor de la salut”… ).  A la web de la cadena s’anuncia que “detallarà les diverses partides pressupostàries que forma part d’aquesta despesa, la sanitat pública, una de les que més han crescut els últims temps. Despesa en medicaments, augment de la població, ús sovint inadequat de les urgències, baixes laborals… Tot plegat fa augmentar els números vermells d’un sector que també és un motor econòmic però que ha de millorar la seva eficiència”. I ja sabem, no hi ha millor manera d’introduir el copagament, amb vaselina i el que més calgui, si en lloc de parlar de la salut com un dret i una necessitat, en parlem com un negoci!

Demà en seguirem parlant, mentre ja els hi asseguro que un plantejament molt diferent es farà a la Jornada del dia 10 de juny, a la que animo a assistir i participar totes les persones interessades en la salut i els drets de ciutadania!

Jornada No CO-REpagament


Veure també sobre el tema: “Argumentos contra el copago”
“No al co/repagament: equitat i salut pública”

 
5 comentaris

Publicat per a 26 Mai 2010 in Economia crítica, Salut

 

Etiquetes: , , , ,

5 responses to “El co(re)pagament de nou en primer pla

 1. Elena Alvarez

  26 Mai 2010 at 12:32

  Tu creus que son dubtes? Jo més aviat crec que es tracta d’una estratègia per fer-nos “empassar” el co-repagament, tinc interés en veure el programa d’aquesta nit de “valor afegit” sobre el preu (oh no! el valor) de la salut, demà en parlem.
  Ah! Àngels, si no fos perque ja ho ets, mereixeries ser la presidenta de Dempeus!

   
 2. marisol

  26 Mai 2010 at 19:14

  Sembla que la ministra i la consellera catalana cada cop van més a una i que fins i tot s´autopotencien; si l´una fa: “ai, que ens ho haurem de pensar”, l´altra li surt al pas que ja fa temps té el paquet de la mesura a sobre la taula; m´imagino que aquesta taula seva deu ser de les que van amb un forat al mig, que són un símil de tenir la mà foradada; perquè la pregunta és ón van els milions del pressupost destinat a Sanitat Pública que hem pagat a la bestreta amb els impostos tots els ciutadans? Tot plegat, el frau té unes dimensions de precarietat ètica que vénen a acabar d´esfonsar l´estat del benestar cap el que es pretén avançar; perquè a ningú se li acut quan compra carburant en un sortidor de pagar-ne el consum total d´una banda i de l´altra, pagar-ne un euro extra en concepte de re-compra, ja que un vehicle de motor no camina si no es re-omple una vegada i una altra; per aquesta regla de tres les persones que no van mai al metge ni necessiten medicar-se haurien d´ésser recompensades amb l´import anual de la despesa que li suposa a Sanitat la ratio persona/any; seria equitatiu desde el seu punt de vista rater, però d´això ni se´n parla perquè soscavaria el seu totalitarisme rampant, el tot per a mi i res per als altres que resum el seu tarannà. Mentrestant, hi ha diaris d´ampla tirada que en les seves planes inviten el personal a marcar-hi una x a favor de l´Església en la declaració de la renda, i a mi se m´acut que podrien fer ministra de l´església la mateixa Marina Geli, que ja té força experiència en això de demanar almoina, oi?

   
 3. Toni Barbarà

  26 Mai 2010 at 23:56

  M’he armat de valor per afegir i acabo de veure el tal programet del “Valor afegit” del 33. En efecte segueix el joc del ara sí, ara no, de la margarita… I a part de veure i sentir el company Jara (un plaer !!) ha aparegut somrient i il·lustríssim Dr. Vilardell del COMB que s’ha pronunciat com poc partidari dels “peatges” !!?? Ell, que des del col·lectiu d’experts n’ha fet propostes continuades… Sens dubta s’acosten eleccions i ara la dreta de CiU jugarà a mostrar el seu rostre més “social”. Pero encara que no els agradi, ni en siguin partidaris, sabran resignar-se si cal, i quan manin, si tornen a manar, aplicar el CO-RE-pagament a dojo. Espero errar com a profeta, i per si de cas millor abocar totes les energies a denunciar ja el copagament. Dijous dia 10 de juny, totes i tots a l’Acte de DEMPEUS !! Salut !! Toni

   
 4. angels

  27 Mai 2010 at 0:00

  Missatge deixat a la web del programa, tot just acabar, i que a hores d’ara encara no han publicat (és mitjanit):
  He vist el seu reportatge amb molta atenció i si penjen el video el compartiré en el meu bloc. He entés que la salut és un negoci, una despesa, que la població no sap utilitzar bé els serveis sanitaris (tampoc els medicaments), que te un preu, i que el Dr.. Vilardell no és partidari de que s’hi paguin peatges, però no ha dit res dels copagaments. Els convido sincerament a que assisteixin a la Jornada que el dia 10 de juny es farà a l’Auditori Elisava i del que poden trobar informació aquí: http://angelsmcastells.nireblog.com/post/2010/05/26/el-corepagament-de-nou-en-primer-pla
  Em sap greu que no hagi estat present el missatge que la salut és un dret, que la seva potenciació contribueix molt positivament a reduir les desigualtats, que els serveis sanitaris no són sols una gran empresa pública sinò una part fonamental de l’Estat del Benestar (aquest que ara està rebent tants atacs) i que en tant de missatge esmicolat del seu reportatge sols en quedi clar que els pensionistes malbaraten medicaments, que l’increment de la immigració ha augmentat la despesa sanitària (com si no fos una qüestió de pura lògica, per no dir d’imprescindible humanitat, atendre a tothom que ho necessiti, i més si ha vingut a treballar al nostre país) i que el discurs de Miguel Jara, troçejat, perdés bona part de la seva coherència… Tornaré a mirar-me el reportatge i potser encara podré afegir alguna cosa més. Per una propera vegada que vulguin parlar de salut, no dubtin en contactar-nos. Ben cordialment,
  àngels martínez castells
  Dempeus per la Salut Pública

   
 5. Elena Alvarez

  27 Mai 2010 at 10:01

  Jo també vaig veure ahir nit el programa “El preu de la salut”, el preu, que no el valor, i també em va sobtar veur al Dr, Vilardell tant somrient, tant afable, dient que no era partidari de pagar petges, ell, que és l’impulsor des de fa tants anys d’aplicar el copagament a la sanitat catalana, ell, que és l’ànima del famòs informe Vilardell, que per alguna raó porta el seu nom. Però no ens enganyem, no és partidari de pagar petges, avui, però si fallen les altres coses, s’hi avindria, Com a primera mesura, parlava d’una reorganització, per fer més eficients els serveis sanitaris, però sense precisar en que consistiria aquesta reorganització, i no vull pensar malament però penso en moltes possibilitats, no gaire “publiques”; en segon lloc parlava de consum responsable, i per últim si tot això fallava dons els peatges. Tens raó Toni, son temps preelectorals i s’ha de posar bona cara i no espantar al personal.
  També vull tornar a veure el video i comprovar si vaig entendre bé quan algú (no recordo qui) va parlar de pagar 10€ per visita, sí vaig sentir 10 deu euros.
  I coincideixo amb tú, Àngels, en que les curtes aparicions de Miguel Jara treien força al seu discurs. Espero els comentaris en el seu bloc.
  I sobre tot espero la jornada del 10 de juny, on parlarem a fons de co-repagament i ens posarem DEMPEUS contra aquesta mesura injusta i insolidaria.

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: